Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.10.2006 9:30:35

Vlada določila besedilo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o pravicah industrijske lastnine iz delovnega razmerja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o pravicah industrijske lastnine iz delovnega razmerja Racunovodja.com

Vlada RS je na seji 19. oktobra določila besedilo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o pravicah industrijske lastnine iz delovnega razmerja in ga poslala Državnemu zboru RS v obravnavo po rednem postopku.

Glavna razloga za sprejetje zakona sta posodobitev zakona o pravicah industrijske lastnine iz delovnega razmerja (ZPILDR) in odprava pomanjkljivosti, ki so se pokazale pri njegovem izvajanju (zakon ni povezan s pravnim redom EU). Z ustreznejšo ureditvijo področja lahko pričakujemo večje spodbude delodajalcev k inventivnosti njihovih zaposlenih.

S področja veljavnosti ZPILDR se po vzoru tujih rešitev izvzema vse, kar ni izum. Zato je treba spremeniti tudi naslov, ki je bil že doslej zavajajoč, saj zakon ni urejal vseh pravic industrijske lastnine, hkrati pa je urejal tudi tehnične in druge izboljšave, ki niso pravice industrijske lastnine.

Videze izdelkov, ki jih zakon sedaj ureja, je nujno potrebno izvzeti iz tega zakona, ker so sedaj videzi izdelkov, ustvarjeni v delovnem razmerju, urejeni v ZPILDR in v zakonu o avtorski in sorodnih pravicah, pri čemer je ureditev različna. To povzroča v praksi težave. Z izvzetjem se videzi izdelkov urejajo z Zakonom o avtorskih in drugih pravicah (ZASP), kamor izvorno sodijo.

Prav tako se s področja veljavnosti ZPILDR izvzemajo tehnične in druge izboljšave, ker pravo industrijske lastnine ne varuje tehničnih ali drugih izboljšav. S pravico industrijske lastnine – patentom se zavaruje le izum, ki je nov, na inventivni ravni in industrijsko uporabljiv. Tehnične in druge izboljšave pa pomenijo le rešitve manj zahtevnih problemov, ki niso posebej varovane.

ZPILDR mora spodbujati predvsem ustvarjanje rešitev najbolj zahtevnih tehničnih problemov – izumov in s tem prispevati k dvigu konkurenčnosti gospodarskih subjektov. Tehnične izboljšave se s tem vračajo v izvorno področje delovnega prava po vzoru primerljivih tujih zakonodaj. Spodbujanje tovrstnih inovacij je že urejeno v splošnih in panožnih kolektivnih pogodbah, delodajalci pa lahko s svojimi internimi pravili to še dodatno spodbudijo in uvedejo ustrezne sisteme nagrajevanja.

Za službeni izum ne šteje več izum, ustvarjen v šestih mesecih po prenehanju delovnega razmerja, ampak zgolj izum, ustvarjen v času trajanja delovnega razmerja. Jasno se določa, da delavcu vedno pripada nagrada. Višina je odvisna od okoliščin primera; kriteriji so jasneje določeni. Omogočeno pa je tudi upoštevanje naknadno spremenjenih okoliščin, kar je običajno v civilnem pravu.

Dodane so še nekatere manj zahtevne spremembe v zvezi z določitvijo nagrade in bolj ekonomičnim delovanjem poravnalnega sveta. V poseben režim, ki velja za zaposlene na univerzah, inštitutih in podobnih ustanovah, predlog zakona ne posega.

vir: uvi

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

2.6.2020 14:43:28:
Krizni dodatek za zaposlene invalide, ki delajo v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih

2.6.2020 13:31:53:
Interventni ukrepi na področju štipendiranja in invalidskega varstva

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

1.6.2020 15:31:43:
Čakanje na delo po 1. juniju 2020

1.6.2020 15:03:09:
Preklic dela na domu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT