Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.9.2019 14:47:29

Novosti pri RTV-prispevku

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Novosti pri RTV-prispevku Racunovodja.com Od 1. avgusta 2019 RTV Slovenija omogoča sprejem vseh programov RTV Slovenija brez prekinitev tudi preko interneta. Gledalci lahko vse programe RTV Slovenija spremljajo v neposrednem predvajanju tudi na računalnikih, tablicah in pametnih telefonih.

Gledalci, ki imajo internetni dostop, lahko spremljajo programe RTV Slovenija v neposrednem predvajanju (t. i. simulcast) na:

  • računalnikih in mobilnih napravah preko spletnih strani RTV Slovenija,
  • tabličnih računalnikih in pametnih telefonih preko mobilne aplikacije,
  • androidnih televizorjih preko aplikacije RTV Slovenija – RTV 4D.

Predvajanje omogoča ogled nacionalnih TV-programov v resoluciji 720p, kar je enakovredno HD signalu.

Na podlagi zgoraj opisanih dejstev lahko gledalci, ki so sedaj za poln ogled programov TV Slovenija plačevali kabelsko naročnino, slednje spremljajo v polnem obsegu in brez prekinitev zgolj s plačilom priključka na internetni dostop.

Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za programe Radiotelevizije Slovenija (Priloga 1.b., sicer Ur. l. RS št 4/2019, v nadaljevanju: Pravilnik), ki ga je Nadzorni svet RTV Slovenija skladno z določili ZRTVS-1 sprejel dne 19. decembra 2018 in velja od 26. januarja 2019, v prvem odstavku 2. člena določa, da za radijski oziroma televizijski sprejemnik šteje vsaka naprava, s katero je omogočen sprejem vsaj enega programa Radiotelevizije Slovenija.

Kdor ima radijski ali televizijski sprejemnik na območju Republike Slovenija, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija:

  • preko prizemeljskega oziroma oddajniškega omrežja RTV Slovenija,
  • prek kabelske mreže,
  • prek internetnega omrežja,
  • prek satelita,
  • prek druge tehnične rešitve, pod pogojem, da ta tehnična rešitev zagotavlja sprejem programov v najmanj enaki kakovosti kot prizemeljsko omrežje, mora sprejemnik prijaviti, s čimer postane zavezanec za plačilo RTV prispevka.

Ker TV Slovenija že zagotavlja predvajanje programov TV SLO 1, TV SLO 2 in TV SLO 3 v celoti preko spleta (simultano predvajanje preko oddajnikov in preko spleta, t. i. simulcast), se s tem tudi računalniki, tablični računalniki in pametni telefoni kvalificirajo kot sprejemniki programa TV Slovenija.

Služba za obračun RTV prispevka ima v svoji evidenci nekaj več kot 25.000 gospodinjstev, odjemalcev električne energije, ki plačujejo RTV-prispevek le za radijske sprejemnike. Iz evidenc izhajajoč, naj ne bi imeli svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega sprejemnika. Zavezanci so zelo verjetno spregledali obvezo, ki izhaja iz omogočanja sprejemanja TV signalov preko računalnikov in drugih naprav, ki omogočajo ogled preko spleta.

RTV Slovenija bo v prihodnjih dneh pozvala gospodinjstva, ki plačujejo RTV prispevek le za radijske sprejemnike, da podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem TV signala preko interneta. V primeru, da imajo dejansko v lasti zgolj radijski sprejemnik, bodo morali podpisati novo izjavo, v kateri bodo zagotovili, da nimajo svojega in ne uporabljajo tujega televizijskega aparata, pa tudi ne osebnega ali tabličnega računalnika ali pametnega telefona z internetnim dostopom. V primeru, da izjave ne bodo podali, jim bo RTV Slovenija skladno z zakonom začela zaračunavati celoten znesek prispevka.

Uradni poziv RTV Slovenija se nanaša izključno na zgoraj omenjena gospodinjstva, ki predstavljajo približno 4 odstotke vseh zavezancev za plačilo RTV prispevka, in nikakor ne na vse zavezance.

Vir: RTV

Ključne besede:
rtv
rtv-prispevek
rtv prispevek

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

10.7.2020 15:13:06:
PKP4: Podaljšanje ukrepa čakanja na delo in karantena

10.7.2020 14:13:23:
Konec julija zadnje izplačilo povračila nadomestila plače za začasno čakanje in višjo silo po ZIUZEOP in ZIUZEOP-A

8.7.2020 13:46:39:
Poračun regresa za javni sektor za leto 2020

7.7.2020 13:30:34:
Poročilo o gibanju plač za april 2020

7.7.2020 13:27:34:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, maj 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT