Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 14.5.2019 14:56:59

Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko prostovoljstva in zaslužkov nekaterih z nevladnimi organizacijami povezanih posameznikov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko prostovoljstva in zaslužkov nekaterih z nevladnimi organizacijami povezanih posameznikov Vlada je na svoji 30. redni seji, ki je potekala 9. maja 2019, sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje mag. Branka Grimsa v zvezi s problematiko prostovoljstva in izjemno visokih urnih postavk ter s tem zaslužkov nekaterih z nevladnimi organizacijami povezanih posameznikov in ga pošlje Državnemu zboru Republike Slovenije.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v okviru, v poslanskem vprašanju izpostavljenega javnega razpisa za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij sofinancira projekte največ do višine 10.000 evrov.  Pri tem se delo na projektu sofinancira največ do višine 20 evrov bruto na uro za projektno uro, ne glede na obliko dela. Predavateljske in podobne ure oseb, ki niso zaposlene v organizaciji prijavitelja ali partnerski organizaciji, ministrstvo sofinancira po naslednjem ključu (bruto znesek): za osebe s srednješolsko izobrazbo največ 50 evrov bruto na uro, za osebe z višjo, visokošolsko ali 1. bolonjsko stopnjo izobrazbe največ 60 evrov bruto na uro, za osebe z univerzitetno ali 2. bolonjsko stopnjo izobrazbe največ 76 evrov bruto na uro, za osebe s specializacijo ali magisterijem znanosti največ 96 evrov bruto na uro, za osebe z doktoratom znanosti največ 116 evrov bruto na uro. Vrednost urne postavke je bila določena primerljivo s Kriteriji za razvrščanje izvajalcev usposabljanja v posamezne tarifne skupine za izvajalce usposabljanj Upravne akademije. Ocenjena vrednost opravljenega prostovoljskega dela pa se v okviru javnega razpisa vrednoti za organizacijsko delo 13 evrov na uro, za vsebinsko delo 10 evrov na uro in drugo prostovoljsko delo 6 evrov na uro, kar je v skladu s Pravilnikom o področjih prostovoljskega dela in vpisniku.

V skladu s prvim odstavkom 7. člena Zakona o prostovoljstvu (ZProst) je organizirano prostovoljstvo prostovoljsko delo, ki se skladno z določbami tega zakona opravlja v okviru prostovoljskih organizacij in ga posameznik opravlja redno in najmanj 24 ur letno. Skladno s prvim odstavkom 9. člena so prostovoljske organizacije po tem zakonu pravne osebe zasebnega prava, vpisane v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom iz 38. člena tega zakona, katerih delovanje je z zakonom opredeljeno kot nepridobitno in katerih osnovna dejavnost ni v nasprotju z opredelitvijo prostovoljstva, določenega v 2. členu tega zakona in ki zagotavljajo in uporabljajo prostovoljce za prostovoljsko delo ali v katerih se prostovoljsko delo izvaja v dobro drugih ali v splošno korist. PIC in Mirovni inštitut sta vpisana v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom. Prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskih programom, ki so vpisane v vpisnik, skladno z 41. členom ZProst, enkrat letno, na enotno predpisanem obrazcu, pripravijo poročilo o prostovoljstvu, ki vsebuje naslednje podatke za preteklo koledarsko leto:

  • o številu prostovoljcev po spolu in starostnih skupinah,
  • o skupnem številu opravljenih prostovoljskih ur glede na kraj opravljanja prostovoljskega dela,
  • o skupnem številu opravljenih prostovoljskih ur ter številu opravljenih prostovoljskih ur glede na vrste prostovoljskega dela.

Iz poročila o prostovoljstvu za leto 2017 izhaja, da je šest prostovoljcev v organizaciji PIC v letu 2017 opravilo 500 prostovoljskih ur, na Mirovnem inštitutu pa so štirje prostovoljci v letu 2017 opravili 456 prostovoljskih ur. Poudarjamo, da je skladno s prvim odstavkom 2. člena ZProst prostovoljsko delo družbeno koristna brezplačna aktivnost posameznikov, ki s svojim delom, znanjem in izkušnjami prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja posameznikov in družbenih skupin ter k razvoju solidarne, humane in enakopravne družbe. Skladno s tretjo alinejo drugega odstavka 5. člena ZProst se za prostovoljsko delo ne šteje brezplačno opravljanje dela za katero je glede na naravo dela potrebno skleniti pogodbo o zaposlitvi. Poleg tega v skladu s 14. členom ZProst prostovoljskega dela ni mogoče opravljati na delih in nalogah, za katere ima posameznik pri isti organizaciji sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Obenem pojasnjujemo, da so skladno s 3. členom Zakona o nevladnih organizacijah (ZNOrg) NVO nepridobitne, kar pomeni, da se na podlagi zakona ne ustanovijo z namenom opravljanja pridobitne dejavnosti ali z namenom pridobivanja dobička ali z namenom razvoja, olajševanja ali pospeševanja pridobitne dejavnosti svojih ustanoviteljev ali članov. NVO sicer lahko opravljajo pridobitno dejavnost, vendar morajo skladno s 4. členom ZNOrg na podlagi zakona ali ustanovitvenega akta, dobiček ali presežek prihodkov nad odhodki uporabiti izključno za doseganje svojega namena ali cilja, ki ne sme oziroma ne more biti nezakonit. Med državnimi organi poteka medsebojno obveščanje, kar pomeni, da bi v primeru ugotovljenih nepravilnosti državni organi reagirali skladno s svojimi pristojnostmi.

Vir: MJU

Zadnji članki iz rubrike:

16.7.2019 14:54:40:
Državni zbor sprejel spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter Zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev

15.7.2019 15:14:28:
Medbančne obrestne mere čez noč: z oktobrom stopa v veljavo €STR, EONIA se poslavlja

12.7.2019 15:34:12:
Že prejemate naše e-novičke?

2.7.2019 13:37:49:
Vlada sprejela Poročilo o delu Inšpektorata za delo

2.7.2019 13:37:11:
Vlada odgovorila na pobudo za ukinitev prispevka po 55.a členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za nosilce dopolnilnih dejavnosti na kmetiji

Najnovejši članki:

19.7.2019 13:07:44:
Dohodek iz delovnega razmerja

19.7.2019 13:01:53:
8.0 Dohodek iz delovnega razmerja: PREDLAGANJE OBRAČUNOV DAVČNEGA ODTEGLJAJA

19.7.2019 12:56:41:
7.0 Dohodek iz delovnega razmerja: OPROSTITVE PRI PLAČEVANJU PRISPEVKOV

19.7.2019 12:50:23:
6.0 Dohodek iz delovnega razmerja: IZJEME IN POSEBNOSTI V ZVEZI S PLAČEVANJEM PRISPEVKOV

19.7.2019 11:03:02:
5.0 Dohodek iz delovnega razmerja: PRISPEVKI ZA SOCIALNO VARNOST

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT