Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 18.3.2020 11:24:19

Poenostavljeni postopki za ugotavljanje začasne zadržanosti od dela in predpisovanja medicinskih pripomočkov

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Poenostavljeni postopki za ugotavljanje začasne zadržanosti od dela in predpisovanja medicinskih pripomočkov Racunovodja.com V zvezi z izvajanjem ukrepov za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 je ZZZS ne glede na določbe Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju1 in Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja2 za izvajalce zdravstvenih storitev poenostavil postopke za ugotavljanje začasne zadržanosti od dela, in sicer lahko izbrani osebni zdravnik

  • izda elektronski bolniški list brez prisotnosti zavarovane osebe, če seveda oceni, da pregled zavarovane osebe zaradi izdaje elektronski bolniški list ni potreben, in sicer tako, da se pri branju osebnih podatkov in podatkov obveznega zdravstvenega zavarovanja za potrebe zapisa bolniškega lista lahko uporabi izjemni dostop do podatkov brez kartice zdravstvenega zavarovanja (v nadaljevanju: KZZ) zavarovane osebe s šifro 26, ter izjemni dostop do podatkov brez KZZ povezane osebe s šifro 27 (torej otroka ali partnerja pri negi ali spremstvu, druge osebe pri spremstvu, ipd.);
  • izda elektronskega bolniškega lista vnaprej za vse tiste zavarovance, za katere že razpolaga z odločbo imenovanega zdravnika oz. zdravstvene komisije, in sicer za ves čas, ki je naveden v odločbi;
  • posreduje Predlog imenovanemu zdravniku ZZZS (v nadaljevanju: Predlog) v primeru npr. zaprtja določenih zdravstvenih postaj, tudi brez zdravstvene kartoteke zavarovanca, temveč le nujno dokumentacijo, če s to razpolaga (zavedamo se, da z novo zdravstveno dokumentacijo zaradi preklicanih specialističnih pregledov izbrani osebni zdravnik ne razpolaga, zato se v predlogu opiše zdravstveno stanje zavarovanca). Predlog in dokumentacijo lahko pošlje tudi v skenirani obliki na dogovorjeni e-naslov na ZZZS. To velja tako pri vložitvi prvega predloga kot za podaljšanje začasne zadržanosti od dela. Kjer ni mogoče predložiti zdravstvene dokumentacije, se izbranega osebnega zdravnika naproša, da podrobneje obrazloži svoj predlog.
  • zavarovancu odobri začasno zadržanost od dela tudi brez osebnega pregleda, če na podlagi dejstev, ki mu jih zavarovana oseba sporoči bodisi po telefonu, e-pošti, ali prek drugih telekomunikacijskih sredstev strokovno oceni, da je pri zavarovancu začasna zdržanost od dela utemeljena, pri čemer določi obdobje trajanja in razlog začasne zadržanosti od dela, kar lahko ustrezno beležijo. Tako se ZZZS strinja z zaprosilom RSK za družinsko medicino, da se s ciljem preprečevanja širjenja okužbe prek asimptomatskih in simptomatskih pacientov, nenujni pregledi v ambulantah družinske medicine lahko nadomestijo s telefonskimi in drugimi telekomunikacijskimi pogovori s pacienti, kar lahko izbrani osebni zdravniki beležijo kot ambulantno prvi in kontrolni pregled na podlagi oddaljenega dostopa brez kartice ZZZS, vključujoč tudi druga telekomunikacijska sredstva kot so na primer skype, viber, fotodokumentacija, ipd.
  • za prvi predpis medicinskega pripomočka (v nadaljevanju: MP) ne zahteva osebne prisotnosti zavarovane osebe, zdravstveno stanje ugotovi na podlagi podatkov, ki mu jih zavarovana oseba ali njen skrbnik poda po telefonu in/ali prejete zdravstvene dokumentacije (npr. izbrani osebni zdravnik lahko prvič predpiše diagnostične trakove za aparat za določanje glukoze v krvi na podlagi telefonskega razgovora in izvida zdravnika specialista). Za ponovni predpis MP, če gre za znana zdravstvena stanja prisotnost zavarovane osebe in dodatna dokumentacija ni potrebna. V zdravstveni dokumentaciji je treba zapisati zdravstvene razloge, količine in obdobje predpisa MP.
  • ne glede na določbo 232. člena Pravil oceni zavarovančevo začasno zadržanost od dela tudi za več kot 3 dni za nazaj (v primeru, da je osebni zdravnik zaradi splošne situacije težko dosegljiv in mu zavarovanec ne more pravočasno sporočil razloge svoje začasne zadržanosti od dela);
  • ugotovi začasno nezmožnost za delo zaradi izolacije (razlog 08 – izolacija) samo pri osebah, ki imajo potrjeno okužbo z novim koronavirusom oziroma so zboleli za COVID-19;
  • pri vseh drugih zavarovancih, ki imajo razna respiratorna oziroma prehladna obolenja in bi sicer lahko šlo tudi za okužbo z novim koronavirusom, vendar nimajo potrdila o okužbi, ugotovi začasno zadržanost od dela zaradi razloga bolezni (razlog 01 – bolezen).

Hkrati pojasnjujemo, da ZZZS (pa tudi izbrani osebni zdravniki) ni pristojen odločati o tem, ali določen zavarovanec glede na njegovo zdravstveno stanje spada v rizično skupino (npr. zaradi kardiovaskularnih bolezni, diabetesa, kroničnih bolezni dihal, hipertenzije, ipd.) in zaradi tega meni, da mora biti odstranjen iz delovnega procesa, zato naj izbrani osebni zdravniki v teh primerih ne posredujejo predlogov imenovanim zdravnikom ZZZS. Ne gre za začasno zadržanost od dela v breme ZZZS, saj zavarovanec ni zadržan od dela zaradi bolezni ali poškodbe v skladu s predpisi o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. V teh primerih se morata delavec (zavarovanec) delodajalec dogovoriti, kakšna dokazila mu mora prinesti delavec (npr. ali bo dovolj podpis izjave ali obvestilo osebnega zdravnika o obstoju bolezni, zaradi katere spada delavec v rizično skupino) ter ali bo delo opravljal na domu, če je to možno, ali bo ostal doma in se bo uporabil institut čakanja na delo, ipd.

Nadalje v primerih zdravih posameznikov (ki pa so zadržani z dela zaradi odredbe delodajalca ali varstva otrok, ipd.) in ne gre za začasno zadržanost z dela iz zdravstvenih razlogov, niso izpolnjeni razlogi za nego oz. za začasno zadržanost od dela zaradi bolezni.

Hkrati se strinjamo z mnenjem nekaterih izbranih osebnih zdravnikov, da niso dolžni izdajati potrdil o zdravstvenem stanju zavarovanca oz. potrdil, da posamezniki niso okuženi z novim koronavirusom, ki jih uporabijo za npr. prehod meje ipd..

PRAVICA DO NEGE: Dejstvo, da zavarovanec - starš opravlja delo od doma, ne vpliva na pravico do zadržanosti od dela zaradi nege, saj dejansko gre le za drugo lokacijo opravljanja dela (ne na lokaciji delodajalca temveč doma). To pomeni, da se staršu v primeru bolezni ali poškodbe otroka lahko odobri nega. Če zaradi izredne situacije (epidemija), izbrani osebni zdravniki ne bodo izvedli osebnega pregleda, svojo strokovno oceno glede utemeljenosti do nege podajo na podlagi podatkov, ki jih bodo pridobili od starša.

Drugačna situacija je, če je zavarovanec odsoten z dela zaradi odrejenega čakanja na delo in v tem času ne opravlja dela na domu. V teh primerih je to primarni razlog njegove odsotnosti, tako, da v tem primeru nima pravice do zadržanosti od dela.

Glede vprašanja, kako še dodatno poenostaviti za vse odločanje o bolniškem staležu v pristojnosti imenovanih zdravnikov ZZZS ter glede uveljavljanja pravice do potnih stroškov-spremstva, je ZZZS za navodila oziroma odredbo zaprosil pristojno Ministrstvo za zdravje.

1 Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Uradni list RS, št. 72/06 - uradno prečiščeno besedilo, 114/06 – ZUTPG, 91/07 , 76/08, 62/10 – ZUPJS, 87/11, 40/11 – ZUPJS-A, 40/12 – ZUJF, 21/13 – ZUTD-A, 63/13 – ZIUPTDSV, 91/13, 99/13 – ZUPJS-C, 99/13 – ZSVarPre-C, 111/13 – ZMEPIZ-1, 95/14 – ZUJF-C, 47/15 – ZZSDT, 61/17 – ZUPŠ in 64/17 – ZZDej-K)

2 Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja (Uradni list RS, št. 30/03 - prečiščeno besedilo, 35/03 – popr., 78/03, 84/04, 44/05, 86/06, 90/06 - popr., 64/07, 33/08, 7/09, 88/09, 30/11, 49/12, 106/12, 99/13 – ZSVarPre-C, 25/14 – odl. US, 25/14, 85/14, 10/17 – ZČmIS, 64/18 in 4/20).

Vir: ZZZS

Ključne besede:
zzzs
ebol
bolniški list
bolniška

Zadnji članki iz rubrike:

1.4.2020 16:30:12:
Podatki za obračun plač za marec 2020

1.4.2020 16:24:36:
Kako oddati vlogo za povračilo nadomestil plače zaposlenim, ki so na čakanju ali v karanteni zaradi epidemije

1.4.2020 17:02:54:
Odgovori na najpogostejša vprašanja - delovna razmerja v času epidemije koronavirusa

31.3.2020 15:48:45:
Ravnanje delodajalca, ki delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga

1.4.2020 14:45:06:
Oddajanje vloge na zavod za zaposlovanje (čakanje na delo, karantena)

Najnovejši članki:

1.4.2020 16:48:49:
Povračilo stroškov prevoza na delo in z dela – epidemija COVID-19 - javni sektor

1.4.2020 15:55:24:
Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga (v luči epidemije koronavirusa) - kratko e-gradivo

30.3.2020 14:34:28:
Podaljšanje rokov za poročanje o odpadkih in embalaži

30.3.2020 18:15:15:
Obrazec: Odlog oziroma obročno plačilo davka zaradi epidemije bolezni COVID-19

30.3.2020 10:45:10:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT