Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.11.2007 17:00:25

Finančni ministri EU o paketu DDV ter nižji stopnji davka

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Finančni ministri EU o paketu DDV ter nižji stopnji davka Racunovodja.com

Bruselj, 12. novembra (STA) - V Bruslju se bodo v torek sestali finančni ministri EU, med njimi slovenski minister za finance Andrej Bajuk. Razpravljali bodo o paketu davka na dodano vrednost (DDV), poskušali pa bodo tudi najti soglasje o podaljšanju nižje stopnje DDV od priprave jedi v restavracijah in od gradnje, obnove in vzdrževanja stanovanj v Sloveniji. Za nižji DDV od nekaterih storitev si prizadevajo tudi nekatere druge države, proti pa sta predvsem Nemčija in Danska, so za STA pojasnili viri blizu Sveta EU.

Odločitev je "zelo pomembna tudi za Slovenijo, kajti 31. decembra 2007 poteče rok začasne uporabe znižanih stopenj DDV od priprave jedi v restavracijah in od gradnje, obnove in vzdrževanja stanovanj", so sporočili s finančnega ministrstva.

Večinoma storitve, ki se zagotavljajo na lokalni ravni, nimajo občutnega čezmejnega vpliva, kar pa ne velja nujno za restavracije. Slovenija želi nižji DDV ohraniti prav od priprave jedi v restavracijah, podobno pa želi tudi Francija, so pojasnili diplomatski viri. Evropska komisija je prepričana, da ni smiselno posameznim državam v tem trenutku odpraviti izjem, saj bo do njih tako ali tako prišlo v okviru celotnega paketa DDV.

Dogovora o paketu DDV in podaljšanju veljavnosti določil o nižji stopnji omenjenega davka za nekatere storitve za Slovenijo, Češko, Poljsko, Ciper in Malto do 31. decembra 2010 v torek sicer ni pričakovati, pojasnjujejo viri v Bruslju. Nižjemu DDV nasprotujeta predvsem Nemčija in Danska, ki izjem nimata. Nemčija se tudi boji, da bi zaradi pritiskov konkurence njena industrija zahtevala nižji davek.

V okviru paketa DDV bodo države razpravljale o nekaterih odprtih točkah, ki se nanašajo na kraj opravljanja storitev, na sistem mini ureditve vse na enem mestu (t. i. mini VEM), na pravila za vračilo DDV davčnim zavezancem, ki nimajo sedeža v državi članici vračila, ter na elemente upravnega sodelovanja in izmenjave informacij med državami članicami.

Morebitno formalno soglasje v okviru Sveta EU bo možno šele na zasedanju v začetku decembra letos, ker je najprej potrebno pridobiti mnenje Evropskega parlamenta o tem predlogu, so pojasnili na ministrstvu. Celoten paket bi tako moral biti sprejet do konca leta, v veljavo pa naj bi stopil 1. januarja 2010, so dodali.

Na mizi bo tudi zeleni davek, in sicer glede obdavčenja avtomobilov v povezavi z izpusti ogljikovega dioksida (CO2). Portugalsko predsedstvo bo poskušalo doseči politično soglasje o obdavčitvi osebnih avtomobilov v povezavi z emisijami CO2 ter vračilom letnih povračil za uporabo cest in registracijskih davkov ob prenosu avtomobilov v druge države članice.

Ministri bodo sprejeli tudi zaključke glede novega triletnega cikla lizbonske strategije. Portugalci so poudarili, da Lizbona že daje rezultate, da se je treba osredotočiti na implementacijo in da so kljub temu nadaljnje reforme potrebne. Ministri bodo obravnavali tudi nov kompromisni predlog portugalskega predsedstva glede financiranja projekta satelitskega navigacijskega sistema Galileo.

Minister Bajuk se je danes pred pričetkom zasedanja udeležil sestanka trojke (trenutnega portugalskega predsedstva skupaj z dvema prihodnjima predsedstvoma, torej Slovenijo in Francijo) z Evropskim parlamentom in makroekonomskega dialoga s socialnimi partnerji, nocoj pa se bo udeležil tudi tradicionalnega zasedanja evroskupine.

Ključne besede:
DDV

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

7.7.2020 13:30:34:
Poročilo o gibanju plač za april 2020

7.7.2020 13:27:34:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, maj 2020

7.7.2020 13:22:52:
Višina predpisane obrestne mere zamudnih obresti od 1. julija 2020

7.7.2020 13:10:47:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davkov po 20. 6. 2020

6.7.2020 15:52:52:
Podatki za obračun plač za junij 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT