Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 21.12.2006 19:11:46

Obdavčitev izdelave spletne strani za ameriško podjetje

Rubrika: Davkiprint Natisni

Obdavčitev izdelave spletne strani za ameriško podjetje Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4210-1175/2006-1, 14. 12. 2006


Zavezanec sprašuje: če fizična oseba (rezident Slovenije) opravi storitev oziroma spletno stran za naročnika, ki je podjetje iz ZDA, ali je to dohodek, dosežen s posameznim poslom. Razmerje je neodvisno, med naročnikom in izvajalcem je sklenjena avtorska pogodba za delo, ki ima naravo avtorstva in ga davčni zavezanec opravi le nekajkrat na leto.

1. Zavezanec sprašuje, kaj pomeni določba 3. točke prvega odstavka 55. člena ZDoh-1, ki določa, da velja za dohodek, dosežen s posameznim poslom, vsak posamezen dohodek, dosežen z neodvisnim samostojnim poslom, ki ni del skupine povezanih poslov, kakršni bi glede na način, obseg in trajanje v skladu z veljavno zakonodajo morali veljati za dejavnost. Zanima ga, kaj to pomeni in katera zakonodaja predpisuje omenjeni »način, obseg in trajanje«. Konkretno ga zanima, ali lahko davčni zavezanec, ki ni s. p., naredi 5 spletnih strani na leto in je še vedno vsaka spletna stran dohodek po 55. člena ZDoh-1. Odgovarjamo:

Če bo dejavnost izdelave spletnih strani opravljal v neodvisnem razmerju, se doseženi dohodek obravnava kot dohodek iz dejavnosti. Dohodki, doseženi z opravljanjem dejavnosti, se delijo na dohodke, dosežene z opravljanjem dejavnosti, in na dohodke, dosežene s posameznim poslom. Glede na to, da bo dejavnost opravljal občasno (petkrat na leto), se doseženi dohodek obravnava kot dohodek, dosežen s posameznim poslom. Osebam, ki dosegajo dohodek s posameznim poslom, se ni treba vpisati v davčni register po 44. členu Zakona o davčni službi.

Po določbi prvega odstavka 55. člena Zakona o dohodnini – ZDoh-1 (Uradni list RS, št. 59/06 – UPB4 in 69/06 – odločba US) velja za dohodek, dosežen s posameznim poslom, vsak posamezen dohodek, dosežen z neodvisnim samostojnim poslom, ki ni del neodvisnega samostojnega opravljanja dejavnosti, posel iz 39. člena tega zakona ali del skupine povezanih poslov, ki bi glede na način, obseg in trajanje v skladu z veljavno zakonodajo morali veljati za dejavnost. V drugem odstavku tega člena je določeno, da velja za posel po tem poglavju zakona neodvisna samostojna storitev oziroma delo za drugo osebo oziroma za račun druge osebe, kakor so zlasti izdelava ali popravilo kake stvari, kako fizično ali umsko delo ali izvršitev določenega posla.

Iz navedenega izhaja, da o dohodku, doseženim s posameznim poslom, govorimo takrat, kadar je dohodek dosežen neodvisno od navodil druge osebe, za katero oziroma za račun katere je bil posel opravljen, ni pa dosežen v okviru samostojnega opravljanja dejavnosti in se opravlja občasno, v manjšem obsegu in »nepodjetniško«.

Pojem »nepodjetniško« pomeni, da za opravljanje dejavnosti ni potrebna obvezna registracija v skladu s področnimi zakoni (npr. Zakon o gospodarskih družbah), po katerih so opredeljene statusno-pravne oblike fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost (npr. samostojni podjetnik).

2. Na vprašanje, kako je z obdavčitvijo, če je izplačevalec dohodka ameriško podjetje, odgovarjamo:

Obdavčitev »samostojnih osebnih storitev« ureja 14. člen Konvencije med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja (Uradni list RS, št. MP – št. 10/01; v nadaljevanju: Konvencija). V skladu s prvim odstavkom tega člena se dohodek, ki ga dobi posameznik, rezident države pogodbenice, od poklicnih storitev ali od drugih samostojnih dejavnosti, obdavči samo v tej državi (pri vas v Sloveniji), razen če ima posameznik stalno bazo, ki mu je redno na voljo v drugi državi pogodbenici za opravljanje dejavnosti. Če ima takšno stalno bazo, se dohodek, ki se pripiše stalni bazi in se dobi za opravljene storitve v tej drugi državi, lahko obdavči tudi v tej drugi državi.

Izraz »poklicne storitve« vključuje še posebno samostojne znanstvene, literarne, umetniške, izobraževalne ali pedagoške dejavnosti, pa tudi samostojne dejavnosti zdravnikov, odvetnikov, inženirjev, arhitektov, zobozdravnikov in računovodij.

Glede na navedeno določbo Konvencije se dohodki iz naslova dejavnosti izdelave spletnih strani za naročnika, ki je podjetje iz ZDA, obdavčijo v Sloveniji (razen če se dejavnost opravlja prek stalne poslovne baze v ZDA).

3. Zavezanec sprašuje, ali mora slovenski davčni zavezanec oddati kako napoved po prejetem plačilu, razen dohodninske napovedi do 31. 3. tekočega leta za preteklo leto. Odgovarjamo:

Če dohodek, dosežen s posameznim poslom, izplača oseba, ki ni plačnik davka (npr. tuja pravna oseba), akontacijo dohodnine od dohodka, doseženega s posameznim poslom, ugotovi davčni organ na podlagi napovedi davčnega zavezanca.

Po določbi 293. člena ZDavP-1 mora zavezanec napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka, doseženega s posameznim poslom, vložiti do desetega dne v mesecu za pretekli mesec pri pristojnem davčnem organu.

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka, doseženega s posameznim poslom (obr. MF-DURS, obr. DOHDEJ, št. 3) je priloga k Pravilniku o obrazcih za napoved za odmero akontacije dohodnine in o obrazcih za napoved za odmero dohodnine od obresti, dividend in dobička iz kapitala (Uradni list RS, št. 123/05).

Na podlagi te napovedi davčni organ izda odločbo o višini akontacije od dohodka, doseženega s posameznim poslom, v 15 dneh od dneva vložitve napovedi.

4. Zanima ga, katere evidence vodi davčni organ ob izplačilu dohodka, ki ga opravi ameriško podjetje. Ali ameriško podjetje poroča Sloveniji? Ali morda že ameriško podjetje odtegne davek v okviru svoje zakonodaje? Odgovarjamo:

Države si medsebojno izmenjujejo informacije na podlagi pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja, in to na zahtevo, avtomatično ali spontano. Pristojna organa držav pogodbenic si izmenjujeta informacije, potrebe za izvajanje določb posamezne konvencije, informacije, potrebne za izvajanje domače zakonodaje držav pogodbenic, informacije, ki zadevajo tako rezidente kakor tudi nerezidente držav pogodbenic, in informacije, ki zadevajo davke vseh vrst in opisov.

Izmenjava podatkov je določena v vsaki od 37 trenutno veljavnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčenja dohodkov in premoženja med Slovenijo in drugimi državami pogodbenicami; tako sta tudi v konvenciji z ZDA izmenjava informacij in upravna pomoč urejeni v 26. členu.

Ameriško podjetje v skladu s prej navedeno določbo 14. člena Konvencije med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja nima pravice odtegniti davka od dohodkov iz naslova dejavnosti, ki ga dobi posameznik, rezident Slovenije, od poklicnih storitev ali drugih samostojnih dejavnosti. Če bi ameriško podjetje obračunalo in odtegnilo davek v okviru svoje zakonodaje, lahko kot rezident Slovenije uveljavljate povračilo tako plačanega davka v Združenih državah Amerike, in to na podlagi določbe 14. člena Konvencije.

Ključne besede:
spletna stran
pojasnila DURS

Zadnji članki iz rubrike:

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

21.7.2020 15:36:44:
Plačilo prispevkov za socialno varnost pred potekom odloga

20.7.2020 13:42:31:
Odmera davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

13.7.2020 15:01:50:
Razlog za pozitivna stanja na eKartici

Najnovejši članki:

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT