Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.2.2007 19:05:14

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih uslužbencih

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih uslužbencih

Vlada RS je na seji 15. februarja sprejela besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnih uslužbencih.

Zakon prinaša naslednje novosti:

1.Uvaja mehanizem kontrole nad zlorabami pravice do povračila stroškov prevoza na delo in z dela ter bolniških odsotnosti. Vlada je pred kratkim uredila področje stroškov prevoza na delo in z dela tako, da so odpravljene anomalije in neracionalnosti v sistemu (povračilo pripada uslužbencu za prevoz iz kraja, od koder se dejansko vozi; osnova za povračilo je strošek najcenejšega javnega prevoza). Veljavna zakonodaja pa delodajalcem v javni upravi ne omogoča možnosti kontrole. Zakon uvaja enako možnost kot jo imajo že danes vsi delodajalci v zasebnem sektorju – uporabo profesionalnih storitev detektivskih agencij. mora predstojnik ta možnost pride v poštev le v primeru, ko predstojnik v primeru, ko razpolaga z informacijo, na podlagi katere so podani razlogi za sum, da javni uslužbenec zlorablja pravico Pred uporabo te možnosti mora predstojnik javnega uslužbenca najprej opozoriti, da obstajajo razlogi za sum o zlorabi, ter mu omogočiti, da se o tem izjasni.

1.V uslužbenski sistem javne uprave se umeščajo nove stopnje visokošolske izobrazbe po bolonjskem sistemu študija po bolonjskem sistemu študija. Za delovna mesta, za katera se zahteva univerzitetna izobrazba po prejšnjem sistemu, se kot alternativni pogoj določa druga bolonjska stopnja. Za delovna mesta, za katera se zahteva visoka strokovna izobrazba, se kot alternativni pogoj določi prva bolonjska stopnja.

2.Ukinja se obvezna objava javnih natečajev za delovna mesta v javni upravi v časopisih oziroma Uradnem listu RS. Natečaji se bodo obvezno objavljali na spletu, obvestilo o prostem delovnem mestu pa tudi na Zavodu za zaposlovanje. Ta rešitev prinaša določene prihranke, objava v časopisu pa bo stvar odločitve delodajalca v vsakem posamičnem primeru.

3.Omogoča se razporeditev javnih uslužbencev z višješolsko izobrazbo in dolgoletnimi delovnimi izkušnjami, ki v praksi opravljajo enako zahtevna dela kot njihovi sodelavci, na delovna mesta svetovalcev (gre za najnižji rang delovnega mesta, za katero se sicer zahteva najmanj visoka strokovna izobrazba).

4. V skladu z odločbo Ustavnega sodišča št. U-I-343/04 z dne 9.2.2006 se urejajo pravice direktorjev občinskih uprav, ki so bili na tem položaju ob začetku uporabe zakona o javnih uslužbencih 28.6.2003. V primeru predčasne razrešitve jim pripada:

- v primeru prenehanja delovnega razmerja (če ni na voljo drugo primerno delovno mesto), odpravnina po zakonu o delovnih razmerjih in odpravnina v višini dveh petin povprečne bruto plače, kot jo je prejemal do razrešitve, za vsak polni mesec, ki je ostal do izteka dobe imenovanja na položaj,

- v primeru premestitve polovica razlike med povprečno mesečno bruto plačo, kot jo je prejemal do razrešitve, in dejansko mesečno bruto plačo, in sicer do izteka dobe, za katero je bil imenovan na položaj.

Ključne besede:
javni sektor
plače v javnem sektorju
plače

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

27.2.2020 17:55:18:
Zaposlitveni oglas: Računovodja (m/ž), Ljubljana

26.2.2020 12:10:20:
Koledar poročanja - marec 2020

24.2.2020 19:56:19:
Kako je urejeno delo na domu?

28.2.2020 14:13:41:
Obračun davka od dohodka ter priprava letnega poročila za leto 2019 za gospodarske družbe (e-gradivo)

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT