Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 24.10.2003

Poročanje za namene statistike finančnih računov

Bs

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Poročanje za namene statistike finančnih računov

Statistika finančnih računov postaja v svetu in še posebej v EU vse bolj pomembna makroekonomska statistika. Finančni računi predstavljajo pomembno analitsko orodje za proučevanje finančnih tokov med institucionalnimi sektorji v gospodarstvu, kot tudi medsebojnih finančnih razmerij med domačimi sektorji in tujino. Finančni računi omogočajo proučevanje finančnih vplivov na ekonomsko in predvsem denarno politiko.


V Banki Sloveniji poteka trenutno proces zasnove statistike finančnih računov z vpeljevanjem novega sistema pridobitve podatkov. Le dovolj prilagojeni viri na osnovi neposredno pridobljenih podatkov bi predstavljali ustrezen in zanesljiv vir za sestavo finančnih računov, kot jih zahtevajo institucije evropske skupnosti.


Z

vstopom v Evropsko unijo (EU) bo Slovenija zavezana predložiti letne finančne račune Eurostatu (Council Regulation 2223/96), z vstopom v Evropsko monetarno unijo (EMU) pa četrtletne finančne račune Evropski centralni banki (Guideline of the European central bank - ECB/2002/7).


V novembru 2003 bo na podlagi sklepa o poročanju podatkov za namene statistike finančnih računov (Ur. list RS, št. 66/03) in navodila o izvajanju sklepa o poročanju podatkov za namene statistike finančnih računov (Ur. list RS, št. 78/03) potekalo prvo poročanje podatkov za namene statistike finančnih računov.


V poročanje so vključeni vsi rezidenti Republike Slovenije, ki predstavljajo finančne in nefinančne družbe ter institucionalne enote vključene v sektor države po Standardni klasifikaciji institucionalnih sektorjev. Ne poročajo fizične osebe, samostojni podjetniki ter društva, politične stranke, sindikati, klubi, zveze, cerkvene skupnosti, humanitarne organizacije in drugi neprofitni izvajalci storitev gospodinjstvom.


Poročajo se podatki stanj za leto 2001 in podatki stanj za leto 2002 ter podatki transakcij za leto 2002 po posameznih finančnih instrumentih, ki jih imajo posamezni obvezniki poročanja do institucionalnih sektorjev kot terjatev ali kot obveznost. Naslednja redna poročanja bodo potekala v začetku tekočega leta do 31. marca s podatki za predhodno leto.


V letu 2003 je Banka Slovenije pripravila podrobna vsebinska navodila za poročanje, ki so od konca septembra objavljena na spletni strani Banke Slovenije z naslovom: Poročanje podatkov za namene statistike finančnih računov, objavljen pa je tudi kontaktni elektronski naslov: finrac-info@bsi.si, kamor lahko poročevalci naslovijo svoja vprašanja v zvezi z vsebino poročila.


Poročila za namene statistike finančnih računov bo zbirala AJPES (Agencija za javnopravne evidence in storitve). Podrobnejše informacije v zvezi s predložitvijo letnih poročil statistike finančnih računov bodo (predvidoma konec oktobra) na voljo v izpostavah AJPES , vprašanja pa lahko pošljete tudi na elektronski naslov: info@ajpes.si.


Iz vidika posameznega podjetja ali drugega gospodarskega subjekta lahko mednarodno primerljiva makroekonomska statistika finančnih računov koristi tudi potrebam lastnega gospodarskega odločanja. Z vpogledom v finančno strukturo na nivoju gospodarstva, razvidno iz podatkov finančnih računov, pridobi posamezen gospodarski subjekt informacijo o gibanju in stanju investiranja ter virov financiranja v lastnem sektorju ter v ostalih sektorjih.


Banka Slovenije je skušala poročevalcem čim bolj olajšati delo pri poročanju in je za ta namen v sodelovanju s Slovenskim inštitutom za revizijo, Ministrstvom za finance ter Agencijo za zavarovalni nadzor pripravila posebne usmeritve za poročanje z navedbami kontov za posamezne skupine poročevalcev z upoštevanjem različnih kontnih okvirjev.


Poleg poročanja na letni osnovi načrtuje Banka Slovenije uvesti poročanje na četrtletni osnovi, ki pa bo vključevalo le pomembnejše predstavnike posameznih sektorjev oziroma bo poročanje temeljilo na vzorčenju populacije poročevalcev.


Prvo poročanje podatkov bo verjetno vključevalo precejšno mero vloženega dela in napora. Poročanje bo sčasoma manj težavno, v kolikor bodo poročevalci prilagodili svoje informacijske sisteme zahtevam poročanja za finančne račune. Zato bi naj poročevalci pri prvem poročanju poskušali izpolniti podatke v okviru svojih zmožnosti in čimbolj v skladu z zahtevami Banke Slovenije.


Podrobnosti glede poročanja za namene statistike finančnih računov s praktičnim primerom bodo objavljene v reviji za računovodstvo in finance IKS.


Ključne besede:
statistika finančnih računov

Zadnji članki iz rubrike:

17.6.2019 15:16:52:
Sprememba načina elektronskega podpisovanja dokumentov v sistemu eDavki

30.5.2019 16:29:42:
Vpis v register dejanskih lastnikov - poziv FURS

5.5.2019 15:05:32:
Obvestilo lastnikom odjavljenih vozil - s 1. 4. 2019 dajatve za odjavljeno vozilo

3.5.2019 14:16:23:
Prejemanje e-novičk

29.4.2019 14:58:05:
Doplačilna znamka v Tednu Rdečega križa med 8. in 15. majem

Najnovejši članki:

19.6.2019 10:43:55:
Novi predlogi davčnih sprememb - 18. 6. 2019

18.6.2019 15:39:26:
Oddajate stanovanje preko Airbnb in Bookinga? Kaj pa davki?

18.6.2019 15:31:28:
Obvezna socialna zavarovanja davčnih rezidentov RS, ki na Hrvaškem oddajajo nepremičnine v najem za turistične namene

18.6.2019 14:37:26:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2L)

17.6.2019 16:16:41:
Pravilnik o prepovedanih nerevizijskih storitvah revizijskih družb

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT