Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 22.3.2019 11:16:41

Predvidene zakonske spremembe po Sporazumu med strankami za leto 2019 - marec 2019

Rubrika: Predlogi zakonovprint Natisni

Predvidene zakonske spremembe po Sporazumu med strankami za leto 2019 - marec 2019 Racunovodja.com Predvidene zakonske spremembe.

Odprava prekarnosti

 

 

ŠTUDENTSKO DELO:

 

 • Postopna ukinitev posredovanja študentskega dela preko študentskih servisov z namenom zagotavljanja sredstev za dvig štipendij: čeprav ima po zakonu nalogo posredovanja občasnega dela dijakov in študentov Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), v praksi to nalogo opravlja peščica koncesionarjev, ki prek koncesijske dajatve, ki znaša 3,795% vrednosti dela, letno prejmejo cca. 10 milijonov evrov in ob tem ustvarjajo velike presežke. Že po trenutni ureditvi bi v primerih, ko delo posreduje ZRSZ, ta delež namesto za koncesijsko dajatev študentskim servisom stekel neposredno v proračunski sklad za štipendije. S prenosom na ZRSZ bomo zagotovili prepotrebna dodatna sredstva za štipendije v višini cca. 7 milijonov evrov. Zato bomo:

 

 • že obstoječo mrežo Zavoda RS za zaposlovanje usposobili za posredovanje študentskega dela;
 • prenesli posredovanja študentskega dela za državne organe na ZRSZ in s tem zagotovili dodatna sredstva za štipendije;
 • po ustreznem prehodnem obdobju ukinili posredovanje študentskega dela prek študentskih servisov;
 • s tako zbranimi sredstvi dvignili štipendije za dijake in študente.

 

 • Plačana malica in prevoz za delavce dijake in študente: delavcem dijakom in študentom v tem trenutku ne pripadata pravici, ki pripadata vsem zaposlenim. Zato bomo delavcem študentom in dijakom:
  • zagotovili pravico do regresa za malico za vsak dan, ko so na delu več kot 4 ure;
  • zagotovili pravico do povračila stroškov javnega prevoza na delo od kraja bivanja do kraja dela.
 • Dvig minimalne urne postavke in ureditev usklajevanja njene višine: Trenutno vrednotenje študentskega dela ni pravično, saj krši načelo enakega plačila za enako delo. Poleg tega spodbuja negativne prakse. Ker je študentsko delo najbolj fleksibilna oblika dela na trgu, je za delodajalce zelo privlačna, za delavce pa najmanj varna oblika dela. Zato je treba študentsko delo ovrednotiti tako, da bo delodajalce odvračal od uporabe študentskega dela na mesto rednih zaposlitev, tj. za dela, ki niso začasne in občasne narave, študentom pa zagotavljal dohodek, ki bo primerljiv vsaj s prihodkom prejemnikov minimalne plače. Minimalna urna postavka za študentske delavce je namreč določena pod nivojem minimalne plače, njeno usklajevanje pa je nesmiselno vezano na gibanje povprečne plače. Zato bomo:
 • dvignili minimalno urno postavko za študentsko delo;

 

 • uredili način usklajevanja minimalne postavke, da se bo ta dvignila hkrati z dvigom minimalne plače.

 

INSOURCING:

 

 • Zaposlitev outsourcanih delavcev (nazaj) v javni sektor: V javnem sektorju mnoga stalna dela, ki so bila v preteklosti praviloma opravljana s strani zaposlenih v javnem sektorju, opravljajo zunanji izvajalci storitev. Zunanje izvajanje ločuje ousourcane delavce od ostalih javnih uslužbencev, jim onemogoča sindikalno organiziranje, posledica pa so bistveno slabše plače in manj pravic iz dela. Zaradi velike konkurence med podjetji, ki za javni sektor opravljajo “outsourcane” storitve ter slabega nadzora, so tem delavcem množično kršene osnovne delavske pravice. Zaveza “Z namenom zamejitve prekarnosti bo uvedena zaposlitev »outsourcanih« delavcev oziroma se bodo iskale druge rešitve za zaposlitev takih delavcev v javni upravi.” je vpisana v koalicijski sporazum, Zato bomo:

 

 • v letu 2019 v največji možni meri implementirali ponovno zaposlovanje outsourcanih delavcev v javnem sektorju v skladu z možnostmi, ki jih daje zadnja novela ZIPRS,

 

 • pripravili sistem skupnih služb države, ki ga bomo začeli implementirati v letu 2020.

 

AGENCIJSKO DELO:

 

 • Trenutna ureditev agencijskega dela je neustrezna, agencijskega dela je preveč, delavcem pa ne zagotavlja ustrezne varnosti. To ugotavlja tudi besedilo koalicijskega sporazuma: “Tudi za agencijske delavce na čakanju bomo uvedli zajamčeno minimalno plačo.” Zato bomo:

 

 • postopno znižali dovoljen odstotek agencijsko zaposlenih delavcev v podjetju s 25% na 10% ter takoj odpravili zakonsko izjemo, ki omogoča, da je v podjetju agencijsko zaposlenih več kot 25% delavcev;

 

 • zagotovili izplačilo vsaj minimalne plače za agencijske delavce na čakanju.

 

SAMOZAPOSLENI V KULTURI:

 

 • Številni samozaposleni v kulturi so socialno ogroženi. V koalicijski sporazum smo zapisali: “Na področju samozaposlenih v kulturi je treba poskrbeti za zdravstveno varstvo z bolniškim dopustom vsaj od četrtega dne naprej, ukiniti je treba cenzus, okrepiti štipendijsko politiko, uvesti karierno dinamiko, zagotoviti ponovno vzpostavitev izjemnih pokojnin ter poskrbeti za vključevanje samozaposlenih v različne priložnosti skozi izvenproračunska sredstva.” Zato bomo:

 

 • v sodelovanju s civilno družbo pripravili spremembe ureditve statusa samozaposlenih v kulturi;

 

 • v letu 2019 zagotovili zdravstveno varstvo samozaposlenih v kulturi z bolniškim dopustom vsaj od četrtega dne naprej.

 

 

NADOMESTILA ZA BREZPOSELNOST:

 

 • Dvig minimalnega denarnega nadomestila za brezposelnost: trenutno minimalno nadomestilo za brezposelnost znaša 350 evrov, kar je manj kot znesek denarne socialne pomoči (392 evrov), manj kot kratkoročni minimalni življenjski stroški (442 evrov) in manj kot minimalni življenjski stroški (613 evrov). Zaveza “Zvišali bomo minimalno nadomestilo za brezposelnost.” je vpisana v koalicijski sporazum, zato bomo
  • takoj dvignili nadomestilo za brezposelnost na raven kratkoročnih minimalnih življenjskih stroškov (441,67 evrov);
  • postopoma dvignili minimalno nadomestilo za brezposelnost na raven minimalnih življenjskih stroškov (613,41 evrov).

 

PORODNIŠKA NADOMESTILA:

 

 • Minimalno porodniško nadomestilo za vse: Konec leta 2018 se je končalo varčevanje na porodniških nadomestilih. A porodniška nadomestila za brezposelne osebe in osebe, ki so službo izgubile med nosečnostjo, še vedno ureja Zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji, ki višino nadomestila veže na vrednost minimalne plače s konca leta 2006. Koalicijski sporazum vsebuje zavezo, da se bo: “Vsem porodnicam, državljankam RS, ne glede na njihov status, bomo zagotovili minimalno porodniško nadomestilo.” Zato bomo:

 

 • odpravili trenutne anomalije v sistemu porodniških nadomestil,

 

 • zagotovili ustrezno porodniško nadomestilo vsem ne glede na njihov status.

 

EKONOMSKO ODVISNE OSEBE:

 

 • Prekarne oblike zaposlitve bomo, kot je zapisano v koalicijskem sporazumu odpravljali z širitvijo definicije delovnega razmerja: “Definicijo delovnega razmerja bomo razširili tako, da bo vključevala tudi ekonomsko odvisne osebe, tj. delavce, ki trenutno opravljajo delo preko pogodb civilnega prava in glavnino dohodka zaslužijo pri enem naročniku.” Širitev definicije delovnega razmerja mora dalj časa trajajočo ekonomsko odvisnost od enega naročnika opredeliti kot samostojni in opredelilni element delovnega razmerja. Le tako bomo lahko naslovili obširen problem prikritih delovnih razmerji.

 

NADURNO DELO:

 

 • Raziskava Zveze svobodnih sindikatov iz leta 2017 jasno kaže, da se zakonske omejitve glede nadurnega dela v praksi ne izvajajo. Zato bomo:
  • okrepili Inšpektorat Republike Slovenije za delo;

 

 • uvedli potrebne normativne spremembe v skladu s pozitivnimi praksami iz tujine.

 

“SAMOSTOJNI PODJETNIKI”:

 

 • Številni delavci in delavke, ki so prisiljeni delo opravljati prek statusa samostojnih podjetnikov. Število teh se je od začetka krize povečalo. Zato bomo:
  • poiskali rešitve za omejitev izkoriščanja statusa samostojnih podjetnikov.

  

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in preprečitev privatizacije javnega zdravstva

Spremembe, povezane z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bodo v zakonodajni postopek vložene do konca leta 2019. Veljati bodo začele 1. 1. 2021.

 

  

Davek na dobiček pravnih oseb

- spodnja meja DDPO, ki ga morajo plačati pravne osebe, in sicer pri 5 %. Tako bi podjetja, ki danes – kljub dobičku – zaradi davčnih olajšav plačujejo bistveno manj, morala plačati vsaj 5 % DDPO. Druga sprememba DDPO, ki jo bo pripravila skupina, pa je postopno povečanje splošne stopnje DDPO na 22% (tri letna povečanja za eno odstotno točko).

  

 

 Pokojninska zakonodaja

  Ukrepi:

 

 • dvig minimalne pokojnine za polno pokojninsko dobo nad prag tveganja revščine,

 

 • dvig odmernega odstotka za 40 let pokojninske dobe na vsaj 63%,

 

 • dvig invalidskih in vdovskih pokojnin na nivo, ki omogoča vsaj minimalne življenjske standarde,
 • dvig vdovskih pokojnin s 15% na 25% po pokojnem partnerju,

 

 • spodbujanje zaposlovanja starejših do 65 leta starosti,

 

Ključen del te reforme pa je tudi iskanje dodatnih virov za pokojnine. Eden od teh je demografski sklad (tega obravnava druga skupina), ta skupin pa bi morali operacionalizirati ukrep:

 • uvedba štirih 0,8% letnih povečanj prispevka delodajalcev za PIZ.

 

Vir: Sporazum o sodelovanju med strankami Lista Marjana Šarca, Socialni demokrati, Stranka modernega centra, Stranka Alenke Bratušek ter Demokratična stranka upokojencev Slovenije in Levico za leto 2019

Ključne besede:
davčna reforma
spremembe zakonov
zakonske spremembe

Zadnji članki iz rubrike:

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

30.5.2020 15:09:22:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona - 29. 5. 2020

19.5.2020 16:07:26:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

30.4.2020 15:38:33:
ZIUZEOP-A Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Najnovejši članki:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT