Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 30.5.2007 13:28:33

Komunalni prispevek in DDV

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Komunalni prispevek in DDV Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4230-168/2007-2, 18. 5. 2007

V zvezi z vprašanjem davčnega zavezanca, v katerem navaja, da mu je občina v odločbi o odmeri komunalnega prispevka obračunala 20-odstotni DDV in da se z navedenim ne strinja, pojasnjujemo:

Komunalni prispevek, odmerjen s strani občine, ni predmet obdavčitve z DDV.

Komunalni prispevek ureja Zakon o prostorskem načrtovanju – ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07), ki je bil v Uradnem listu RS objavljen 13. 4. 2007, veljati pa je začel 15. dan po objavi.

Po 79. členu ZPNačrt je komunalni prispevek plačilo dela stroškov gradnje komunalne opreme, ki ga zavezanka ali zavezanec plača občini.

Na podlagi 80. člena ZPNačrt je zavezanec za plačilo komunalnega prispevka investitor oziroma lastnik objekta, ki se na novo priključuje na komunalno opremo, ali ki povečuje neto tlorisno površino objekta ali spreminja njegovo namembnost.

Po določilih 84. člena ZPNačrt je komunalni prispevek namenski vir financiranja gradnje komunalne opreme. Občina z odlokom, s katerim sprejme občinski proračun, določi komunalni prispevek kot namenski prihodek. Sredstva, zbrana s komunalnimi prispevki, lahko občina porablja samo za namen gradnje komunalne opreme skladno z načrtom razvojnih programov občinskega proračuna.

V 82. členu ZPNačrt pa so določena merila za odmero komunalnega prispevka.

Pred uveljavitvijo ZPNačrt je bil komunalni prispevek urejen v členih od 143 do 146 Zakona o urejanju prostora – ZUreP-1 (Uradni list RS, št. 110/02 in 58/03). ZUreP-1 je med drugim določal, da komunalni prispevek odmeri pristojni organ občine z odločbo zoper katero je dovoljena pritožba, o kateri odloča župan.

Po prvem odstavku 5. člena Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 117/06) je davčni zavezanec vsaka oseba, ki kjerkoli neodvisno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti. V 2. odstavku istega člena je podana definicija pojma »ekonomska dejavnost«, ki po tem členu obsega vsako proizvodno, predelovalno, trgovsko in storitveno dejavnost, vključno z rudarsko, kmetijsko in poklicno dejavnostjo.

Peti odstavek 5. člena ZDDV-1 nadalje določa, da se državni organi in organizacije, organi lokalnih skupnosti ter druge osebe javnega prava ne štejejo za davčne zavezance v zvezi z dejavnostmi ali transakcijami, ki jih opravljajo kot organi oblasti, tudi, če pobirajo takse, prispevke in druge dajatve ter plačila v zvezi s temi dejavnostmi ali transakcijami. Pri opravljanju dejavnosti ali transakcij pa se štejejo za davčne zavezance v zvezi s temi dejavnostmi ali transakcijami, če bi njihova obravnava, kot da niso davčni zavezanci, povzročila znatno izkrivljanje konkurence.

Iz navedenih predpisov izhaja, da odmerjanje komunalnega prispevka ni mogoče šteti za katero od dejavnosti iz drugega odstavka 5. člena ZDDV-1 in ga tudi ni mogoče šteti za promet, pri katerem bi obravnavanje organov lokalnih skupnosti kot davčnih nezavezancev za DDV vodilo k izkrivljanju konkurence, saj se je v skladu z ZUreP-1 komunalni prispevek lahko odmeril le z odločbo. V ZPNačrt sicer ni izrecne določbe, da se komunalni prispevek odmeri z odločbo, je pa določeno, da občina lahko s svojim aktom predpiše podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka. Iz navedenega izhaja, da se bo pri komunalnem prispevku tudi v bodoče delala odmera. Poleg navedenega je pomembno tudi to, da komunalni prispevek predstavlja prihodek občine in se uporablja strogo namensko.

Tako se občina v delu, ko odmerja komunalni prispevek, ne šteje za davčnega zavezanca, na podlagi 5. odstavka 5. člena ZDDV-1, navedeno pa velja tudi, ko odmero opravi javno podjetje za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči. Takšna so tudi vsa do sedaj objavljena stališča davčne uprave.

Dodajamo še, da mnenje občine, da mora obračunati DDV, ker bo v konkretnem primeru sama gradila komunalno infrastrukturo in bo morala izvajalcem plačati 20-odstotni DDV, nima podlage v ZDDV-1. Dejstvo je, da mora, ne samo občina, ampak tudi vsaka druga oseba, ki nastopa kot investitor, izvajalcem gradnje plačati njihove storitve z DDV. Če ta oseba nima pravice do odbitka vstopnega DDV od storitve gradnje, predstavlja zaračunani DDV zanjo strošek, vendar pa to ne sme vplivati na opredelitev ekonomske dejavnosti oziroma ne pomeni, da mora v zvezi s to gradnjo obračunati izstopni DDV.

Ključne besede:
pojasnilo DURS
DDV
Komunala

Zadnji članki iz rubrike:

11.9.2020 14:50:03:
Sodba Vrhovnega sodišča RS X Ips 19/2019 glede obravnave poslov »prodaje in povratnega najema«

11.8.2020 10:40:25:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

14.5.2020 10:31:32:
Odpis zalog zaradi višje sile (covid - 19)

4.5.2020 8:11:32:
Uveljavljanje pravice do odbitka DDV pri uvozu

Najnovejši članki:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT