Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.9.2020 16:15:49

Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na svoji 33. redni seji, ki je potekala 23. 9. 2020, odgovorila na poslansko pobudo Blaža Pavlina v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma.

Ministrstvo za zdravje si že leta prizadeva urediti področje celostne rehabilitacije ter išče nove ukrepe na področju zdravstvenega absentizma skupaj z vsemi deležniki, ki so potrebni za celovito in multidisciplinarno ukrepanje na tem kompleksnem področju.

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) določa, da se z obveznim zavarovanjem zavarovanim osebam v obsegu, ki ga določa ta zakon, zagotavljajo plačilo zdravstvenih storitev, nadomestilo plače med začasno zadržanostjo od dela in povračilo potnih stroškov v zvezi z uveljavljanjem zdravstvenih storitev. Trajanje bolniškega staleža v ZZVZZ ni omejeno.

Pravica do denarnega nadomestila v času bolniškega staleža je praviloma kratkotrajne narave. V številnih državah Evropske unije je omejena na obdobje enega leta. Praktično brez omejitve obstaja le v Sloveniji in Bolgariji.

Ministrstvo za zdravje je v preteklosti s predlogi spremembe zakonodaje že želelo časovno omejiti trajanje bolniškega staleža in s tem pravico do denarnega nadomestila. Predlagalo je, da se po preteku tega obdobja, v katerem ni prišlo do povrnitve delovne sposobnosti, začne postopek za ugotavljanje pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Preverjala se je tudi možnost vzpostavitve aktivnega spremljanja dolgotrajnih bolniških staležev ter v zvezi s tem določitve postopkov in nalog zdravstvenih delavcev, ki obravnavajo obolelega zavarovanca, in njegovega delodajalca.

Predlagano je bilo, da bi imenovani zdravnik zavarovanca, ki je v bolniškem staležu zaradi bolezni ali poškodbe dlje kot tri koledarske mesece in pri katerem domneva, da bi se namesto staleža lahko začasno zaposlil na drugem delovnem mestu ali bi lahko delal s skrajšanim delovnim časom, poslal na pregled zaradi ugotavljanja delazmožnosti k specialistu medicine dela, prometa in športa (v nadaljnjem besedilu: MDPŠ), pooblaščenemu za zavarovančevo delovno organizacijo. Specialist MDPŠ bi dal mnenje, ali je delavec zares nezmožen za svoje delo, ali je zmožen v času bolniškega staleža za drugo delo znotraj svoje delovne organizacije oziroma, ali je zmožen za skrajšani delovni čas za svoje ali drugo delo. Ocenil bi tudi, ali delavec potrebuje prilagoditev delovnega mesta. To mnenje bi bilo priporočilo pri nadaljnjih ukrepih imenovanega zdravnika in delodajalca.

V letošnjem letu se je začel izvajati projekt »Zgodnja poklicna in zaposlitvena rehabilitacija v procesu vračanja na delo«, ki ga vodi Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije - Soča. Namen projekta je preoblikovati sedanji model poklicne rehabilitacije v model celostne zgodnje poklicne in zaposlitvene rehabilitacije v procesu vračanja na delo, s posebnim poudarkom na spodbujanju medsebojnega sodelovanja vseh vključenih deležnikov v tem procesu. Ključni deležniki v projektu so Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in predstavniki vsek strok, ki sodelujejo v teh procesih, vključno z medicino dela, prometa in športa. Projekt bo na podlagi pilotne izvedbe novega modela poklicne rehabilitacije prispeval k ohranjanju zaposlitev, saj se bo osebe hitreje vključevalo v poklicno rehabilitacijo že v času bolniškega staleža. Eden od rezultatov projekta bo tudi predlog sistemskih sprememb na področju celostne rehabilitacije.

Glede na to, da v projektu sodelujejo vsi deležniki, vključno s predstavniki stroke medicine dela, prometa in športa, ki v delovni skupini pripravljajo konkretne predloge sprememb zakonodaje, se ustanavljanje novih skupin v tem trenutku ne zdi smiselno.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Zadnji članki iz rubrike:

28.10.2020 14:56:38:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davčnih obveznosti

27.10.2020 16:08:58:
Podaljšana poroštvena shema za posojila

23.10.2020 16:57:02:
Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

16.10.2020 12:13:45:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje o tožbah delavcev zoper delodajalce

16.10.2020 12:12:55:
Vlada ne podpira parcialnih sprememb pokojninskega zakona

Najnovejši članki:

30.10.2020 11:12:59:
Inšpektorat opozarja: izplačajte regres do 1. novembra

29.10.2020 14:30:44:
Izvajanje 20. člena ZZUUP - razlog 13-bolezen-3 dni in novi zahtevki COVID-19 (29. 10. 2020)

29.10.2020 17:41:00:
Pojasnila glede posameznih odsotnosti z dela - izolacija, poškodba pri delu, nega otroka, delo od doma (29. 10. 2020)

30.10.2020 10:10:40:
Odpravnina: pravica do odpravnine po ZDR-1 in njena davčna obravnava (e-gradivo)

28.10.2020 16:26:17:
Kmetijstvo: časovne omejitve, dokazila za prehod med regijami, temeljni dohodek

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT