Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.1.2007 12:42:48

Uredba o določitvi pogojev in obsega dela plače za plačilo povečanega obsega dela v javnem sektorju

Rubrika: Negospodarstvo, javni sektorprint Natisni

Uredba o določitvi pogojev in obsega dela plače za plačilo povečanega obsega dela v javnem sektorju Racunovodja.com

Vlada RS je na seji 16. novembra Uredbo o določitvi pogojev in obsega dela plače za plačilo povečanega obsega dela v javnem sektorju.

Institut plačila za povečan obseg dela kot element plače se je uporabljal le v državni upravi. Ocena učinkovitosti tega instituta, tako na strani delodajalcev kot tudi socialnih partnerjev, je bila ugodna, zato je bila sprejeta odločitev, da se navedeni institut uvede tudi v ostale dele javnega sektorja. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o sistemu plač v javnem sektorju uvaja enotno ureditev plačila dela plače za povečan obseg dela v celotnem javnem sektorju, kar do sedaj ni bilo sistemsko urejeno. Novela zavezuje vlado, da z uredbo določi pogoje in obseg dela plače za plačilo povečanega obsega dela za javne uslužbence, razen za javne uslužbence v drugih državnih organih, kjer bo ta vsebina urejena z zakonom oziroma s splošnim aktom na podlagi zakona. Na področju pravosodja se bo plačilo povečanega obsega dela izvajalo na podlagi določil Zakona o sodniški službi, predvsem za plačilo dodatnega dela na projektu odpravljanja sodnih zaostankov, na področju zdravstva pa na podlagi določil Zakona o zdravniški službi in sicer predvsem za delo na projektu odpravljanja čakalnih vrst.

Cilj uredbe je določiti pogoje in obseg dela plače za povečan obseg dela za tiste javne uslužbence, ki do uveljavitve novele niso imeli urejenih pravic iz tega naslova, saj se za ostale javne uslužbence, ki imajo te pravice že urejene, podaljšuje uporaba obstoječih predpisov do prvega izplačila plač po ZSPJS. Z dnem prvega izplačila plač po ZSPJS bo uredbo potrebno spremeniti in v njej urediti to področje tudi za tiste javne uslužbence, ki imajo te pravice sedaj urejene s področno zakonodajo, torej uredbo poenotiti za celoten javni sektor.

Uredba določa, da se javnemu uslužbencu lahko izplača del plače za povečan obseg dela v posameznem mesecu, če opravi povečan obseg dela v okviru rednih delovnih nalog proračunskega uporabnika oziroma, če sodeluje pri izvajanju projekta nacionalnega pomena. Javnemu uslužbencu, ki prejema del plače za plačilo povečanega obsega dela, se za iste naloge ne sme odrediti dela preko polnega delovnega časa. Viri za plačilo povečanega obsega dela na podlagi prvega pogoja so prihranki posameznega proračunskega uporabnika, ki nastanejo zaradi odsotnosti javnih uslužbencev z dela zaradi bolezni ali dopusta za nego in varstvo otroka oziroma starševskega dopusta ali zaradi nerealiziranih nadomestnih zaposlitev oziroma realiziranih nadomestnih zaposlitev z nižjo plačo v tekočem letu v okviru sprejetega finančnega načrta za tekoče leto, za plačilo povečanega obsega dela iz drugega pogoja pa so to sredstva projekta nacionalnega pomena oziroma dodatno zagotovljena sredstva za ta namen, ki jih odobri vlada.

Za direktorje, ki se jim plače od 1. marca 2006 obračunavajo v skladu z ZSPJS, lahko znaša višina dela plače za plačilo povečanega obsega dela iz naslova sodelovanja pri projektih nacionalnega pomena največ 8 odstotkov osnovne plače. Za vse ostale javne uslužbence, ki se jim plača obračunava še na osnovi obstoječih predpisov, pa znaša največ 35 odstotkov osnovne plače za vsak pogoj iz 2. člena uredbe. Izjemoma lahko vlada za sodelovanje pri projektih nacionalnega pomena določi višji odstotek dela plače za plačilo povečanega obsega dela.


vir: uvi

Ključne besede:
javni sektor
plače v javnem sektorju
uredba o določitvi pogojev in obsega dela
plače za plačilo povečanega obsega dela v javnem sektorju

Zadnji članki iz rubrike:

5.3.2020 15:36:01:
Odmera letnega dopusta v letu 2020 – ZDDO-H (delavci v državnih organih)

27.1.2020 14:33:21:
Ugotovitveni sklep o višini regresa za prehrano med delom od 1. januarja 2020 dalje

19.7.2019 14:23:38:
Ugotovitveni sklep o višini regresa za prehrano med delom od 1. julija 2019 dalje

9.7.2019 15:30:59:
Uredba o spremembah Uredbe o delovnem času v organih državne uprave

11.4.2019 9:37:45:
Odgovori na najpogostejša vprašanja v zvezi z ocenjevanjem in napredovanjem v javnem sektorju

Najnovejši članki:

29.3.2020 18:44:01:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo

27.3.2020 16:05:03:
Število delovnih dni za leto 2022 (40-urni delovni teden)

27.3.2020 13:02:02:
Popis cigaret na dan 1. 4. 2020

27.3.2020 12:55:28:
Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine bo predvidima poslan 31. 3. 2020

27.3.2020 9:52:20:
Odklonitev dela zaradi strahu pred okužbo s koronavirusom

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT