Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 14.11.2006 10:49:44

Novosti zakona o varnosti cestnega prometa

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Novosti zakona o varnosti cestnega prometa Racunovodja.com

27. oktobra 2006 je stopil v veljavo Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varnosti cestnega prometa – v nadaljevanju ZVCP-1D (Uradni list RS, št. 105, 12.10.2006). V nadaljevanju predstavljamo najpomembnejše novosti zakona.


Vožnja z vozniškim dovoljenjem, izdanim v tujini


S spremembo prvega in drugega odstavka 152. člena se na novo določa rok, do katerega je v Republiki Sloveniji dovoljena vožnja s tujim vozniškim dovoljenjem. Tujec, ki ima na podlagi dovoljenja za prebivanje v Republiki Sloveniji prijavljeno prebivališče, sme s tujim vozniškim dovoljenjem voziti tista motorna vozila, ki jih sme voziti po veljavnem tujem dovoljenju, in sicer eno leto od dneva prijave prebivališča v Republiki Sloveniji, državljan Republike Slovenije, ki začasno ali stalno prebiva v tujini in pride začasno v Republiko Slovenijo, pa dve leti od dneva prijave prebivališča v Republiki Sloveniji.


Zamenjava vozniškega dovoljenja, izdanega v tujini


V 153. členu se odpravlja dvoletni rok, po katerem morajo osebe, ki prebivajo v Republiki Sloveniji, zamenjati tuje vozniško dovoljenje za slovensko vozniško dovoljenje. Tuje vozniško dovoljenje se zamenja tujcu, ki ima na podlagi dovoljenja za prebivanje v Republiki Sloveniji prijavljeno prebivališče več kot šest mesecev, in državljanu Republike Slovenije, ki se vrne iz tujine v Republiko Slovenijo zaradi stalnega prebivanja ali ima prijavljeno začasno prebivališče v Republiki Sloveniji več kot šest mesecev, če je bilo tuje vozniško dovoljenje pridobljeno med najmanj šestmesečnim bivanjem imetnika vozniškega dovoljenja v državi, v kateri je bilo izdano.


Določbe, ki se nanašajo na prebivanje, se smiselno uporabljajo tudi za imetnika veljavnega vozniškega dovoljenja druge države članice EU, ki želi zamenjati svoje vozniško dovoljenje za slovensko vozniško dovoljenje.


Slovensko vozniško dovoljenje se izda, če imetnik veljavnega vozniškega dovoljenja, izdanega v tujini, opravi praktični del vozniškega izpita za tiste kategorije vozil, ki jih sme voziti z vozniškim dovoljenjem, izdanim v tujini. Praktičnega dela vozniškega izpita ni treba opraviti imetnikom vozniških dovoljenj tistih tujih držav, ki jih s pravilnikom določi minister, pristojen za notranje zadeve, na podlagi ocene kakovosti izobraževanja, teoretičnega znanja in znanja vožnje motornih vozil voznikov ter prometno varnostnih razmer v posamezni tuji državi (imetnikom vozniških dovoljenj držav članic Evropske unije, Islandije, Liechtensteina in Norveške), imetnikom tujih vozniških dovoljenj, ki so že imeli veljavno slovensko vozniško dovoljenje, in imetnikom vozniških dovoljenj tujih držav, ki imajo dokazilo o strokovni usposobljenosti v skladu s predpisi Evropske unije o najnižji stopnji usposabljanja za nekatere poklicne voznike v cestnem prometu.


Poklicni vozniki avtobusov in tovornih motornih vozil morajo v skladu z 11. členom Zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 26/05 – uradno prečiščeno besedilo) pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo za prevoz blaga oziroma potnikov v cestnem prometu, določeno s katalogom standardov strokovnih znanj in spretnosti v skladu z Zakonom o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah (Uradni list RS, št. 83/03 – uradno prečiščeno besedilo). Kot dokazilo o pridobljeni nacionalni poklicni kvalifikaciji se šteje Certifikat o nacionalni poklicni kvalifikaciji, katerega oblika in vsebina je predpisana s Pravilnikom o obrazcu javne listine o nacionalni poklicni kvalifikaciji – certifikatu (Uradni list RS, št. 97/03). Dokazila o strokovni usposobljenosti poklicnih voznikov, izdana v drugih državah, bomo v postopkih zamenjave tujih vozniških dovoljenj preverjali v državi izdajateljici.


Spletno podaljšanje veljavnosti prometnega dovoljenja


S 194.b členom se določa način vročitve novega prometnega dovoljenja pri uporabi spletnega podaljšanja veljavnosti prometnega dovoljenja. Novo prometno dovoljenje se lahko vroči pri upravni enoti ali po pošti. Način vročitve izbere stranka ob vložitvi vloge. Vročitev po pošti je opravljena, ko stranka prevzame novo prometno dovoljenje. V primeru, da stranka novega prometnega dovoljenja ne prevzame v petnajstih dneh od prejema obvestila o dospeli pošiljki, se prometno dovoljenje vrne upravni enoti, ki ga je izdala. Po vročitvi novega prometnega dovoljenja mora lastnik vozila staro prometno dovoljenje vrniti upravni enoti, in sicer v 15 dneh od dneva vročitve, v nasprotnem primeru se lastnika kaznuje z globo 50.000 tolarjev. Upravne enote v dopisu, ki ga priložijo novemu prometnemu dovoljenju, stranko opozorijo na višino globe, s katero bo kaznovana, če starega prometnega dovoljenja ne bi vrnila v 15 dneh po prejemu novega prometnega dovoljenja. V primeru, da stranka ne vrne starega prometnega dovoljenja v postavljenem roku, upravna enota poda predlog Inšpektoratu MNZ za uvedbo postopka o prekršku.


Roki za opravljanje tehničnih pregledov


Sprememba 211. člena ZVCP-1D se nanaša na pogostost opravljanja tehničnih pregledov motornih in priklopnih vozil. Iz skupine vozil, ki opravljajo tehnični pregled vsakih šest mesecev, so izvzeta motorna in priklopna vozila v lasti prostovoljnih gasilskih društev, ki so po obliki in namenu karoserije gasilska vozila.


Lahki priklopniki, bivalni priklopniki in priklopna vozila za prevoz čolnov, vodnih skuterjev in drugih priprav za šport in prosti čas, katerih največja dovoljena masa presega 750 kg in ne presega 7500 kg, morajo biti tehnično pregledani vsaka štiri leta. Lahkih priklopnikov (lahki priklopniki so priklopna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 750 kg) se ne registrira, zato morajo ti opraviti prvi tehnični pregled štiri leta po nakupu glede na prvega dokončnega kupca in nato vsaka štiri leta. Vsa ostala našteta vozila (bivalni priklopniki in priklopna vozila za prevoz čolnov, vodnih skuterjev in drugih priprav za šport in prosti čas, katerih največja dovoljena masa presega 750 kg in ne presega 7500 kg) pa se registrirajo, zato se zanje opravi prvi tehnični pregled štiri leta po prvi registraciji in nato vsaka štiri leta.


Motorna in priklopna vozila iz druge točke tretjega odstavka 211. člena opravijo prvi tehnični pregled štiri leta po prvi registraciji, nato pa vsaki dve leti do osmega leta starosti. Motorna in priklopna vozila, ki so opravila tehnični pregled v sedmem letu starostu (opravljanje tehničnih pregledov po sistemu 3+2+2), opravijo naslednji tehnični pregled v devetem letu starosti. S takšno ureditvijo se v enakopraven položaj postavijo tako lastniki, ki bodo opravljali tehnične preglede po novem, kot tiste lastnike, ki so opravljali tehnične preglede po prejšnji ureditvi.


Hramba registrskih tablic sezonskih vozil


Kar zadeva hranjenje registrskih tablic, se z uveljavitvijo ZVCP-1D izročene registrske tablice za kolesa z motorjem, motorna kolesa, trikolesa, lahka štirikolesa, štirikolesa, bivalna vozila, bivalne priklopnike ter starodobna vozila hranijo eno leto od dneva odjave vozila in izročitve registrskih tablic. Če v tem roku s temi registrskimi tablicami ni registrirano isto vozilo, se izročene registrske tablice uničijo.

vir : mnz

Ključne besede:
Zakon o varnosti cestnega prometa

Zadnji članki iz rubrike:

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

Najnovejši članki:

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

15.9.2020 15:28:43:
Mikroposojila za MSP (MSP mikro)

15.9.2020 15:23:06:
Obvestilo za koncesionarje zdravstvene dejavnosti glede uveljavljanja pravic po 76. členu ZIUOOPE

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT