Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 22.3.2007 17:25:10

Vlada sprejela Uredbo o namenitvi dela dohodnine za donacije

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Uredbo o namenitvi dela dohodnine za donacije Racunovodja.com

Vlada RS je na seji 22. marca sprejela Uredbo o namenitvi dela dohodnine za donacije. Sprejeta uredba določa podrobnejši načina izvajanja novega instituta, ki ga je prinesel Zakona o dohodnini, in sicer namenitev dela dohodnine za donacije. Tako bodo rezidenti lahko določili, da do 0,5 odstotka dohodnine, odmerjene od njihovih dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, ne pripada proračunu Republike Slovenije, pač pa organizacijam, ki se na nepridobiten način ukvarjajo s splošno koristnimi dejavnostmi, političnim strankam in reprezentativnim sindikatom. Seznam upravičencev za leto 2007 je sestavni del uredbe. Uredba bo začela veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.

Prvi odstavek 142. člena Zakona o dohodnini (ZDoh-2) določa, da lahko rezident zahteva, da se do 0,5 odstotka dohodnine, odmerjene po tem zakonu, od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov.

Skladno z drugim odstavkom istega člena se za splošno koristne namene po tem členu štejejo humanitarni nameni (vključno z varstvom človekovih pravic), nameni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, invalidski, dobrodelni, ekološki, kulturni in religiozni nameni, ki se opravljajo v okviru dejavnosti rezidentov Slovenije, ki so po posebnih predpisih ustanovljeni za opravljanje navedenih dejavnosti kot nepridobitnih dejavnosti, in katerim je s posebnim zakonom ali na podlagi posebnega zakona, zaradi opravljanja te dejavnosti, priznan poseben status ali določeno, da je njihova dejavnost v javnem interesu ali da je dobrodelna. Za rezidente iz prejšnjega stavka se ne štejejo rezidenti - pravne osebe, ki so jih ustanovile ali katerih člani so pravne osebe javnega prava.

Uredba določa, da so upravičenci za leto, za katero se odmerja dohodnina, upravičenci, ki na dan 31. december prejšnjega leta izpolnjujejo pogoje iz 142. člena ZDoh-2. V primeru, da v času vložitve zahteve ali v času nakazila donacije oseba ne izpolnjuje več pogojev za upravičenca, to ne vpliva na namenitev. Vlada na predlog ministra za finance vsako leto do 31. julija določi in objavi seznam upravičencev za leto, za katero se odmerja dohodnina. Ministrstvo za finance pripravi predlog na podlagi podatkov o upravičencih, ki jih posredujejo organi, ki so pristojni za področja, na katerih upravičenci delujejo.

Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni od 0,1 do 0,5 odstotka dohodnine. Zahteva za namenitev (s podatki o upravičencih in delih njim namenjene dohodnine), ki jo poda davčni zavezanec, velja za tekoče in za nadaljnja leta, za katera se odmerja dohodnina, vse dokler davčni zavezanec zahteve ne spremeni oziroma prekliče. Pri namenitvi se upošteva dohodnina, ki mu je od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, odmerjena z dokončno odločbo. V primeru, da je odločba kasneje spremenjena, novo odmerjeni znesek dohodnine pa drugačen, to ne vpliva na že namenjen in nakazan znesek donacije iz naslova namenitve dela dohodnine. Podatki o namenitvi se štejejo za davčno tajnost.

Davčni organ nakaže donacije upravičencem vsak mesec, in sicer do 15. dne v mesecu, za namenitve na podlagi vseh odločb o odmeri dohodnine, ki so postale dokončne v preteklem mesecu. Pri tem davčni organ upošteva veljavne zahteve glede namenitve, s katerimi je razpolagal na dan 31. decembra leta, za katero se odmerja dohodnina.

Upravičenci za leto 2007 bodo upravičenci, ki so pogoje iz 142. člena ZDoh-2 izpolnjevali na dan 31. december 2006, kot tudi upravičenci, ki bodo te pogoje izpolnjevali na dan 30. september 2007. Prvi seznam upravičencev bo vlada objavila hkrati z uredbo, po 30. septembru 2007 pa bo vlada objavila še razširjen seznam upravičencev. Davčni zavezanec bo lahko zahtevo za namenitev podal v pred-izpolnjeni napovedi za odmero dohodnine oziroma v napovedi za odmero dohodnine za leto 2006. V primeru, da bo želel po objavi razširjenega seznama upravičencev svojo izbiro spremeniti, bo lahko to storil do 31. decembra 2007.


Besedilo predloga Uredbe

Ključne besede:
donacije
donacija
dohodnina
olajšava za donacije
olajšave za donacije

Zadnji članki iz rubrike:

24.9.2020 16:15:49:
Vlada odgovorila na pobudo v zvezi z medresorsko skupino za zmanjševanje zdravstvenega absentizma

24.9.2020 16:15:02:
Vlada izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvi Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini

21.9.2020 15:07:36:
Slovenija podpira uvedbo posebne identifikacijske številke za davek na dodano vrednost na Severnem Irskem

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

24.9.2020 16:07:23:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

Najnovejši članki:

24.9.2020 16:03:28:
Peti sveženj protikoronskih ukrepov PKP#5

24.9.2020 15:09:43:
Kako preveriti, kdaj poteče namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov?

24.9.2020 15:10:42:
Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo za davčno blagajno?

23.9.2020 13:11:18:
Odrejanje drugega dela ali na drugem kraju zaradi izjemnih okoliščin

22.9.2020 13:50:22:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za avgust

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT