Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.7.2019 13:34:24

Odgovor Vlade Republike Slovenije na pisno poslansko vprašanje v zvezi s plačevanjem prispevkov za socialno varnost

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Odgovor Vlade Republike Slovenije na pisno poslansko vprašanje v zvezi s plačevanjem prispevkov za socialno varnost

Poslanec Jani Ivanuša v zvezi s plačevanjem prispevkov za socialno varnost sprašuje:

• Ali so plačani prispevki za socialno varnost kakorkoli povezani z uveljavljanjem pravic iz naslova socialne varnosti?

• Kakšne so posledice neplačanih prispevkov za socialno varnost za družbo z omejeno odgovornostjo in kakšne za osebno, ki opravlja dejavnost (s.p.)?

• Kakšne so posledice neplačanih prispevkov za zavarovanca (delavca)?

• Ali obstajajo odlogi oziroma oprostitve glede plačila prispevkov za socialno varnost? Če obstajajo, me zanima, zakaj obstajajo in ali Vlada razmišlja o ukinitvi?

• Koliko je bilo obračunanih, koliko je bilo plačanih in koliko neplačanih prispevkov za socialno varnost po posameznih letih in po vrstah prispevkov v obdobju 2014 – 2018?

Vlada je na svoji 35. redni seji, ki je potekala 13. junija 2019, odgovorila na posamezna vprašanja in izpostavila, da je sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja tako obvezni sistem socialnega zavarovanja, ki naj posameznikom, ki so vanj vključeni na podlagi dela ter plačila prispevkov, zagotavlja pravice. Pokojnina je odraz zavarovančevega dela in plačila prispevkov, zagotavlja pa mu dohodek v času, ko si ga sam z dohodkom iz dela ni več zmožen zagotavljati.

Pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja so tako vezane v prvi vrsti na plačilo prispevkov, vendar pa zakonodaja v primeru neplačanih oziroma neobračunanih prispevkov določa posebne varovalke. Predhodno navedene varovalne določbe veljajo zgolj za zavarovance, ki so v odvisnem delovnem razmerju (delavci v delovnem razmerju na območju Republike Slovenije in napoteni delavci) in so na tej podlagi tudi vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, in sicer iz razloga, ker lahko le-ti glede na sistem pobiranja davkov in prispevkov na plačevanje prispevkov vplivajo zgolj omejeno. Navedene varovalke pa ne veljajo tudi za osebe, ki so zavarovane na podlagi drugih zavarovalnih podlag (samozaposleni, družbeniki, kmetje, drugo pravno razmerje, itd.), saj se v teh primerih šteje, da so zavarovanci sami odgovorni za plačilo prispevkov in nanj sami vplivajo, zaradi česar niso upravičeni do posebnega varstva, temveč se jim zavarovalna doba izračuna na način iz 133. člena ZPIZ-2. Tako se jim prizna celotna zavarovalna doba ob pogoju plačila prispevkov, v primeru delnega plačila pa se jim v pokojninsko dobo prizna sorazmerni del zavarovalne dobe.

ZPIZ-2 skladno z odločitvami Ustavnega sodišča Republike Slovenije prav tako v nobenem primeru ne omogoča odpisa, delnega odpisa in odloga plačila prispevkov, pa tudi ne plačila prispevkov po obrokih, in sicer ne glede na zavarovalno podlago, na kateri je zavarovanec vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje (torej tudi v primeru delavcev).

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

22.10.2019 15:56:14:
Vlada sprejela mnenje o Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih

22.10.2019 15:56:39:
Vlada sprejela predlog novele Zakona o urejanju trga dela

22.10.2019 15:54:22:
Povračila stroškov vpisnin in šolnin ter vrtcev in predšolskega izobraževanja posameznim javnim uslužbencem v tujini v višjem znesku iz upravičenih razlogov

22.10.2019 15:53:22:
Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko pobudo v zvezi s pogoji za pridobitev pravic v Sloveniji

22.10.2019 15:52:35:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi z jubilejnimi nagradami

Najnovejši članki:

22.10.2019 17:37:20:
Zaposlitveni oglas: Referent finančno računovodskega oddelka (m/ž)

22.10.2019 11:08:26:
Kako prepoznati "missing trader" podjetje?

22.10.2019 7:23:34:
Notarska tarifa

22.10.2019 7:10:39:
Pravilnik o določitvi kriterijev za izkazovanje pomembnejših dosežkov delovanja nevladne organizacije za podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju dela, družine, socialnih zadev in enakih možnosti

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT