Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.10.2006 10:25:26

- Odprava administrativnih ovir v letu 2006

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada Republike Slovenije je Ministrstvo za javno upravo zadolžila za realizacijo pomembnih ciljev na področju vzpostavitve učinkovite in prijazne uprave za državljane in gospodarske subjekte. Aktivnosti so tako usmerjene na dva pomembna segmenta:

• program ukrepov za odpravo administrativnih ovir;
• sistematično pregledovanje vseh novih predpisov z namenom preprečitve novih administrativnih ovir.


Poleg dveh pomembnih segmentov, ki se nanašajo na administrativne ovire, je zelo pomemben tudi cilj v smeri oblikovanja državljanom in gospodarskim subjektom razumljive, enostavne in predvsem boljše zakonodaje. Vsekakor bodo cilji v tej smeri doseženi tudi z vključevanjem zainteresirane javnosti v postopke sprejemanja zakonodaje.


Vlada Republike Slovenije se je korenitih sprememb lotila že v letu 2005 in sprejela normativni Program ukrepov za odpravo administrativnih ovir in sprožila postopek za spremembo Poslovnika Vlade RS ter tako potrdila Metodologijo za izpolnjevanje in spremljanje Izjave o odpravi administrativnih ovir in sodelovanju zainteresirane javnosti. Na podlagi nove metodologije, so ministrstva pri pripravi novih predlogov predpisov, dolžna upoštevati pravila prijazne in učinkovite uprave, med katerimi moramo izpostaviti predvsem »VEM« - vse na enem mestu (stranka, za pridobitev določenega dovoljenja opravi vse postopke samo pri enem organu) in E-UPRAVO - uvajanje elektronskega poslovanja na širšem segmentu državne uprave in tudi na področju institucij, ki izvajajo javna pooblastila.


Na podlagi normativnega Programa ukrepov za odpravo administrativnih ovir, ki ga je Vlada RS sprejela v letu 2005, so posamezna ministrstva zavezana k pripravi normativnih in drugih splošnih aktov v letu 2006, 2007 in 2008. Posamezni predlogi so se oblikovali s pomočjo državljanov, strokovne javnosti, predstavnikov gospodarskih družb, zbornic in tudi raznih drugih združenj. V skladu s programom za leto 2006 (rok za realizacijo 31 ukrepov poteče 31.12.2006), smo v celoti realizirali 12 ukrepov Vlade. Večina ostalih ukrepov je v postopku realizacije, kar je razvidno iz poročila o aktivnostih (glej poglavje št. 1.2) in obrazložitvi spremembe posameznih predpisov. V tem trenutku tako potekajo intenzivna usklajevanja predlogov s pristojnimi ministrstvi in zainteresirano javnostjo. Posamezni ukrepi, za katere so potrebne večje sistemske spremembe, pa imajo roke za realizacijo postavljene tudi v leto 2007 oziroma 2008.


Poleg Programa ukrepov, ki ga je sprejela Vlada RS, se na predlog Ministrstva za javno upravo izvajajo tudi postopki za odpravo administrativnih ovir na nekaterih drugih segmentih, za katere ministrstvo sproti oceni, da so nujni (dodatni ukrepi MJU, glej poglavje št. 2). Nekateri med njimi so se v letu 2006 že realizirali, pri drugih pa še potekajo aktivnosti s pristojnimi ministrstvi in strokovno javnostjo, za spremembo zakonodaje. Do realizacije ukrepov, s katerimi smo odpravili administrativne ovire in predvsem poenostavili postopki, je med drugim prišlo na naslednjih področjih:
• registracija osebnega avtomobila, tehnični pregledi in obvezno zavarovanje v prometu;
• elektronske storitve javne uprave;
• zaposlovanje tujcev na področju deficitarnih poklicev;
• registracija samostojnega podjetnika (VEM);
• overitve dokumentov ipd….

Odprava administrativnih ovir in poenostavitev postopkov prinašata pozitivne ekonomske učinke na različne segmente družbe. Učinki so tako na eni strani neposredni in sicer v primeru, ko so posamezni postopki za pridobitev dovoljenj odpravljeni ali so se s poenostavitvijo postopkov stroški znižali in na drugi strani posredni, ko lahko državljani ali predstavniki gospodarskih družb več časa namenijo svojemu delu ali prostim aktivnostim. Tako v primeru realizacije ukrepov na področju poenostavitve tehničnih pregledov in uvedbe e-storitve podaljšanja veljavnosti prometnega dovoljenja, ocenjujemo prihranek na letnem nivoju v višini 2 mio €.


Poročilo o odpravljenih administrativnih ovirah v letu 2006


Tudi v letu 2007 bomo zasledovali cilje v smeri prijazne in učinkovite uprave in sicer v smeri izboljšanja dostopnosti do upravnih storitev, poenostavitvi oziroma odpravi nepotrebnih postopkov, vzpostavitvi sistemov VEM (vse na enem mestu), znižanju administrativnih stroškov (odprava nepotrebne dokumentacije - priloge k vlogam) in podobno. Pričakujemo, da bo predlog programa za leto 2007 pripravljen do konca meseca oktobra.Predlogi za katere se bo MJU zavzemalo, da jih bo podprla tudi Vlada:
- Dostop do javnih podatkov sodnega registra (kot javne knjige) vsem državljanom – preko spletnega portala in sicer brezplačno (registracije, stečaji…);
- Enotno zajemanje podatkov po načelu enkratne spremembe podatkov v vseh javnih evidencah oziroma registrih (če pride do spremembe naslova - to državljan uredi na upravni enoti, nato je potrebno izvesti avtomatske spremembe v vseh drugih javnih evidencah);
- Poenostavitve postopkov na področju vračila plačane cestnine ob odjavi vozila in postopkov oprostitve plačil in sicer: trenutno potekajo postopki samo preko Direkcije RS za ceste, po novem pa bo postopek vračila preveč plačane cestnine možno izvesti ob odjavi preko vseh registrskih enot (tehnični pregledi, upravne enote…), postopek oprostitve pa bo možno realizirati na vsaki upravni enoti. Postopki bodo podprti z informacijsko tehnologijo in avtomatizirani;
- Poenostavitve postopkov na področju uveljavljanja pravic ob rojstvu otroka. Na področju uveljavljanju pomoči ob rojstvu otroka je vključenih vrsta obrazcev in postopkov, ki jih je smiselno optimalizirati in poenostaviti.

vir: mju

Zadnji članki iz rubrike:

26.11.2020 16:41:59:
Državni zbor sprejel #PKP6

11.11.2020 18:53:31:
Vlada sprejela Predlog #PKP6

28.10.2020 14:56:38:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davčnih obveznosti

27.10.2020 16:08:58:
Podaljšana poroštvena shema za posojila

23.10.2020 16:57:02:
Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Najnovejši članki:

27.11.2020 13:32:52:
Popusti pri naročilu vseh e-gradiv!

26.11.2020 17:24:18:
Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga v času koronavirusa (e-gradivo)

25.11.2020 16:45:36:
Odlaganje davčnih obveznosti v obdobju do začetka veljavnosti PKP6

25.11.2020 11:41:51:
Vlada soglaša z amandmaji k zakonu o ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije

25.11.2020 11:39:34:
Prehod na novo verzijo podpisne komponente na portalu SPOT

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT