Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 4.7.2008 12:57:03

Nove uredbe povezane s plačami v javnem sektorju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Nove uredbe povezane s plačami v javnem sektorju Racunovodja.com

Vlada RS je na seji 3. julija 2008 sprejela Uredbo o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini, Uredbo o dopolnitvi Uredbe o enotni metodologiji in obrazcih za obračun in izplačilo plač v javnem sektorju, Uredbo o delovni uspešnosti iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu ter Uredbo o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede. Vlada je na današnji seji sprejela tudi besedilo Kolektivne pogodbe za JGZ Brdo Protokolarne storitve Republike Slovenije.

Uredba o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

Uredba o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini ureja plače in druge prejemke javnih uslužbencev na diplomatskih predstavništvih in konzulatih Republike Slovenije v tujini, uradih Republike Slovenije v tujini in drugih javnih uslužbencev, ki so napoteni na delo v tujino. Novo uredbo je bilo potrebno pripraviti zaradi sprememb Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS) in prehoda vseh javnih uslužbencev v nov sistem obračuna plač v skladu z ZSPJS.

Sprejeta uredba uvaja nov, pregleden sistem določitve plač za delo v tujini. Nominalne osnove, ki so določene za posamezne nazive oziroma delovna mesta, se množijo z indeksom OZN, ki je objektiven in odraža višino življenjskih stroškov v posameznih krajih. V primerjavi s pretvorniki, ki jih je poznala Uredba o plačah za delo javnih uslužbencev v tujini iz leta 2003 in so obsegali tudi oddaljenost, posebne pogoje bivanja v tujini, zahtevnost opravljanja dela itd., so indeksi bistveni nižji. Zaradi tega razloga so bili uvedeni nekateri novi dodatki, kot so dodatki za oddaljenost in dodatki za zahtevnost dela. Dodatek za oddaljenost je namenjen stimuliranju javnih uslužbencev, da bi se odločali za odhod tudi v bolj oddaljene kraje. Velika večina prijav javnih uslužbencev za delo v tujini se namreč nanaša na Sloveniji bližnje kraje, za bolj oddaljene kraje pa je interes mnogo manjši.

Uredba o dopolnitvi Uredbe o enotni metodologiji in obrazcih za obračun in izplačilo plač v javnem sektorju

Sprejeta Uredba o dopolnitvi Uredbe o enotni metodologiji in obrazcih za obračun in izplačilo plač v javnem sektorju določa novo poglavje za javne uslužbence, napotene na delo v tujino.

Uredba o enotni metodologiji in obrazcih za obračun in izplačilo plač v javnem sektorju namreč določa enotno metodologijo in obrazce za obračun in izplačilo plač v javnem sektorju, na podlagi katerih morajo v skladu s prvim odstavkom 40. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS), izplačevalci obračunavati in izplačevati plače. Uredba velja za vse uporabnike proračuna RS, kot jih določa Sklep o subjektih, za katere velja ZSPJS.

Uredbo o delovni uspešnosti iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS), ki je začel veljati 30.6.2007, je na novo in na bolj pregleden način uredil celotno poglavje o delovni uspešnosti. V njem se sedaj jasno ločijo posamezne vrste plačil za delovno uspešnost, prav tako pa je uvedeno jasno poimenovanje vrst delovnih uspešnosti. Določene so tri vrste plačil za delovno uspešnost, in sicer: za redno delovno uspešnost, delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela in delovno uspešnost iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu.

Navedena uredba je bila torej že pred uveljavitvijo spremenjena in dopolnjena, novela zakona pa je, poleg sprememb in dopolnitev določil o delovni uspešnosti iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu, spremenila celotno poglavje o delovni uspešnosti, zato se sprejme novo uredbo, saj bi noveliranje že obstoječe povzročilo njeno popolno nepreglednost.

Uredba velja za posredne uporabnike proračuna, navedene v Sklepu o subjektih, za katere velja Zakon o sistemu plač v javnem sektorju ter določa zgornjo mejo obsega sredstev za plačilo delovne uspešnosti iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu na ravni posrednega uporabnika proračuna. Obseg sredstev določi minister s pravilnikom in se javnim uslužbencem izplačujejo akontativno.

Posredni uporabnik proračuna lahko za plačilo delovne uspešnosti iz naslova prodaje blaga na trgu nameni tudi sredstva, ki jih je pridobil na javnih razpisih iz mednarodnih projektov, zmanjšana za stroške izvajanja projekta.

ZSPJS ne določa več omejitve dela plače za posameznega javnega uslužbenca, saj o višini odloči direktor na podlagi predhodnega dogovora z reprezentativnimi sindikati. Do dela plače za delovno uspešnost iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu in iz naslova nejavnih prihodkov iz izvajanja javne službe ni upravičen javni uslužbenec, ki ima z delodajalcem, pri katerem ima sklenjeno delovno razmerje, sklenjeno tudi podjemno ali avtorsko pogodbo. Uredba bo začela veljati s 1. januarjem 2009.

Uredba o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede

Vlada RS je na svoji 172. redni seji v svojih sklepih sprejela skupni finančni okvir plačne reforme v javnem sektorju (odprave plačnih nesorazmerij), ki znaša 398,9 mio €, kar pomeni 13,1% nominalno rast plač iz naslova odprave nesorazmerij za celoten javni sektor v štirih tranšah (1. maj 2008, 1. marec 2009, 1. september 2009, 1. marec 2010). Pri tem se 196,2 mio € (49,2% sredstev) zagotavlja iz naslova odpovedovanja zaposlenih v javnem sektorju delu splošne uskladitve plač z inflacijo.

Uredba o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede je bila sprejeta na podlagi drugega odstavka 13. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS) ter prehoda vseh javnih uslužbencev v nov sistem obračuna plač v skladu z ZSPJS. ZSPJS določa, da je uvrstitev delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede možno urediti s kolektivno pogodbo ali z uredbo. Segment delovnih mest v navedenih institucijah zajema vrsto različnih področij, zato je bilo smotrno ta delovna mesta urediti z uredbo, ki pa zaradi navedenega ni bila vključena v normativni program Vlade RS za leto 2008.

Kolektivna pogodba za Javni gospodarski zavod Brdo Protokolarne storitve Republike Slovenije

Vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja so se že od leta 2002 pogajali o kolektivnih pogodbah oziroma njihovih aneksih, ki so pogoj za vzpostavitev novega plačnega sistema v javnem sektorju. Obe strani (na sindikalni strani večina sindikatov) sta v mesecu juniju 2008 podpisali Kolektivno pogodbo za javni sektor (KPJS). V tej pogodbi je urejena uvrstitev orientacijskih delovnih mest in nazivov v plačne razrede, skupaj z dinamiko in stopnjo uskladitve osnovnih plač, redna delovna uspešnost in dodatki, na koncu pa še dinamika odprave plačnih nesorazmerij pri plačah javnih uslužbencev do leta 2010.

Na podlagi KPJS je bila pripravljena Kolektivna pogodba za Javni gospodarski zavod Brdo Protokolarne storitve Republike Slovenije – tarifni del, ki na način socialnega dialoga ureja plače v omenjenem javnem zavodu. Pri uvrstitvah delovnih mest v plačne razrede je bila upoštevana specifika v tistem delu, kjer obstajajo razlogi zaradi visoke zahtevnosti upravljanja storitev v tem zavodu.

Vir: uvi

Ključne besede:
plače
plače javni sektor

Zadnji članki iz rubrike:

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

21.9.2020 15:54:04:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

Najnovejši članki:

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

21.9.2020 16:46:17:
Prevoz na delo - negospodarstvo

21.9.2020 16:27:25:
Obdavčevanje dohodkov iz zaposlitve po mednarodnih pogodbah

21.9.2020 15:11:33:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za avgust 2020

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT