Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.2.2003

KAKO JE OBDAVČEN PREJEMEK STEČAJNEGA UPRAVITELJA

Romana Kruhar Puc, univ. dipl. prav., davčna svetovalka, UNICONSULT d.o.o., Ljubljana

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

KAKO JE OBDAVČEN PREJEMEK STEČAJNEGA UPRAVITELJA Racunovodja.com

Kako obdavčiti prejemek stečajnega upravitelja ali upravitelja prisilne poravnave? V praksi obstojajo različna mnenja in tolmačenja, zato je potrebno opozoriti na nekatera odprta vprašanja.

I. STATUS STEČAJNEGA UPRAVITELJA ali UPRAVITELJA PRISILNE PORAVNAVE

Odredba o merilih za določanje nagrad stečajnim upraviteljem in upraviteljem prisilne poravnave določa način in postopek nagrajevanja za opravljanje funkcije stečajnega upravitelja v stečajnem postopku ali postopku prisilne poravnave. Cit. odredba uporablja pojem nagrada, vendar ali je to po vsebini nagrada?

Dejstvo je, da stečajnega uravitelja s sklepom imenuje sodišče, ki vodi stečajni postopek ali postopek prisilne poravnave v skladu z Zakonom o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji. Gre torej za imenovanje oz. opravljanje funkcije na podlagi odločitve državnega organa po uradni dolžnosti.

Kaj pa dohodnina?

II. ZAKON O DOHODNINI in STALIŠČE DAVČNEGA ORGANA

Zakon o dohodnini (Ur. L.RS št. 71/93, popr. 2/94, 7/95, … do današnjega dne) v 15. členu določa, da je zavezanec za davek od osebnih prejemkov fizična oseba s stalnim prebivališčem v RS, ki prejema plačo iz delovnega razmerja, pokojnino, prejemke, dosežene na podlagi pogodbe o delu, delovršne pogodbe oz. od prevzema poslov na drugi podlagi ter druge prejemke, vključno z nagradami in podobnimi prejemki.

Zaradi navedenega je davčni organ zavzel stališče, da je potrebno prejemke stečajnega upravitelja ali upravitelja prisilne poravnave (v nadaljevanju bom uporabljala za obe funkciji izraz stečajni upravitelj) obravnavati kot prejemek, dosežen s priložnostnim opravljanjem storitev v smislu navedenega člena.

Posledično pa to pomeni, da je potrebno od tovrstnega prejemka obračunati vse davke in prispevke, kot to velja za pogodbo o delu, vendar ali to drži?

III. DAVČNA OBVEZNOST PO ZAKONU O POSEBNEM DAVKU NA DOLOČENE PREJMKE

Vsako bruto izplačilo fizični osebi na podlagi pogodbe o delu ali od prevzema poslov na drugi podlagi je osnova za obračun davka po Zakonu o posebnem davku na določene prejemke. V bruto izplačilo se vštevajo tudi izplačila stroškov.

Vendar Zakon o posebnem davku na določene prejemke (Ur. l. RS št. 72/93, 22/94, 45/95, 12/96 ... do št.5/00) v prvi alineji 3. odst. 3. člena določa, da se ne šteje za storitev izplačilo fizični osebi, ki opravlja funkcijo na podlagi imenovanja državnega ali drugega organa v skladu z zakonom oz. drugim aktom. Naveden pogoj je v obravnavanem primeru izpolnjen, kar pomeni, da se od tovrstnih izplačil (nagrada + povračilo stroškov v zvezi z delom) tudi ne obračunava poseben davek na določene prejemke.

IV. KAJ PA PRISPEVKI?

V skladu z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je potrebno v primeru izplačila fizični osebi po pogodbi o delu obračunati tudi prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter prispevek za zdravstveno zavarovanje.

V primeru izplačila nagrade, prejemka stečajnemu upravitelju pa se po mojem mnenju ne obračunajo omenjeni prispevki iz že omenjenih razlogov (stečajnega upravitelja s sklepom imenuje sodišče, o povračilu stroškov in o nagradi odloča sodišče, ki je državni organ, zato po mojem menju izplačila nagrad stečajnim upraviteljem ne moremo uvrstiti med pogodbo o delu).

V. DDV in PREJEMEK STEČAJNEGA UPRAVITELJA

Zakon o davku na dodano vrednost (v nadaljevanju ZDDV) v 8. členu določa, da promet storitev pomeni opravljanje, opustitev oziroma dopustitev vsakega dejanja v okviru opravljanja dejavnosti, ki ni promet blaga v smislu 4., 5. in 6. člena tega zakona.

Za promet storitev se šteje tudi promet storitev na podlagi odločitve državnega organa, organa lokalne skupnosti oz. na podlagi zakona.

Iz navedenega je razvidno, da gre za neodvisno in samostojno pridobivanje dohodka, ki ni vezano na delovno razmerje, zato je potrebno skladno z ZDDV obračunati DDV po stopnji 20 %, če je stečajni upravitelj seveda davčni zavezanec. To pa postane, v kolikor preseže vstopni prag po ZDDV (5 mio SIT).

Zaključek

Osebno menim, da v obravnavanem primeru nikakor ne moremo govoriti o pogodbi o delu po Zakonu o delovnih razmerjih. Ker pa so veljavna zakonska določila nekoliko ohlapna, menim, da bi moralo Ministrstvo za finance zavzeti enotno strokovno stališče v zvezi z obdavčitvijo tovrstnih prejemkov, zlasti še, ker je stečajnih upraviteljev čedalje več.

Romana Kruhar Puc, univ. dipl. prav., davčna svetovalka, UNICONSULT d.o.o., LjubljanaO avtorici: Romana Kruhar Puc, univ.dipl.prav., UNICONSULT, Davčno, finančno in računovodsko svetovanje, d.o.o. Področja svetovanja: davčni pregledi, svetovanje v davčnem postopku, davek na dodano vrednost, dohodnina, davek od dobička pravnih oseb, ostali davki in prispevki.
Želite postaviti vprašanje?Vzorci pogodb in pravilnikov po novem ZDR

Ključne besede:
stečajni upravitelj

Zadnji članki iz rubrike:

23.9.2020 13:11:18:
Odrejanje drugega dela ali na drugem kraju zaradi izjemnih okoliščin

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

7.9.2020 15:05:29:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije za skrajšani polni delovni čas

1.9.2020 15:45:31:
Podatki za obračun plač za avgust 2020

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT