Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.9.2003

Povračilo stroškov prehrane in prevoza za člane društva in prostovoljce

Romana Kruhar Puc, univ. dipl. prav., davčna svetovalka, UNICONSULT d.o.o., Ljubljana

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

	Povračilo stroškov prehrane in prevoza za člane društva in prostovoljce Racunovodja.com

Kako je s povračilom stroškov prehrane in prevoza za člane društva in prostovoljce, se sprašuje veliko davčnih zavezancev. Vsa vprašanja so si več ali manj podobna in se približno glasijo takole:


Stranka piše, da ima društvo, ki deluje kot neprofitna organizacija, ima pet zaposlenih, včlanjene tudi člane, pomagajo pa tudi prostovoljci. Člani plačujejo društvu članarino in jim pomagajo pri raznih delavnicah in delovanju društva. Za to ne dobijo nobenega plačila. Prav tako pomagajo pri delovanju društva prostovoljci.


Društvo bi rado tem članom in prostovoljcem povranilo stroške za prevoz in prehrano, kljub temu da niso zaposleni pri njih.


Del teh stroškov bi nosilo društvo samo, nekaj pa dobijo kot donacija od drugih društev, od glavne oraganizacije in pa tudi od podjetij. Društvo je pripravljeno v svoje akte o organiziranosti vključiti, da izplačujejo stroške za prevoz in prehrano prostovoljcem.


Zanima jo, ali lahko te stroške povračil prikaže kot dejanske stroške za prehrano in prevoz teh članov in prostovoljcev ter jih tudi izplača.Odgovor:


Pri določanju načina obračuna davka od osebnih prejemkov je ključni kriterij razmerje, na podlagi katerega fizična oseba pridobiva določene osebne prejemke ter povračila stroškov.


Davčni organ v takšnih primerih zavzema stališče, da se v primeru, ko se fizični osebi, ki ni zaposlena pri izplačevalcu in z njo ni sklenjena pogodba o delu, izplača le povračila stroškov, se praviloma ta prejemek šteje kot prejemek od prevzema opravljanja storitev in poslov na drugi podlagi (3 alineja 15. člena ZDOH).


Vendar pa se izjemoma (to stališče je potrdil tudi davčni inšpektor) v primerih, ko fizična oseba sodeluje v dejavnostih društev in njihovih zvez, zaradi uresničevanja ciljev oz. namenov, zaradi katerih so društva ustanovljena in v zvezi s tem prejme le povračilo stroškov do višine določene z Uredbo Vlade RS o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih osebnih prejemkov, ki se pri ugotavljanju davčne osnove priznajo kot odhodek, ta povračila stroškov ne štejejo kot prejemek za opravljeno storitev oz. posel.


Seveda v kolikor prejmejo višje stroške kot so določeni z navedeno Uredbo Vlade RS, razlika nad Uredbo predstavlja osnovo za obdavčitev z davkom od osebnih prejemkov in prispevkov.


Vsa izplačila povračila stroškov morajo biti seveda dokumentirana z računi. Prav tako menim, da ni odveč, če se vse navedeno tudi zapiše v interne akte društva.Romana Kruhar Puc, univ. dipl. prav., davčna svetovalka, UNICONSULT d.o.o., Ljubljana

Ključne besede:
povračila društva

Zadnji članki iz rubrike:

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

6.8.2020 15:38:58:
Podatki za obračun plač za julij 2020

5.8.2020 15:58:40:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje julij–december 2020)

3.8.2020 12:56:52:
Nadomestilo plač zaradi odrejene karantene na podlagi interventne zakonodaje

Najnovejši članki:

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT