Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.5.2006 12:03:34

Zaključena pogajanja za sklenitev Protokola med Republiko Avstrijo in Republiko Slovenijo o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Zaključena pogajanja za sklenitev Protokola med Republiko Avstrijo in Republiko Slovenijo o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja

Vlada RS seji 4. maja sprejela Poročilo o zaključenih pogajanjih za sklenitev Protokola med Republiko Avstrijo in Republiko Slovenijo o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki na dohodek in premoženje, podpisane v Ljubljani oktobra 1997.

Ministrstvo za finance je na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije z dne 12. 1. 2006 pristopilo k pogajanjem za sklenitev Protokola med Republiko Avstrijo in Republiko Slovenijo o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki na dohodek in premoženje. Pobudo za sklenitev protokola je obravnaval tudi Odbor Državnega zbora Republike Slovenije za zunanjo politiko in se z njo strinjal.

S protokolom se spreminjajo oziroma dopolnjujejo določeni členi konvencije, in sicer 11. člen (obresti), 12. člen (licenčnine in avtorski honorarji) in 27. člen (izmenjava informacij).

V 11. členu konvencije so določena pravila v zvezi z obdavčevanjem obresti, ki nastanejo v državi pogodbenici in se izplačajo rezidentu druge države pogodbenice. Člen med drugim določa, da se obresti lahko obdavčijo tako v državi vira obresti kot tudi v državi rezidentstva upravičenega lastnika obresti, pri čemer pa stopnja obdavčitve v državi vira ne sme znašati več kot 5% od bruto zneska obresti. S protokolom se v člen dodaja nov tretji odstavek, ki določa, da so določene vrste obresti oproščene davka v državi pogodbenici, v kateri nastanejo (to je v državi vira).

V 12. členu konvencije je med drugim določeno, da se smejo licenčnine in avtorski honorarji obdavčiti tako v državi vira licenčnin in avtorskih honorarjev kot tudi v državi rezidentstva upravičenega lastnika licenčnin in avtorskih honorarjev, pri čemer stopnja obdavčitve v državi vira v primeru določenih licenčnin in avtorskih honorarjev (to je licenčnin in avtorskih honorarjev, ki jih prejme družba, ki je rezident države pogodbenice in je udeležena v družbi, ki plačuje licenčnine in avtorske honorarje in je rezident druge države pogodbenice z deležem, ki je enak najmanj 25% kapitala), ne sme znašati več kot 10% bruto zneska licenčnin in avtorskih honorarjev. S protokolom se črta drugi odstavek konvencije, ki določa zgoraj navedeno pravico države vira do obdavčitve določenih vrst licenčnin in avtorskih honorarjev, ter se nadomesti z novim odstavkom, ki določa, da se licenčnine lahko obdavčijo tudi v državi vira, vendar, če so izplačane upravičenemu lastniku, ki je rezident druge države pogodbenice, tako obračunani davek ne presega 5% od bruto zneska licenčnin in avtorskih honorarjev.

V 27. členu konvencije je v tretjem odstavku določeno, da državi pogodbenici način izvajanja tega člena uredita z upravnim aktom med ministrstvoma za finance. Protokol določa, da se ta odstavek konvencije črta.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

19.2.2020 14:08:06:
Napoved za odmero dohodnine od drugih obresti

19.2.2020 14:02:33:
Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

19.2.2020 13:57:12:
Napoved dohodnine od dividend

19.2.2020 13:48:10:
Obdavčitev obresti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT