Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.4.2007 15:01:17

Vlada sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravdnem postopku

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravdnem postopku Racunovodja.com

Vlada RS je na seji 5. aprila sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravdnem postopku, ki ga bo posredovala Državnemu zboru RS v obravnavo po skrajšanem postopku.

S predlogom zakona se v pravdni postopek uvaja informatizacija v najširšem smislu, to je elektronsko poslovanje, ki vključuje elektronske odločbe, elektronske vloge, elektronsko vročanje ter možnost elektronskega vpogleda v stanje vlog.

Temeljni cilj predlaganih sprememb je povečanje učinkovitosti delovanja civilnega sodstva in omogočanje popolne uresničitve že uvedene informatizacije izvršilnega postopka, v katerem se Zakon o pravdnem postopku, ki sedaj nima ustreznih določb o elektronskem poslovanju v pravdnem postopku, uporablja subsidiarno. Pri tem predlagane spremembe ne posegajo bistveno v sam koncept pravdnega postopka.

Predlagane spremembe lahko razdelimo v štiri sklope, in sicer elektronske vloge, elektronsko vročanje, elektronsko poslovanje, ki vključuje elektronske odločbe, ter možnost elektronskega vpogleda v stanje vlog.

Pri vložitvi vlog v elektronski obliki po elektronski poti se kot osnovni način identifikacije stranke predvideva podpisovanje z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom. Vlaganje po elektronski poti bi potekalo po informacijskem sistemu, ki bi ga vzpostavil Center za informatiko pri Vrhovnem sodišču RS, in bi deloval podobno kot enotni informacijski sistem za sprejem vlog, vročanje in obveščanje, ki ga je za upravne postopke vzpostavilo Ministrstvo za javno upravo.

Pri elektronskem vročanju se predlaga, naj bi bilo elektronsko vročanje pravno enakovredno klasičnemu vročanju, če bi potekalo po varni elektronski poti po informacijskem sistemu, s posredovanjem organizacije, ki opravlja dejavnost elektronskega vročanja, veljalo pa bi za navadno in osebno vročitev. Sodišče bi stranki lahko vročilo akt na opisan način le, če bi stranka sodišču sporočila, da želi vročitev pisanj po elektronski poti. Če bi stranka pisanje poslala po varni elektronski poti, pa bi se štelo, dokler ne bi sporočila drugače, da želi vročanje po varni elektronski poti. Obvezno vročanje po elektronski poti bi veljalo za vročanje državnim organom, odvetnikom, notarjem, izvršiteljem, sodnim izvedencem, cenilcem in tolmačem, stečajnim upraviteljem in drugim osebam/organom, pri katerih se na podlagi njihove narave dela lahko domneva njihova večja zanesljivost.

Z uvedbo elektronskega poslovanja, bi sodišča lahko izdelovala sodbe v fizični in elektronski obliki, ob stvarni ali krajevni nepristojnosti pa bi sodišče zadevo odstopilo pristojnemu sodišču po elektronski poti. Predsednik senata bi lahko odredil zvočno ali slikovno snemanje naroka, če bi o tem obvestil stranke in druge udeležence na naroku.

Pri četrtem sklopu predlaganih sprememb, ki se nanašajo na elektronski vpogled v stanje vlog, pa se predlaga, da bi stranke lahko pregledovale in prepisovale tudi spise, ki so v elektronski obliki, in sicer v informacijskem sistemu, v katerem bi stranka svojo istovetnost dokazala s kvalificiranim potrdilom za elektronski podpis. Poleg tega se predlaga, da imajo stranke v informacijskem sistemu pravico spremljati potek postopka.

vir: uvi

Ključne besede:
pravdni postopek

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT