Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.6.2003

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost.

uvi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost.

Vlada RS je na današnji seji sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost. Predlog zakona predstavlja t. im. drugo revizijo Zakona o davku na dodano vrednost in uvaja določbe o obračunavanju davka na dodano vrednost v prometu blaga med državami članicami EU.

Predlog zakona natančno povzema obvezne določbe Šeste EU direktive, ki je temeljni predpis na področju obdavčevanja prometa blaga in storitev z davkom na dodano vrednost v EU. Poleg tega predlog zakona ureja način obračunavanja DDV od elektronsko opravljenih storitev, ki jih izvajalci, ki nimajo sedeža na območju Skupnosti, dobavljajo osebam, ki niso zavezanci za DDV na davčnem območju Skupnosti. Tudi v tem delu gre za določbe, ki natančno povzemajo evropsko ureditev na tem področju.


Predlog zakona ne posega v temelje obstoječega sistema, ampak ga le dopolnjuje z ureditvijo novega načina poslovanja, s katerim se bodo davčni zavezanci srečali z vstopom Slovenije v EU. Kazenske določbe se usklajujejo z novim Zakonom o prekrških. Predlog zakona bo predvidoma začel veljati 1. maja 2004, torej z dnem vstopa Slovenije v EU. V času med sprejetjem zakona in njegovim začetkom uporabe bo ministrstvo pripravilo nove izvedbene predpise, davčna uprava in davčni zavezanci pa bodo v vmesnem času opravili še tehnične prilagoditve za izvajanje novih določb.

Predlog dopolnitev zakona torej ne spreminja temeljnih načel obračunavanja DDV od prometa blaga in storitev, ampak njihovo izvedbo širi tudi na primer prometa med državami članicami. Tako se DDV v prometu z drugimi državami članicami obračunava na naslednji način: promet blaga je praviloma obdavčen po načelu namembne države članice, vendar le, če gre za promet med zavezanci, identificiranimi za DDV namene. Če blago kupuje končni potrošnik, se ta promet obdavči v državi nakupa (po načelu porekla); promet storitev je praviloma obdavčen po načelu porekla, torej tam, kjer ima sedež davčni zavezanec, ki izvaja storitev, le v točno določenih primerih po načelu namembne države članice, torej tam, kjer ima sedež prejemnik storitve; zakon uvaja izjeme od opisanih načel v tistih primerih, kjer želi doseči administrativno poenostavitev oziroma kjer želi zaradi vrednosti nakupa vedno obdavčiti promet v namembni državi članici.


Za izvajanje omenjenih načel pri obdavčevanju predlagatelj dopolnjuje pravila glede določitve kraja obdavčitve in trenutka nastanka davčne obveznosti, davčne oprostitve in način uveljavljanja pravice do odbitka vstopnega DDV. Dopolnjene so tudi določbe o administrativnih zahtevah do davčnih zavezancev, ki bodo morali trimesečno poročati davčni upravi o opravljenih dobavah v druge države članice ter voditi evidence o prodajah in nabavah v drugih državah članicah.

Vir: uvi

Zadnji članki iz rubrike:

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

28.10.2019 14:06:03:
Vlada je sprejela Odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi s socialnimi transferji

28.10.2019 13:45:01:
Vlada sprejela mnenje o zahtevi Vrhovnega sodišča za oceno ustavnosti Zakona o davčnem postopku in Zakona o odvetništvu

Najnovejši članki:

21.11.2019 9:09:22:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, september 2019

21.11.2019 9:05:44:
Poročilo o gibanju plač za avgust 2019

21.11.2019 8:51:10:
Sklep o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva

20.11.2019 16:02:38:
Obmejni delavci ter obrazec S1 (E 121)

20.11.2019 15:23:26:
Obdavčitev z davkom na dediščine in darila

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT