Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.10.2007 16:10:43

Izjemna dodelitev republiških štipendij in socialnih pomoči za prizadete v neurju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Izjemna dodelitev republiških štipendij in socialnih pomoči za prizadete v neurju Racunovodja.com

V zadnjem času smo priča katastrofalnim posledicam hudega neurja, ki je prizadelo posamezna območja države. Nekatere družine so v neurju izgubile vse svoje premoženje, nekatere tudi svoje najbližje. Na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve smo se zato odločili, da z ustreznimi ukrepi, ki jih imamo na voljo, pristopimo k reševanju stiske najhuje prizadetih na teh območjih. Eden izmed teh ukrepov je tudi izjemna podelitev republiške štipendije.Pravilnik o štipendiranju določa, da se vloga za republiško štipendijo izjemoma lahko vloži tudi med šolskim oziroma študijskim letom, če se dohodek na družinskega člana zniža toliko, da je izpolnjen materialni pogoj iz drugega odstavka 56. člena Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Skladno s pravilnikom je to tudi v primeru, ko je zaradi naravne ali druge nesreče bistveno znižan dohodek kandidatove družine, če to ugotovi pristojni organ.


Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je zato danes izdala navodilo, da lahko izjemno uveljavljajo republiško štipendijo kandidati iz družin s prizadetih območij, za katere se ugotovi, da so izgubile celotno premoženje ali večino premoženja (premičnega in nepremičnega). Skratka, izjemno vlogo za republiško štipendijo lahko podajo kandidati iz družin, ki nimajo več stanovanja ali hiše, v katerem so stalno prebivali, oziroma je njihovo stanovanje ali hiša tako poškodovana, da bivanje v njej ni mogoče, nimajo pa tudi druge lastne nepremičnine, v kateri bi lahko prebivali. Te družine, katerih člani prejemajo zgolj goli dohodek, si morajo tako ponovno zagotoviti eksistenčne pogoje za življenje. Z izjemno podelitvijo republiških štipendij upravičenim kandidatom se bodo zagotovila sredstva za republiške štipendije dijakom, udeležencem izobraževanja odraslih in študentom za šolsko oziroma študijsko leto 2007/2008.


Ministrica za delo, družino in socialne zadeve je zato Zavodu RS za zaposlovanje priporočila naj izvede vse potrebne postopke po predpisih o štipendiranju za izjemno podelitev republiških štipendij upravičenim kandidatom za štipendije.


Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve oziroma centri za socialno delo pa v skladu z Zakonom o socialnem varstvu že izplačujejo tudi izredne denarne socialne pomoči, za katere so zaprosili posamezniki ali družine s prizadetih območij. Do zdaj so že izplačali približno 30.000 evrov. Predstavniki centrov za socialno delo so vloge za izredne denarne socialne pomoči zbirali tudi med ljudmi na terenu. Nekaterim centri za socialno delo pomagajo tudi z materialnimi sredstvi.


Višina sredstev, ki jih lahko prejme posameznik ali družina, je predpisana v zakonu, center pa lahko dodeli dve obliki izredne denarne socialne pomoči - enkratno izredno denarno socialno pomoč ali izredno denarno socialno pomoč za obdobje. Glede na vrsto izrednih okoliščin (poplava) bodo vlagatelji predvidoma prejeli izredno denarno socialno pomoč za obdobje, tako da pomoč ne bo samo enkratna, ampak dokler bo trajala stiska.

Vir: Mddsz

Ključne besede:
štipendije
socialna pomoč
republiška štipendija

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

29.5.2020 15:11:34:
Finančna uprava RS poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT