Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.9.2007 9:40:20

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o graditvi objektov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o graditvi objektov

Vlada RS je določila besedilo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o graditvi objektov. Temeljni cilj, ki ga želimo doseči s spremembami in dopolnitvami Zakona o graditvi objektov je poenostavitev in pospešitev vseh ravnanj in postopkov, ki jih ta zakon ureja ali na katere posredno vpliva, pri čemer sama novela predstavlja le del potrebnih sprememb, saj bo v duhu poenostavitve potrebno prenoviti tudi podzakonske predpise, sprejete na podlagi tega zakona.

Novi prostorski akti, ki jih določa pravkar sprejeti Zakon o prostorskem načrtovanju, glede na njihovo vsebino, narekujejo spremembe Zakona o graditvi objektov v delih, ki se nanašajo na opredelitev kateri od teh aktov so podlaga za izdajo gradbenih dovoljenj, vplivajo na vrste postopkov izdaje gradbenih dovoljenj (skrajšani ali poseben ugotovitveni postopek), na vprašanje kdo sodeluje v tem postopku, poleg investitorja (stranski udeleženci) in na še nekatera druga področja.

Pri analizi sedaj veljavnega zakona je bilo ugotovljeno, da je en od zelo izpostavljenih problemov, problem pridobivanja projektnih pogojev in soglasij k projektnim rešitvam. S spremembami in dopolnitvami Zakona o graditvi objektov smo ločili soglasodajalce na tiste, ki dajejo projektne pogoje za gradnje v varovalnih pasovih infrastrukturnih objektov in na varovanih območjih (kultura, narava, vode…), od soglasodajalcev, ki so upravljavci gospodarske javne infrastrukture – gospodarske javne službe lokalnih skupnosti. Pri slednjih bo investitor pridobil le soglasje za priključitev (brez projektnih pogojev – skrajšanje)

Novost je tudi to, da investitorju za pridobitev projektnih pogojev in soglasij ne bo treba nič plačati – pridobitev slednjih brez stroškov in taks.

Predlog zakona na novo ureja vprašanje določanja strank v postopku izdaje gradbenih dovoljenj, saj so bila dosedanja merila za prikazovanje vplivnih območjih nameravane gradnje, kot podlage za določanje strank, nedoločna, brez pravih kriterijev in pravnih podlag. S spremembami zakona iz navedenih razlogov, se uvaja tehnični model za določitev območja, s pomočjo katerega bo stranke v postopku mogoče določiti na podlagi povsem objektivnih kriterijev. S tem bo zagotovljena pravna varnost stranskih udeležencev v postopku izdaje gradbenega dovoljenja in s tem tudi samega investitorja.

Sedaj veljavni Zakon o graditvi objektov dopušča gradnjo nekaterih enostavnih objektov brez gradbenega dovoljenja, ob izpolnitvi vrste pogojev natančno določenih v podzakonskem predpisu izdanem na podlagi tega zakona. Izpolnitev teh pogojev mora preveriti investitor sam, kar je za povprečnega investitorja, nevednega na tem področju, zelo zahtevno delo. S to rešitvijo so investitorji spravljeni v negotov položaj s hudimi posledicami – grožnja odstranitve/rušitve zgrajenega enostavnega objekta. Prav zaradi pravne varnosti investitorjev bo to delo opravil upravni organ v skrajšanem postopku izdaje gradbenega dovoljenja, brez PGD, kar pomeni brez stroškov za investitorja.

Na področju izdajanja uporabnih dovoljenj predlog sprememb zakona uvaja nekatere poenostavitve, ki bodo pospešile postopke izdaje uporabnih dovoljenj, pri čemer je ena vidnejših poenostavitev v določbah, po katerih za manj zahtevne objekte ni obvezna izvedba tehničnega pregleda. S tem se bodo postopki izdaje uporabnih dovoljenj občutno skrajšali.

vir: uvi

Ključne besede:
Zakon o gradivi objektov

Zadnji članki iz rubrike:

4.12.2019 17:49:31:
Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in spremembe Zakona o urejanju trga dela

2.12.2019 11:40:57:
Ne spreglejte! Teden popustov na Racunovodja.com

15.11.2019 14:24:42:
Vlada sprejela novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

15.11.2019 14:24:05:
Vlada sprejela stališče do mnenja Državnega sveta o Poročilu o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2018

12.11.2019 15:19:17:
Varnost potrošnikov v spletni trgovini: Za zahtevo po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti prehodno obdobje do konca prihodnjega leta

Najnovejši članki:

4.12.2019 17:41:47:
Kaj zajema MSRP 16 - Najemi (2019)?

4.12.2019 17:18:23:
Posebna nižja 5 % stopnja DDV za knjige

4.12.2019 13:51:12:
Podatki za obračun plač za november 2019

3.12.2019 15:18:24:
Novosti pri dohodnini v letu 2020 (ZDoh-2V)

2.12.2019 10:12:30:
Odločba o ugotovitvi, da sta tretji odstavek 310. člena in tretji odstavek 311. člena Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju v neskladju z Ustavo

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT