Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 27.5.2019 19:54:31

Davčne obveznosti Slovencev ob odhodu iz Slovenije

Rubrika: Davkiprint Natisni

Davčne obveznosti Slovencev ob odhodu iz Slovenije Racunovodja.com

1 DAVČNE OBVEZNOSTI SLOVENCEV OB ODHODU IZ SLOVENIJE

1.1 Začasen odhod iz Slovenije

1.1.1 Rezidentski status (angl. Tax residence)

Če posameznik za krajši čas odide iz Slovenije, primeroma zaradi začasne zaposlitve v tujini, študija v tujini, ipd. in ohrani vsaj eno od rezidenčnih vezi s Slovenijo (npr. uradno prijavljeno stalno prebivališče (angl. Permanent residence), družina ostane v Sloveniji, prisotnost v Sloveniji več kot 183 dni v koledarskem letu, …), ostane rezident Slovenije (angl. Tax resident).

Več informacij glede določitve rezidentskega statusa je objavljenih na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) v podrobnejšem opisu Izvajanje mednarodnih pogodb, pod rubriko vprašanja in odgovori.

1.1.2 Davčne obveznosti (angl. Tax liabilities)

Rezident Slovenije je obdavčen v Sloveniji za vse prejete dohodke iz Slovenije in iz tujine. Davčnemu organu v Sloveniji (FURS) mora napovedati tudi dohodke, prejete izven Slovenije, in sicer tako, da vloži ustrezno napoved za odmero (akontacije) dohodnine. Obrazci napovedi so objavljeni na naslednjih povezavah na spletni strani FURS: Letna odmera dohodnine, Dohodek iz zaposlitve, Dohodek iz dejavnosti, Dohodek iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, Dohodek iz oddajanja premoženja in iz premoženjske pravice, Dohodek iz kapitala, Drugi dohodki.

Zavezanec, ki se šteje za dvojnega rezidenta (angl. Double residence), tj. rezidenta Slovenije in hkrati tudi za rezidenta države, s katero ima Slovenija sklenjeno mednarodno pogodbo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka, (tj. oprostitev plačila davka, znižano plačilo davka, vračilo davka) uveljavlja v ustreznih postopkih odmere akontacije dohodnine oz. odmere (letne) dohodnine, v okviru katerih se presoja tudi status dvojnega rezidentstva po prelomnih pravilih iz mednarodne pogodbe. V tem primeru je treba napovedi za odmero (akontacije) dohodnine predložiti tudi potrdilo tujega davčnega organa, ki potrjuje davčno rezidentstvo te države. Več o navedenem je pojasnjeno na spletni strani FURS v podrobnejšem opisu Izvajanje mednarodnih pogodb, pod rubriko vprašanja in odgovori.

1.2 Odhod iz Slovenije za daljši čas (v primeru stalne odselitve z območja Slovenije)

1.2.1 Rezidentski status

Posameznik, ki za daljši čas oziroma za stalno odide iz Slovenije, se šteje za nerezidenta Slovenije, ko pretrga vse rezidenčne vezi s Slovenijo, tj. odjavi uradno prijavljeno stalno prebivališče in prenese center osebnih (npr. selitev skupaj z družino, udejstvovanje v družabnem življenju v tujini) in ekonomskih interesov (npr. zaposlitev v tujini, premoženje) v tujino ter tudi sicer ni prisoten v Sloveniji več kot 183 dni v koledarskem letu. Tak posameznik si mora, poleg ureditve odjave stalnega prebivališča pri pristojnem organu, pri FURS urediti tudi svoj rezidentski status za davčne namene.

Rezidentski status se uredi z vložitvijo vloge v obliki dopisa ali v obliki izpolnjenega Vprašalnika: ugotovitev rezidentskega statusa - odhod iz Republike Slovenije. Podpisano in skenirano vlogo/vprašalnik za ugotavljanje rezidentskega statusa se lahko posreduje FURS po elektronski pošti na naslov slovenciposvetu.furs@gov.si, preko portala eDavki z uporabo digitalnega potrdila ali z uporabniškim imenom in geslom. Navodila o uporabi portala eDavki so navedena v točki 3.

1.2.2 Davčne obveznosti

Nerezident je zavezan za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo svoj vir v Sloveniji. Primeroma so to dohodki iz kapitala (obresti, dividende, dobiček iz kapitala) in dohodki iz oddajanja premoženja v najem ali iz prenosa premoženjske pravice (najemnine, licenčnine).

Lastniki nepremičnin v Sloveniji so tudi zavezanci za davek od premoženja in za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, v primeru prodaje nepremičnine, pa tudi zavezanci za davek na promet nepremičnin in dobiček iz kapitala. Več o davčnih obveznostih nerezidentov v Sloveniji je pojasnjeno na spletni strani FURS, v podrobnejšem opisu Davčne obveznosti nerezidentov v Sloveniji.

 

2.0 VRNITEV V SLOVENIJO

Oseba, ki je v preteklosti prenehala biti rezident Slovenije, postane ponovno rezident Slovenije,
ko se vrne v Slovenijo oziroma ponovno vzpostavi rezidenčno vez s Slovenijo. Po vrnitvi v Slovenijo je treba ponovno urediti rezidentski status z vložitvijo vloge pri FURS; lahko tudi v obliki izpolnjenega Vprašalnika: ugotovitev rezidentskega statusa – prihod v Republiko Slovenijo. Podpisano in skenirano vlogo/vprašalnik za ugotavljanje rezidentskega statusa se FURS lahko posreduje po elektronski pošti na naslov slovenciposvetu.furs@gov.si, preko portala eDavki z uporabo digitalnega potrdila ali z uporabniškim imenom in geslom. Navodila o uporabi portala eDavki so navedena v točki 3.

Vprašanja, povezana z ureditvijo rezidentstva in s tem povezanimi davčnimi obveznostmi ter druga vprašanja z davčnega področja, ki se nanašajo na Slovence, ki živijo v tujini, se prav tako lahko posredujejo po elektronski pošti na naslov slovenciposvetu.furs@gov.si.

 

3 UPORABA PORTALA eDAVKI

Portal eDavki so spletni servis za elektronsko poslovanje s FURS. Elektronsko poslovanje prek eDavkov ne uvaja novih obveznosti davčnih zavezancev, temveč omogoča izpolnjevanje obstoječih davčnih obveznosti (predvsem oddajo dokumentov) na udoben, preprost in varen način. Vstop v portal eDavki je omogočen z uporabo digitalnega potrdila ali z uporabo uporabniškega imena in gesla.

3.1 Vstop v portal eDavki brez digitalnega potrdila z uporabo uporabniškega imena in gesla

Vstop z uporabo uporabniškega imena in gesla se uredi pri FURS z zahtevo podano preko portala eDavki, kamor se vstopi preko »Vstop za registrirane uporabnike« in »Nov uporabnik – registracija uporabniškega računa«.

Pri registraciji novega uporabnika je potrebno izpolniti zahtevane podatke. Kadar zavezanec ne razpolaga s številko informativnega izračuna dohodnine, pri rubriki »Številka IID« izbere polje »Nimam IID – pridobi kodo«. Na elektronski naslov zavezanca bo poslano sporočilo z nadaljnjimi navodili za pridobitev aktivacijske kode. Po prejetju kode lahko zavezanec vstopi v portal eDavki z izbranim uporabniškim imenom in geslom.

3.2 Vstop v portal eDavki z uporabo digitalnega potrdila

Vstop v eDavke je možen z digitalnimi potrdili naslednjih overiteljev:

Digitalno potrdilo SIGEN-CA se lahko pridobi z vložitvijo zahtevka za pridobitev spletnega potrdila tudi na predstavništvih RS v tujini. Seznam predstavništev RS je objavljen na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve, pod zavihkom Predstavništva po svetu. Več informacij glede postopka pridobitve certifikata je dostopnih na spletni strani SIGEN-CA.

Po pridobitvi in namestitvi digitalnega potrdila je omogočen vstop v portal eDavki preko »Vstop za registrirane uporabnike« in »Registracija digitalnega potrdila«. Za prvo prijavo je potrebno slediti navodilom na portalu.

Pri uporabi portala eDavki z digitalnim potrdilom je uporabnikom omogočeno tudi elektronsko vročanje dokumentov. To pomeni, da se tudi dokumente, ki jih izdaja FURS, prejme v elektronski obliki na portal eDavki. Ko FURS pripravi dokument za vročanje, ga naloži v zavezančev portal v eDavkih, hkrati se mu v eDavke posreduje tudi informativno sporočilo o elektronsko odloženem dokumentu. Če zavezanec posreduje elektronski naslov, se informacija o odloženem dokumentu posreduje tudi na ta naslov. V sistem eVročanja se je mogoče prijaviti z oddajo obrazca »eVročanje-POS« preko portala eDavki. Več informacij je dostopnih na spletni strani FURS, pod zavihkom Davki in druge dajatve -> eVročanje.

3.3 Postopek posredovanja dokumentov preko portala eDavki

Po prijavi na portal eDavki se lahko vloga za ugotavljanje rezidentskega statusa posreduje preko navedenega portala FURS. Vlogi je treba priložiti dokazila v zvezi z dejanskim prebivanjem v tujini (primeroma: pogodbo o zaposlitvi, potrdilo o prijavi stalnega prebivališča v drugi državi in druga dokazila, s katerimi zavezanci dokazujejo, da so po odhodu iz Slovenije ustvarili rezidenčne vezi z drugo državo). Eno od dokazil v postopku ugotavljanja rezidentskega statusa ob odhodu iz Slovenije je lahko tudi potrdilo o rezidentstvu tujega davčnega organa.

Vloga se posreduje tako, da se pod zavihkom »Dokument« kreira nov dokument, kjer se med ostalimi vlogami izbere »lastni dokument (NF-LD)«. Po potrditvi in podpisu dokumenta bo le-ta predložen FURS. V primeru tehničnih težav se lahko pošlje elektronsko sporočilo z opisom težave, uporabljene programske opreme in priloženo zaslonsko sliko napake na SD.fu@gov.si ali pokliče na telefonsko številko (05) 2976 800, vsak dan od ponedeljka do petka, od 8:00 do 18:00.

Vir: FURS

Ključne besede:
mednarodno obdavčevanje
davčne obveznosti

Zadnji članki iz rubrike:

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

20.7.2020 13:42:31:
Odmera davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

13.7.2020 15:01:50:
Razlog za pozitivna stanja na eKartici

Najnovejši članki:

14.8.2020 15:22:09:
Zaposlitveni oglas: Poslovodni računovodja (m/ž), Zemanta, Ljubljana

14.8.2020 14:59:14:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za julij 2020

13.8.2020 13:07:11:
Naslednje izplačilo za začasno čakanje na delo konec avgusta

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT