Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 1.2.2019 9:38:29

Vlada sprejela odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z izvrševanjem pravnomočnih sodnih odločb ZPIZ

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z izvrševanjem pravnomočnih sodnih odločb ZPIZ Racunovodja.com Vlada je prejela pisno poslansko vprašanje Jožeta Tanka v zvezi z izvrševanjem pravnomočnih sodnih odločb Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), v katerem v uvodu izpostavlja situacijo zavarovanca, kateremu ZPIZ kljub pravnomočni sodni odločbi Delovnega in socialnega sodišča ni priznalo pravice do starostne pokojnine.

Vlada uvodoma pojasnjuje, da je ZPIZ edini nosilec in izvajalec obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja za celotno Slovenijo, ki je v zvezi s konkretnim primerom, ki ga poslanec navaja v uvodu vprašanja, podal tudi dodatna pojasnila. ZPIZ je po preučitvi primera podal odgovor, da kljub posredovanim podatkom ni bilo mogoče ugotoviti, za katero konkretno zadevo gre, zato ni možno podati konkretnega pojasnila glede postopkov, ki jih je ZPIZ vodil.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je med drugimi nalogami, ki jih izvaja, pristojno za področje sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja. MDDSZ izvaja nadzor nad zakonitostjo dela ZPIZ-a in nad namembnostjo – smotrnostjo porabe sredstev, ni pa pristojno odločati v konkretnem postopku.

ZPIZ je torej edini nosilec in izvajalec obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja in pri svojem delovanju deluje kot prvostopenjski in tudi drugostopenjski organ. Pri vodenju in odločanju v postopkih so zaposleni na ZPIZ-u zavezani k spoštovanju veljavne zakonodaje kot tudi h Kodeksu javnih uslužbencev.

V kolikor zavarovanec meni, da odločba ali drugi konkretni akt ZPIZ-a ni zakonit, ima možnost sodnega varstva pred Delovnim in socialnim sodiščem. V zvezi s sodnimi postopki smo bili s strani ZPIZ-a obveščeni, da zavod spoštuje in izvršuje pravnomočne sodne odločbe, prav tako spoštuje odločitve sodišča glede priznanih in neizplačanih pokojninskih prejemkov ter glede poravnavanja zakonitih zamudnih obresti. ZPIZ zgolj v izjemnih primerih ne uspe izvršiti pravnomočnih sodnih odločb, le-ti pa so posledica objektivnih  okoliščin in so v večini primerov povezani s kratkim rokom, ki je določen za izvršitev pravnomočne sodne odločbe, saj znaša le 30 dni.

Enako kot ZPIZ, tudi Finančna uprava Republike Slovenije (FURS), iz predstavljenih podatkov ni mogla ugotoviti, za kateri primer gre, zato se do konkretnih navedb v primeru ne more opredeliti.

FURS o obračunanih in plačanih prispevkih za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje zagotavlja in ZPIZ-u posreduje potrebne podatke. FURS pri izvajanju zagotavljanja podatkov pri sodelovanju z ZPIZ ne zaznava težav in pri tem prvenstveno sledi cilju, da se upravičencem v čim krajšem možnem času lahko dodelijo pripadajoče pravice.

Ker poslanec navaja, da se je nanj obrnilo več državljank in državljanov z opisano problematiko neizvrševanja pravnomočnih sodnih odločb, bo vlada takoj stopila v kontakt s pristojnimi na ZPIZ-u, kjer bodo z ustreznimi ukrepi zagotavljali še nadaljnje učinkovito delovanje zavoda.

Vir: www.vlada.si

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

22.5.2020 9:02:44:
Preverjanje višine prejetih povračil nadomestila plače (ZRSZ)

21.5.2020 10:40:06:
Subvencioniranje delovnega časa nadomešča ukrep subvencioniranja čakanja na delo

20.5.2020 14:14:59:
Letni obračun DDPO in DohDej

19.5.2020 16:54:38:
Javni sektor: Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela od 11. 5. 2020 dalje – epidemija COVID-19

19.5.2020 16:44:08:
Solidarnostna pomoč na podlagi četrte alineje 4. točke 40. člena Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti (KPND)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT