Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.3.2019 13:02:47

Vlada sprejela odgovor na poslansko vprašanje v zvezi s prostovoljstvom

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela odgovor na poslansko vprašanje v zvezi s prostovoljstvom Racunovodja.com Vlada Republike Slovenije je na svoji 20. redni seji, ki je potekala 21. februarja 2019, sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje Alenke Jeraj v zvezi s prostovoljstvom in ga pošlje Državnemu zboru Republike Slovenije.

Poslanka Alenka Jeraj je na Vlado RS naslovila poslanska vprašanja v zvezi s prostovoljstvom:
1. Ali držijo podatki, da centri za socialno delo ne preverjajo dejanskega števila opravljenih ur prostovoljcev pri delovnih organizacijah?
2. Kateri organ to sploh preverja in kateri organ vodi natančno evidenco opravljenih ur glede na količino in vrsto dela?
3. Koliko prostovoljcev je tako vrsto dela (pogodba s CSD) delo opravljalo od uvedbe zakona o prostovoljstvu?
4. Koliko prostovoljcev dobi še poseben dodatek za opravljeno delo? Koliko znašajo ta sredstva na letni ravni?
5. Ali se predvideva sprememba zakona o prostovoljstvu v tem delu ter kakšna?

Vlada podaja naslednja pojasnila: Ureditev denarno socialne pomoči in povečanja le-te za dodatek za delovno aktivnost zaradi opravljanja prostovoljskega dela je določena z Zakonom o socialno varstvenih prejemkih (ZSVarPre), in ne z Zakonom o prostovoljstvu (ZProst).

Zaradi ohranjanja motivacije brezposelnih oseb za vključenost v določene neformalne oblike dela so od začetka uporabe Zakona o dopolnitvah in spremembah Zakona o socialno varstvenih prejemkih v letu 2013, tj. od septembra 2014 dalje, do dodatka za delovno aktivnost upravičene tudi osebe, ki imajo sklenjen pisni dogovor o prostovoljskem delu po zakonu, ki ureja prostovoljstvo. Te osebe so na podlagi ZSVarPre upravičene le do nižjega dodatka za delovno aktivnost, saj se že po zakonu šteje, da so delovno aktivne od 60 do 128 ur mesečno.

Glede na to, da je podlaga za dodelitev dodatka za delovno aktivnost sklenjen pisni dogovor o prostovoljskem delu po zakonu, ki ureja prostovoljstvo, morajo te osebe za upravičenost do dodatka za delovno aktivnost, poleg pogojev, določenih z ZSVarPre, izpolnjevati še pogoje, določene z ZProst.

ZProst določa, da je organizirano prostovoljstvo prostovoljsko delo, ki se skladno z določbami tega zakona opravlja v okviru prostovoljskih organizacij in ga posameznik izvaja redno in najmanj 24 ur letno. Ne glede na določbo prvega odstavka se lahko na podlagi posebnih prostovoljskih programov, ki pomenijo dopolnitev rednega programa javne službe, organizirano prostovoljstvo izvaja tudi v osebah javnega prava ali osebah zasebnega prava, ki so za opravljanje storitev javne službe pridobile koncesijo, in katerih delovanje je z drugim zakonom opredeljeno kot nepridobitno.

ZProst tudi določa, da so prostovoljske organizacije po tem zakonu pravne osebe zasebnega prava, vpisane v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, katerih delovanje je z zakonom opredeljeno kot nepridobitno in katerih osnovna dejavnost ni v nasprotju z opredelitvijo prostovoljstva določenega v tem zakonu in ki zagotavljajo in usposabljajo prostovoljce za prostovoljsko delo ali v katerih se prostovoljsko delo izvaja v dobro drugih ali v splošno korist.

Priglasitev za vpis v vpisnik prostovoljskih organizacij predloži zastopnik prostovoljske organizacije ali organizacije s prostovoljskim programom na pristojni izpostavi organizacije za javnopravne evidence in storitve (AJPES). AJPES prostovoljsko organizacijo vpiše v vpisnik, če le-ta izpolnjuje pogoje iz ZProst.

Ministrstvo za javno upravo na podlagi zbirnih podatkov o prostovoljskem delu v Republiki Sloveniji za preteklo leto, ki jih je posredovala organizacija AJPES, pripravi skupno poročilo, ki vsebuje seznam prostovoljskih organizacij, podatke o številu sklenjenih dogovorov o prostovoljskem delu in opravljenem prostovoljskem delu ter ocenjeno vrednost prispevka k družbeni blaginji. Skupno poročilo o prostovoljstvu se nato objavi na spletni strani Ministrstva za javno upravo.

Centri za socialno delo trenutno pri ugotavljanju upravičenosti do dodatka za delovno aktivnost preverjajo, ali ima oseba sklenjen pisni dogovor o prostovoljskem delu z zgoraj navedenimi organizacijami, tj. s prostovoljsko organizacijo, ki je vpisana v vpisnik prostovoljskih organizacij ali z osebami javnega prava ali zasebnega prava, ki so za opravljanje storitev javne službe pridobile koncesijo, in katerih delovanje je z drugim zakonom opredeljeno kot nepridobitno oziroma s t.i. organizacijami s prostovoljskim programom.

Ker se kot prostovoljsko delo v skladu z ZProst šteje delo, ki ga posameznik izvaja redno in najmanj 24 ur letno, lahko vsak posameznik, ki ima sklenjen pisni dogovor o prostovoljskem delu z zgoraj navedenimi organizacijami, izpolnjuje pogoje za dodatek za delovno aktivnost, pri čemer mu v skladu z ZSVarPre pripada nižji dodatek za delovno aktivnost, ne glede na število dejansko opravljenih ur prostovoljskega dela v mesecu.

Vlada ugotavlja, da Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti razpolaga s podatkom o skupnem številu delovno aktivnih upravičencev do denarno socialne pomoči, ki prejemajo denarno socialno pomoč povišano za nižji dodatek za delovno aktivnost, tj. na podlagi delovne aktivnosti v obsegu od 60 do 128 ur mesečno.

Podatki Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kažejo, da delež delovno aktivnih upravičencev do denarno socialne pomoči (takih, ki prejemajo povišano denarno socialno pomoč zaradi delovne aktivnosti, vključno s prostovoljnim delom pri prostovoljskih organizacijah) že več let počasi narašča. Število upravičencev do denarno socialne pomoči, ki prejemajo nižji dodatek za delovno aktivnost, se je občutno povečalo v drugi polovici leta 2014 in v letu 2015 (predvideva se, da ravno zaradi uvedbe dodatka za delovno aktivnost tudi za osebe, ki opravljajo prostovoljsko delo), trend zviševanja števila pa se še vedno nadaljuje.

Meseca decembra 2018 je bilo 4.330 upravičencev, ki so prejemali denarno socialno pomoč povišan za nižji dodatek za delovno aktivnost, kar letno znaša okoli 5 mio. evrov. Povečanje števila upravičencev do denarno socialne pomoči, ki prejemajo nižji dodatek za aktivnost, v zadnjih šestih mesecih je posledica dviga osnovnega zneska minimalnega dohodka na 385,05 evra za čas od 1. junija 2018 do 31. julija 2018. Ta znesek se je nato julija 2018 uskladil z rastjo cen življenjskih potrebščin in od 1. avgusta 2018 dalje znaša 392,75 evra.

Vlada Republike Slovenije glede na zgoraj navedeno ugotavlja, da sprememba ZProst ni potrebna, saj ne ureja dodatka za delovno aktivnost za upravičence do denarno socialne pomoči, izvaja pa se preverba ustreznosti trenutno veljavne ureditve dodatka za delovno aktivnost kot povečanja denarno socialne pomoči z ZSVarPre.

Vir: MJU

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

22.5.2020 9:02:44:
Preverjanje višine prejetih povračil nadomestila plače (ZRSZ)

21.5.2020 10:40:06:
Subvencioniranje delovnega časa nadomešča ukrep subvencioniranja čakanja na delo

20.5.2020 14:14:59:
Letni obračun DDPO in DohDej

19.5.2020 16:54:38:
Javni sektor: Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela od 11. 5. 2020 dalje – epidemija COVID-19

19.5.2020 16:44:08:
Solidarnostna pomoč na podlagi četrte alineje 4. točke 40. člena Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti (KPND)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT