Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 16.4.2007 13:25:46

Vlada sprejela odgovor na zahtevo civilne iniciative Apače za sprejem spremembe Konvencije med Republiko Avstrijo in Republiko Slovenijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja

Rubrika: Dohodninaprint Natisni

Vlada sprejela odgovor na zahtevo civilne iniciative Apače za sprejem spremembe Konvencije med Republiko Avstrijo in Republiko Slovenijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja Racunovodja.com

Vlada je na seji 11. aprila sprejela odgovor na zahtevo Civilne iniciative Apače v zvezi s spremembo Konvencije med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja. Civilna iniciativa Apače in ostali državljani Slovenije, zaposleni v Republiki Avstriji zahtevajo, da se s pisno izjavo zagotovi, da bodo dohodki, ki so že bili obdavčeni v državi vira, to je Republiki Avstriji, oproščeni davka v državi rezidentstva. Zahtevajo tudi, da se navedena sprememba mednarodne konvencije dogovori retroaktivno in velja najkasneje od 1. januarja 2006 dalje.

Z zakonom o dohodnini je dosledno uveljavljeno načelo obdavčitve rezidentov Slovenije na svetovnem dohodku. Tak sistem, ki je uveljavljen praktično v vseh razvitih državah, temelji na domnevi, da fizične osebe, ki so rezidenti določene države tudi koristijo javne dobrine, ki jih zagotavlja država rezidentstva, zato je primerno, da v tej državi tudi plačujejo davke. V določenih primerih, ko fizična oseba pridobiva dohodek v eni državi, je pa rezident druge države, lahko prihaja do situacij, ko si pravico do obdavčevanja določenega dohodka lastita obe državi. V skladu z mednarodnimi standardi OECD je država rezidentstva, to je v konkretnih primerih Slovenija, dolžna odpraviti dvojno obdavčitev istega dohodka.

S tem namenom je v zakon vgrajena metoda za odpravo dvojne obdavčitve takega dohodka. V konkretnem primeru je omogočeno, da je dvojna obdavčitev dohodka iz zaposlitve praviloma preprečena tako, da se davek, ki ga mora rezident Slovenije plačati v Sloveniji, zmanjša za davek, ki je od tega dohodka že bil plačan v Avstriji (metoda navadnega odbitka). V primeru, da je tak dohodek obdavčen v Avstriji po nižji stopnji kot v Sloveniji, mora rezident Slovenije doplačati razliko do stopnje, ki bi se uporabila pri obdavčitvi njegovega dohodka, če bi bil ta obdavčen samo v Sloveniji. Na ta način je davek od dohodkov iz zaposlitve rezidentov Slovenije praviloma enak, ne glede na to, ali rezidenti dobivajo dohodke v Sloveniji ali v tujini, kar zagotavlja enak položaj vseh fizičnih oseb, ki so davčni rezidenti Slovenije.

Zaradi zagotavljanja približno enakih olajšav in oprostitev vsem rezidentom Slovenije, tako tistih, ki prejemajo dohodke iz zaposlitve iz tujine in tistih, ki jih prejemajo doma, je bila v zakon tudi vnesena ureditev, po kateri lahko rezident uveljavlja zmanjšanje davčne osnove za stroške prehrane med delom in stroške prevoza na delo in z dela glede na dejansko prisotnost na delu, če mu teh stroškov ne povrne delodajalec. Zaradi davčnih pristojnosti držav se z bilateralnimi pogodbami o izogibanju dvojnemu obdavčenju dohodka in premoženja državi pogodbenici v načelu dogovorita o reševanju običajnih primerov, ki nastajajo na področju mednarodne pravne dvojne obdavčitve in s tem omogočata razvoj ekonomskih in drugih razmerij med obema državama

Glede na to, da veljavna slovenska zakonodaja ne dopušča rešitve, kot jo predlagajo vložniki zahteve in glede na to, da vlada ocenjuje, da je potrebno ohraniti dohodkovni položaj rezidentov Slovenije, ki delajo v Avstriji, bo Vlada pristopila k spremembi veljavne konvencije o izogibanju dvojnemu obdavčevanju dohodka in premoženja z Republiko Avstrijo tako, da bo Republiki Avstriji predlagala, da so dohodki iz zaposlitve, ki jih prejemajo rezidenti Slovenije iz naslova zaposlitve v Avstriji, oproščeni plačila davka v Sloveniji in s tem obdavčeni samo v Avstriji, kjer te dohodke pridobivajo. Vlada bo tudi predlagala, da sprememba konvencije velja od 1.1.2006 dalje.

Ključne besede:
dohodnina
apače

Zadnji članki iz rubrike:

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

13.7.2020 14:38:33:
Primeri pravilne izpolnitve obrazca ugovora zoper informativni izračun dohodnine in napovedi za odmero dohodnine za regres za letni dopust (oznaka dohodka 1103)

Najnovejši članki:

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT