Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.12.2006 12:02:49

Osnutek Zakona o družbah tveganega kapitala

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Osnutek Zakona o družbah tveganega kapitala Racunovodja.com

Tvegani kapital je za mala in srednje velika podjetja (v nadaljevanju MSP) pomemben vir finančnih sredstev. V primeru, da se zagotavlja preko institucij (družbe ali skladi tveganega kapitala), lahko pomeni tudi vir znanja, kako iz ekonomskega in pravnega vidika realizirati podjetniške ideje. Osnovni cilji zakona o družbah tveganega kapitala (v nadaljevanju ZDTK) so definirati tvegani kapital in pojme, ki so povezani z lastniškim financiranjem podjetij, ter statusno pravno opredeliti družbe tveganega kapitala tako, da bodo nudile ustrezen pravnoorganizacijski okvir za akumulacijo prostih sredstev in distribucijo teh sredstev v obliki tveganega kapitala v gospodarske družbe.

ZDTK sledi opredelitvam tveganega kapitala s strani Evropske komisije in EVCE (Evropsko združenje tveganega kapitala). Za tvegani kapital je značilno, da je del zasebno lastniškega kapitala. Zasebno lastniški kapital se vlaga v gospodarske družbe, katerih vrednostni papirji ne kotirajo na organiziranem trgu. Tvegan kapital vedno predstavlja nova sredstva. Pravno formalno to pomeni, da se tvegani kapital zagotavlja v obliki povečanja osnovnega kapitala z vložki ali ustanovitve gospodarske družbe. Tvegani kapital niso naložbe v delnice, poslovne deleže in deleže pridobljene od obstoječih družbenikov gospodarske družbe. Tvegani kapital niso naložbe v gospodarske družbe, s katerimi vrednostnimi papirji se ali se je trgovalo na organiziranem trgu ali naložbe v družbe, katerih namen je saniranje gospodarskih družb. Investitorji, ki zagotavljajo tvegan kapital, vedno težijo k maksimiranju donosa v zvezi z naloženim kapitalom, zato je pričakovati, da bo DTK izbirala predvsem naložbe v panoge z visoko dodano vrednostjo.

ZDTK predvideva, da bi bile DTK gospodarske družbe. Nalaganje v DTK je zelo tvegana dejavnost, ki je namenjena predvsem profesionalnim vlagateljem, sposobnim, da sami zaščitijo svoje interese. S primerjalno pravno analizo lahko ugotovimo, da je večina družb tveganega in zasebnega lastniškega kapitala (venture and private equity funds) ustanovljena v obliki gospodarskih družb. Obstajajo pa tudi države, kjer je najbolj pogosta oblika teh skladov pravi sklad.

V zvezi z upravljanjem DTK ZDTK uveljavlja načelo zunanjega upravljanja DTK. Družbo tveganega kapitala zastopa, vodi in opravlja vse njene posle druga gospodarska družba. Razlog za to je večja transparentnost poslovanja DTK, ki bo pomembna tako za investitorje v DTK, kot tudi za olajšan nadzor nad DTK. DTK namreč zaradi uveljavitve navedenega načela ne bo imela drugih stroškov, kot stroškov, ki bodo zajeti v računu, ki ga bo izstavila gospodarska družba, ki bo DTK upravljala. Prav tako bo DTK sklepala le tiste pravne posle, ki bodo striktno usmerjeni v nalaganje in upravljanje določenih finančnih naložb. Investitorji v DTK bodo pri izbiri te gospodarske družbe svobodni. .Družba tveganega kapitala bi smela opravljati le tisto dejavnost in sklepati tiste pravne posle, ki bi bili povezani z njenim namenom – nalagati, upravljati in odsvajati tvegani kapital.

Minimalna vrednost udeležbe vlagatelja v družbi tveganega kapitala bi bila 50.000 evrov. Vložki bi morali biti vplačani v denarju in v rokih, ki jih določajo predpisi, ki urejajo gospodarske družbe.

Družba tveganega kapitala mora najmanj 50 odstotkov svojih sredstev nameniti za naložbe tveganega kapitala. Nadaljnjih 30 odstotkov svojih sredstev mora družba tveganega kapitala nameniti za naložbe zasebnega lastniškega kapitala ali za posojila družbam, v katerih je udeležena s tveganim kapitalom. Z ostalimi sredstvi lahko družba razpolaga v skladu z določbami 6. člena ZDTK. Glede nato, da bo DTK v začetni fazi poslovanja zelo težko dosegla navedeno strukturo naložb, bo v prvem letu od ustanovitve prosta teh omejitev, pri čemer DTK svojih sredstev, dokler ne bo poslovala v skladu z navedenimi omejitvami, ne bo smela vlagati v gospodarske družbe, s katerih vrednostnimi papirji se ali se je trgovalo na organiziranem trgu. S tem se bo preprečila možnost zlorab statusa DTK v prvem letu poslovanja. Namen DTK je, da se vzpodbudi širši krog podjetij, zato bo DTK smela po treh letih obstoja vlagati tvegani kapital v določeno družbo samo, če v trenutku pridobitve vrednost vseh vložkov v družbo, vključno z danimi posojili ali poroštvi, ne bo presegala 25 odstotkov vrednosti bilančne vsote družbe tveganega kapitala. V skladu z naravo tveganega kapitala je, da se vlaga za časovno omejeno obdobje, zato ZDTK omejuje lastniške naložbe kapital na največ 12 let.

Nadzor DTK bi se izvajal z namenom zagotoviti, da bi DTK poslovale v skladu z ZDTK in s tem upravičile davčne olajšave, ki bi bile priznane v zvezi z naložbami tveganega kapitala preko DTK. Glede na namen nadzora in naravo DTK bi nadzor opravljalo Ministrstvo za gospodarstvo.

Besedilo osnutka zakona

vir: mg

Ključne besede:
Zakon o družbah tveganega kapitala
tvegani kapital

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT