Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 14.5.2019 15:06:52

Vlada se je opredelila do sklepa Državnega sveta glede vprašanja kreditov v švicarskih frankih

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada se je opredelila do sklepa Državnega sveta glede vprašanja kreditov v švicarskih frankih Vlada je na svoji 30. redni seji, ki je potekala 9. maja 2019, sprejela opredelitev do sklepa Državnega sveta, sprejetega ob zaključku posveta Evropski pogled na sistemske rešitve problematike kreditov v švicarskih frankih. Vlada poudarja, da svojega stališča glede sistemskega reševanja vprašanja kreditov v švicarskih frankih ni spremenila, ne nasprotuje pa temu, da svoj predlog rešitve predstavi Državni svet.

Vlada poudarja, da se zaveda aktualnosti vprašanja kreditov v švicarskih frankih in je v zvezi s tem tudi sama od leta 2015 sprejela že več sklepov, ob tem pa je podrobno preučila možnost sistemskega reševanja vprašanja posojilnih pogodb, nominiranih v švicarskih frankih oziroma s kreditno klavzulo v švicarskih frankih.

Vlada je v zvezi s tem zavzela stališče, da bi morali biti sistemski posegi v civilnopravna razmerja čim manjši, obenem pa bi se moralo izkoristiti možnosti reševanja problematike, ki jih že omogoča obstoječa zakonodaja. Tudi po skrbni proučitvi predmetnega sklepa Državnega sveta stališče vlade ostaja nespremenjeno.

Dogovorno reševanje v okviru institutov, ki jih omogoča veljavna zakonodaja, je po mnenju vlade primernejša kot sistemski posegi v civilnopravna razmerja, glede katerih obstoji vrsta zadržkov predvsem ustavno-pravne narave. Ob tem pa vlada ne nasprotuje odločitvi Državnega sveta, da pripravi svoj predlog mehanizma za zaščito potrošnikov in na ta način uresniči zakonodajno iniciativo, ki mu jo omogoča ustava.

Ključno dejstvo je, da so posojilne pogodbe dvostranski pravni posel med banko in potrošnikom. Vlada se zaveda, da je potrošnik v tem poslu šibkejša stranka, vendar to dejstvo po mnenju vlade že zadostno upoštevajo določbe Zakona o potrošniških kreditih.

Razmerje med banko in potrošnikom je torej obligacijsko razmerje, iz česar izhaja, da sta, če ni bilo kršitev dolžnega ravnanja ene od strank, obe stranki vstopili v medsebojno razmerje prostovoljno in z vedenjem, kakšne so posledice vstopa. To seveda ne velja, če dolžno ravnanje obeh strank ni bilo izpolnjeno (npr. ker banka kreditojemalcu ni predstavila tveganj povezanih z najemom kredita), a opustitev dolžnega ravnanja ene od strank ni nekaj, kar bi zakonodaja ali država lahko preprečila, oziroma popravila.

Veljavni pravni okvir že v tem trenutku sankcionira in omogoča povrnitev škode, ki bi zaradi takega dejanja nastala. Dodatni zakonski ukrepi po mnenju vlade torej niso potrebni, poudarja pa, da so le sodišča tista, ki lahko ob presoji konkretnih okoliščin posameznih pravnih poslov presodijo, ali so v konkretnih primerih obstajali nepošteni pogodbeni pogoji oz. ali je prišlo do pomanjkljivega obveščanja kreditojemalcev s strani bank.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

16.7.2019 14:54:40:
Državni zbor sprejel spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter Zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev

15.7.2019 15:14:28:
Medbančne obrestne mere čez noč: z oktobrom stopa v veljavo €STR, EONIA se poslavlja

12.7.2019 15:34:12:
Že prejemate naše e-novičke?

2.7.2019 13:37:49:
Vlada sprejela Poročilo o delu Inšpektorata za delo

2.7.2019 13:37:11:
Vlada odgovorila na pobudo za ukinitev prispevka po 55.a členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za nosilce dopolnilnih dejavnosti na kmetiji

Najnovejši članki:

19.7.2019 13:07:44:
Dohodek iz delovnega razmerja

19.7.2019 13:01:53:
8.0 Dohodek iz delovnega razmerja: PREDLAGANJE OBRAČUNOV DAVČNEGA ODTEGLJAJA

19.7.2019 12:56:41:
7.0 Dohodek iz delovnega razmerja: OPROSTITVE PRI PLAČEVANJU PRISPEVKOV

19.7.2019 12:50:23:
6.0 Dohodek iz delovnega razmerja: IZJEME IN POSEBNOSTI V ZVEZI S PLAČEVANJEM PRISPEVKOV

19.7.2019 11:03:02:
5.0 Dohodek iz delovnega razmerja: PRISPEVKI ZA SOCIALNO VARNOST

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT