Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.11.2007 17:00:25

Finančni ministri EU o paketu DDV ter nižji stopnji davka

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Finančni ministri EU o paketu DDV ter nižji stopnji davka

Bruselj, 12. novembra (STA) - V Bruslju se bodo v torek sestali finančni ministri EU, med njimi slovenski minister za finance Andrej Bajuk. Razpravljali bodo o paketu davka na dodano vrednost (DDV), poskušali pa bodo tudi najti soglasje o podaljšanju nižje stopnje DDV od priprave jedi v restavracijah in od gradnje, obnove in vzdrževanja stanovanj v Sloveniji. Za nižji DDV od nekaterih storitev si prizadevajo tudi nekatere druge države, proti pa sta predvsem Nemčija in Danska, so za STA pojasnili viri blizu Sveta EU.

Odločitev je "zelo pomembna tudi za Slovenijo, kajti 31. decembra 2007 poteče rok začasne uporabe znižanih stopenj DDV od priprave jedi v restavracijah in od gradnje, obnove in vzdrževanja stanovanj", so sporočili s finančnega ministrstva.

Večinoma storitve, ki se zagotavljajo na lokalni ravni, nimajo občutnega čezmejnega vpliva, kar pa ne velja nujno za restavracije. Slovenija želi nižji DDV ohraniti prav od priprave jedi v restavracijah, podobno pa želi tudi Francija, so pojasnili diplomatski viri. Evropska komisija je prepričana, da ni smiselno posameznim državam v tem trenutku odpraviti izjem, saj bo do njih tako ali tako prišlo v okviru celotnega paketa DDV.

Dogovora o paketu DDV in podaljšanju veljavnosti določil o nižji stopnji omenjenega davka za nekatere storitve za Slovenijo, Češko, Poljsko, Ciper in Malto do 31. decembra 2010 v torek sicer ni pričakovati, pojasnjujejo viri v Bruslju. Nižjemu DDV nasprotujeta predvsem Nemčija in Danska, ki izjem nimata. Nemčija se tudi boji, da bi zaradi pritiskov konkurence njena industrija zahtevala nižji davek.

V okviru paketa DDV bodo države razpravljale o nekaterih odprtih točkah, ki se nanašajo na kraj opravljanja storitev, na sistem mini ureditve vse na enem mestu (t. i. mini VEM), na pravila za vračilo DDV davčnim zavezancem, ki nimajo sedeža v državi članici vračila, ter na elemente upravnega sodelovanja in izmenjave informacij med državami članicami.

Morebitno formalno soglasje v okviru Sveta EU bo možno šele na zasedanju v začetku decembra letos, ker je najprej potrebno pridobiti mnenje Evropskega parlamenta o tem predlogu, so pojasnili na ministrstvu. Celoten paket bi tako moral biti sprejet do konca leta, v veljavo pa naj bi stopil 1. januarja 2010, so dodali.

Na mizi bo tudi zeleni davek, in sicer glede obdavčenja avtomobilov v povezavi z izpusti ogljikovega dioksida (CO2). Portugalsko predsedstvo bo poskušalo doseči politično soglasje o obdavčitvi osebnih avtomobilov v povezavi z emisijami CO2 ter vračilom letnih povračil za uporabo cest in registracijskih davkov ob prenosu avtomobilov v druge države članice.

Ministri bodo sprejeli tudi zaključke glede novega triletnega cikla lizbonske strategije. Portugalci so poudarili, da Lizbona že daje rezultate, da se je treba osredotočiti na implementacijo in da so kljub temu nadaljnje reforme potrebne. Ministri bodo obravnavali tudi nov kompromisni predlog portugalskega predsedstva glede financiranja projekta satelitskega navigacijskega sistema Galileo.

Minister Bajuk se je danes pred pričetkom zasedanja udeležil sestanka trojke (trenutnega portugalskega predsedstva skupaj z dvema prihodnjima predsedstvoma, torej Slovenijo in Francijo) z Evropskim parlamentom in makroekonomskega dialoga s socialnimi partnerji, nocoj pa se bo udeležil tudi tradicionalnega zasedanja evroskupine.

Ključne besede:
DDV

Zadnji članki iz rubrike:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

9.10.2019 16:21:59:
Informativni dan hrvaškega nosilca pokojninskega zavarovanja (Ljubljana, 17. oktober 2019)

9.10.2019 16:19:17:
Sporazum o socialni varnosti med Slovenijo in Južno Korejo

4.10.2019 15:37:50:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) bodo konec oktobra prejeli informacijo o obračunanih nadomestilih

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

21.10.2019 7:26:52:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

8.10.2019 14:07:33:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Ljubljana

7.10.2019 16:02:28:
Predlog sprememb Zakona o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov - ZDDOIFI-A (3. 10. 2019)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT