Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.7.2019 13:37:11

Vlada odgovorila na pobudo za ukinitev prispevka po 55.a členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za nosilce dopolnilnih dejavnosti na kmetiji

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na svoji 35. redni seji, ki je potekala 13. junija 2019, odgovorila na pobudo državnega svetnika za ukinitev prispevka po 55.a členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (zzvzz) za nosilce dopolnilnih dejavnosti na kmetiji.

Državni zbor Republike Slovenije je leta 2013 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-M), ki je z 10. členom v Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) dodal nov člen, t.j. 55.a člen, ki določa, da zavarovanci iz 15. člena in po njih zavarovani družinski člani iz 20. člena ZZVZZ plačujejo prispevek po stopnji 6,36 odstotka tudi:

◦ od dohodkov iz drugega pravnega razmerja, na podlagi katerega niso zavarovani na podlagi prvega odstavka 15. člena tega zakona, prejetih na podlagi opravljenega dela oziroma storitev, kadar se plačilo, prejeto na podlagi tega pravnega razmerja, na podlagi zakona, ki ureja dohodnino, šteje za dohodek in ni oproščen plačila dohodnine ali ni drug dohodek na podlagi zakona, ki ureja dohodnino, z izjemo dohodka iz dela, opravljenega na podlagi 6. točke 17. člena tega zakona,

◦ iz naslova dejavnosti, ki se opravlja kot postranski poklic.

Osnova za plačevanje prispevkov od dohodkov iz prve alineje je vsak posamezen prejet dohodek. Osnova za plačevanje prispevkov iz naslova dejavnosti iz druge alineje je 25 odstotkov povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji za mesec oktober predhodnega koledarskega leta.

Z določbo 55.a člena ZZVZZ se je v obstoječi sistem zdravstvenega zavarovanja uvedel prispevek po enotni prispevni stopnji 6,36 % tudi za aktivne dohodke, ki jih posamezne kategorije zavarovancev prejemajo poleg dohodkov, ki jih prejemajo iz drugih razmerij, v okviru katerih so sicer primarno vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje. Omenjena dopolnitev ZZVZZ iz leta 2013 izhaja iz načela "vsak prihodek šteje" in upošteva posameznikovo ekonomsko moč. Prispevek za osnovno zdravstveno zavarovanje se tako plačuje tudi od dohodkov iz drugega pravnega razmerja (z izjemo študentskega dela) in iz naslova dejavnosti, ki se opravlja kot postranski poklic.

Cilj ZZVZZ-M in zgoraj omenjene dopolnitve je bil v tem, da se zagotovijo zadostna finančna sredstva, iz katerih se bo zavarovanim osebam zagotovila pravočasna, primerna, kakovostna in varna zdravstvena oskrba. Eno izmed temeljnih načel obveznega zdravstvenega zavarovanja je, da zavarovane osebe v obvezno zdravstveno zavarovanje prispevajo v skladu s svojimi možnostmi (2. člen ZZVZZ), a kljub spremembam, ki so se glede višine prispevnih stopenj in osnov v obveznem zdravstvenem zavarovanju v zadnjih desetih letih zakonsko udejanjile, je bilo potrebno že nekajkrat iz sredstev Državnega proračuna Republike Slovenije namensko nameniti sredstva za skrajševanje čakalnih dob s ciljem, da se zavarovanim osebam zagotoviti pravočasna zdravstvena oskrba. Ministrstvo za zdravje vseskozi prejema na eni strani pobude po zmanjšanju ali celo odpravi prispevkov za posamezne kategorije zavarovanih oseb, po drugi strani pa prejema pobude po večji košarici pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja, po hitrejši dostopnosti zdravstvenih storitev ter po kakovostni in varni zdravstveni oskrbi. Z željo, da se vse omenjeno zavarovanim osebam lahko zagotovi, morajo zavezanci za plačilo prispevkov v obvezno zdravstveno zavarovanje prispevati primerljivo enako oziroma glede na razlike med zavarovanimi osebami, primerljivo različno.

S spremembami ZZVZZ iz leta 2013 se po mnenju Vlade v obveznem zdravstvenem zavarovanju v največji možni meri upošteva načelo izenačene obremenitve primerljivih kategorij zavarovancev. Za razvoj slovenskega zdravstva, da bo lahko sledil novim tehnološkim odkritjem in zmožnostim, je bistveno socialno pravično vplačevanje prispevkov v obvezno zdravstveno zavarovanje, ki upošteva posameznikovo dejansko kupno moč in zagotavlja čim večjo košarico pravic za vse osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane. Načelo solidarnosti pomeni prav to, prispevanje po svojih možnostih in iz svojih aktivnih prihodkov.

Skladno z vsem zgoraj napisanim vlada ne podpira pobudo državnega svetnika za ukinitev prispevka po 55.a členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za nosilce dopolnilnih dejavnosti na kmetiji.

Vir: MZ

Zadnji članki iz rubrike:

16.10.2020 12:13:45:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje o tožbah delavcev zoper delodajalce

16.10.2020 12:12:55:
Vlada ne podpira parcialnih sprememb pokojninskega zakona

16.10.2020 12:12:01:
Mnenje vlade o Predlogu zakona o davku na digitalne storitve

16.10.2020 17:39:50:
Omejitve glede zbiranja ljudi in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, objavljene v Uradnem listu 15. oktobra 2020

2.10.2020 9:47:42:
Vlada seznanjena z namero podpisa novega memoranduma o izmenjavi davčnih informacij

Najnovejši članki:

19.10.2020 11:21:16:
Kaj prinaša PKP5?

16.10.2020 15:53:23:
Sprejet nov sveženj ukrepov v boju proti covid-19

15.10.2020 18:10:22:
E-gradiva o DDV

15.10.2020 16:32:43:
Kadrovske štipendije

15.10.2020 15:14:32:
Zakon o štipendiranju (ZŠtip-1)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT