Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 23.4.2007 9:17:08

Vlada sprejela Predlog zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Predlog zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma Racunovodja.com

Vlada Republike Slovenije je na seji 11. aprila sprejela predlog Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. S predlogom zakona se v slovenski pravni red prenaša Direktiva Evropskega parlamenta in Sveta o preprečevanju uporabe finančnega sistema za pranje denarja in financiranja terorizma.

Republika Slovenija je kot prva izmed srednje in vzhodno evropskih držav že zgodaj in na vseh pomembnih področjih (finančnem, gospodarskem in kazenskopravnem) začela postavljati sistem za preprečevanje in odkrivanje pranja denarja. Tako je bil že v letu 1995 na podlagi prvega Zakona o preprečevanju pranja denarja vzpostavljen navedeni sistem, na podlagi Zakona o organizaciji in delovnem področju ministrstev , pa ustanovljen Urad RS za preprečevanje pranja denarja. Veljavni ZPPD predstavlja na območju Republike Slovenije temelj za preprečevanje in odkrivanje ravnanj, s katerimi se zlorablja finančni sistem bodisi za prikrivanje izvora denarja oziroma premoženja, ki izvira iz katerih koli kaznivih dejanj, bodisi za zbiranje in preusmerjanje nezakonitih ali celo zakonitih sredstev za namene terorizma. Še pred vstopom v Evropsko unijo leta 2004 je Republika Slovenija postala zavezana zagotoviti postopno združljivost lastne zakonodaje s pravom EU. Tako je že v letu 2001 bil sprejet in nato dopolnjen Zakon o preprečevanju pranja denarja, ki je upošteval vse do tedaj izoblikovane mednarodne standarde.V veliki meri je upošteval tudi druge mednarodne predpise, ki formalno v času sprejema še niso bili sestavni del pravnega reda Republike Slovenije, vendar je uskladitev le-teh z našo zakonodajo predstavljala nujno predpostavko uspešnosti postopka vključevanja Republike Slovenije v EU.
Nov zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma bo nadomestil obstoječi Zakon o preprečevanju pranja denarja . Prvi cilj predloga zakona je prenos direktive 2005/60/ES v slovenski pravni red. Ustrezen prenos te nove, že tretje direktive po vrsti s področja boja proti pranju denarja in financiranju terorizma, bo doprinesel k dodatnemu poenotenju predpisov držav članic EU. Z novim zakonom se bodo hkrati odpravile nekatere ugotovljene težave obstoječe ureditve kot so vključitev ukrepov za preprečevanje in odkrivanje financiranja terorizma v finančni sistem ter zboljšanje učinkovitosti sistema boja zoper pranje denarja in financiranje terorizma v Republiki Sloveniji. Predlog spremembe zakona prav tako predvideva razbremenitev zavezancev oziroma olajšan nastop na trgu brez bistvenega posega v temelje sistema boja zoper pranje denarja in financiranje terorizma. Zagotovil se bo ustreznejši nadzora nad izvajanjem ukrepov za preprečevanje in odkrivanje pranja denarja in financiranja terorizma ter postopek obravnave kršitev, vključno z določitvijo učinkovitih, sorazmernih in odvračilnih kazni. Oblikoval se bo globalni pristop v boju zoper pranje denarja in financiranje terorizma z uporabo mednarodnih standardov tudi izven meja Republike Slovenije.

Članek

Ključne besede:
Vlada sprejela Predlog zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma
pranje denarja
terorizem
financiranje terorizma

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

3.8.2020 12:56:52:
Nadomestilo plač zaradi odrejene karantene na podlagi interventne zakonodaje

28.7.2020 11:23:27:
Pravilnik o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnin zaradi omilitve posledic epidemije COVID-19

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT