Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.8.2007 14:35:42

ZOUTI - Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, URL 60/2007 stopi v veljavo 5. avgusta 2007

Rubrika: Novičkeprint Natisni

ZOUTI - Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, URL 60/2007 stopi v veljavo 5. avgusta 2007 Racunovodja.comOdgovori na vprašanja občanov in gostincev


* Kdaj točno začne veljati novela zakona in kaj nam prinaša?
* Kaj je zaprt prostor?
* Ali šotor šteje za zaprt prostor in ali za streho šteje tudi pomična streha
* Ali lahko gostje kadijo na terasi, vrtu ali na balkonu gostinskega lokala?
* Ali je dovoljeno kaditi v sanitarnih prostorih javnega ali delovnega prostora?
* Kaj se šteje kot del pripadajočih funkcionalnih zemljišč? Ali je to npr. tudi pločnik ob stavbi, v kateri se opravlja vzgojno izobraževalna dejavnost? S kakšnimi dokazili lastnik/najemnik/upravitelj prostorov izkazuje pripadajoče funkcionalno zemljišče?
* Ali šteje v skupno površino zaprtega prostora samo prostor, ki je namenjen gostom, ali pa je mišljena celotna površina gostinskega obrata, vključno z delovnimi prostori in prostorom pred gostinskim obratom, ki je na primer del skupne površine zaprtega prostora trgovsko-poslovnega centra? Ali k skupni površini gostinskega obrata sodijo tudi prostori sanitarij, skladišč ipd.?
* Ali morajo zdravstveni domovi, ki imajo v svoji registrirani dejavnosti tudi obravnavo duševnih bolnikov, urediti poseben prostor za kajenje?
* Zakon dovoljuje kajenje v posebej za kadilce določenih prostorih nastanitvenih obratov in drugih ponudnikov nočitev. Ali to pomeni, da v hotelu lahko katerikoli skupni prostor uredimo kot posebej za kadilce določen prostor in ali je glede na to v tem prostoru dovoljena strežba hrane in pijače?
* Kako ravnati v primeru, ko pride do navzkrižja interesov med stanovalcem/oskrbovancem doma za ostarele, ki lahko v svoji sobi kadi in med zaposlenim delavcem, ki čisti in vzdržuje njegovo sobo, ga neguje, mu prinaša hrano v sobo ipd.? Ali je v domu za starejše občane dopustna postavitev kadilnice?
* Kakšne napise morajo imeti lokali (recimo: posebne napise na vratih ali v lokalu ...)?
* Kako ravnati, če stranka prižge cigareto v zaprtem javnem prostoru?
* Kaj lahko stori posameznik, če v zaprtem prostoru, kjer je to prepovedano nekdo prižge cigareto?
* Ali bodo smela podjetja, ki so kupila posebne kadilnice, te uporabljati v času od uveljavitve zakona do določitve podrobnejših pogojev za kadilnice?
* Ali bodo smeli zaposleni kaditi v kadilnicah kot jih imajo nekatera podjetja (preurejene pisarne)?
* Kako ravnati, če kadilci v kadilnici ne spoštujejo z zakonom predpisanih pogojev?
* Kako bo s prodajo tobačnih izdelkov v gostilnah (bo še možna, ali ne)?
* Kako naj prodajalec tobačnih izdelkov ravna, če meni, da želi kupiti tobačni izdelek mladoletna oseba?

V nedeljo, 05. avgusta 2007 stopi v veljavo novela Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, kar pomeni, da bo od tega dne dalje kajenje v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih prepovedano, prav tako bosta prepovedana nakup in prodaja tobačnih izdelkov osebam, mlajšim od 18 let. Novost zakona so tudi kadilnice. Podrobnejše pogoje zanje bo določil minister za zdravje s pravilnikom v 30 dneh od uveljavitve zakona. Od včeraj pa do 15. avgusta je tako v javni razpravi osnutek Pravilnika o pogojih, ki jih mora izpolnjevati kadilnica ter Pravilnik o delovanju svetovalne službe za opuščanje kajenja.

V kadilnicah ne bo dovoljeno jesti in piti, obsegale pa bodo lahko največ 20 % skupne površine zaprtega javnega ali delovnega prostora. Kadilnice še vedno ne bodo dovoljene tam, kjer je bila že do sedaj v veljavi popolna prepoved kajenja - v zdravstvenih ter vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Novela zakona uvaja tudi natis telefonske številke za pomoč pri odvajanju od kajenja na embalaži tobačnih izdelkov. Natis številke bodo proizvajalci morali zagotoviti najkasneje v 8 mesecih po uveljavitvi tega zakona. Katera bo ta številka in kako bo delovala, bo določeno s pravilnikom, ki je v javni razpravi.Cilj zakona je popolna zaščita zaposlenih iz vseh poklicnih skupin pred izpostavljenostjo za zdravje škodljivim vplivom tobačnega dima v delovnih prostorih ter zmanjšanje dostopnosti do tobačnih izdelkov mladoletnim osebam.Že prvi dan veljave zakona bodo inšpektorji, pristojni za nadzor nad izvajanjem zakona začeli z inšpekcijskimi pregledi. Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije bo opravljal nadzor nad zagotavljanjem prepovedi kajenja v vseh zaprtih javnih prostorih in tistih, ki so del pripadajočih funkcionalnih zemljišč prostorov, kjer se opravlja dejavnost vzgoje in izobraževanja; nad posamezniki, ki ne bodo spoštovali prepovedi kajenja v teh prostorih ter nadzor nad kadilnicami v teh prostorih. Inšpektorat Republike Slovenije za delo bo opravljal nadzor nad prepovedjo kajenja v delovnih prostorih, ter nadzor nad kadilnicami v teh prostorih in posamezniki, ki v delovnih prostorih ne bodo spoštovali prepovedi kajenja. Tržni inšpektorat bo, poleg dosedanjega nadzora, opravljal tudi nadzor v zvezi z upoštevanjem zvišane starostne meje tako za kupce kot prodajalce tobačnih izdelkov ter nadzor nad spoštovanjem obveznosti objave prepovedi prodaje tobačnih izdelkov osebam, mlajšim od 18 let, v prodajalnah tobačnih izdelkov.

Vir:Ministrstvo za zdravje

Ključne besede:
kadilci
cigarete
protikadilski zakon
gostinstvo

Zadnji članki iz rubrike:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

Najnovejši članki:

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

15.9.2020 15:28:43:
Mikroposojila za MSP (MSP mikro)

15.9.2020 15:23:06:
Obvestilo za koncesionarje zdravstvene dejavnosti glede uveljavljanja pravic po 76. členu ZIUOOPE

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT