Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.11.2007 10:05:38

Pripravljen osnutek zakona o finančni participaciji delavcev

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Pripravljen osnutek zakona o finančni participaciji delavcev Racunovodja.com

Ljubljana, 16. novembra (STA) - Na ministrstvu za gospodarstvo so pripravili osnutek predloga zakona o finančni participaciji delavcev, s katerim se bo postavila osnova za lažje sodelovanje delavcev pri delitvi dobička gospodarskih družb. Cilje, vsebino in namen zakona bodo na ministrstvu prihodnji teden predstavili predstavnikom sindikalnih central, vlada pa naj bi ga obravnavala in sprejela še ta mesec, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Sistemskega zakona, ki bi urejal področje finančne participacije delavcev, v Sloveniji doslej ni bilo. Kot menijo na ministrstvu za gospodarstvo, je treba sprejeti ustrezna pravila, ki bodo vsem delavcem omogočala udeležbo pri rezultatu poslovanja družbe oz. pri dobičku ter ustvariti tudi takšen pravni okvir, ki bo deloval vzpodbudno tako za družbe kot zaposlene, obenem pa deloval stimulativno na povečanje gospodarske rasti.

S predlogom zakona želi predlagatelj razvijati in spodbujati različne oblike udeležbe delavcev pri dobičku, tako da bodo v največji meri doseženi pozitivni učinki za višjo raven produktivnosti in donosnosti družb. Osnutek predvideva dve shemi udeležbe pri dobičku, in sicer denarno in delniško.

Predlog zakona določa sheme udeležbe pri dobičku, postopek sklepanja pogodbe o udeležbi pri dobičku, načine njenega prenehanja, opredeljuje register ter predvideva pogoje za pridobitev davčnih olajšav. Te so urejene v prehodnih določbah in bodo naknadno prenesene v ustrezno davčno zakonodajo.

Zakon temelji na načelih prostovoljnosti, neprenosljivosti pravic, enakosti ter skrbnosti. V skladu s tem je v predlogu zakona kot eno od najpomembnejših načel določeno načelo prostovoljnosti, kar pomeni, da sta udeležba pri dobičku in udeležba v lastništvu prostovoljni tako za delavce kot za družbo. Predlog zakona tako zasleduje cilj, da se bodo družbe zaradi pozitivnih učinkov, ki jih udeležba delavcev pri dobičku prinaša, odločile zanjo.

Osnutek v skladu z ustavnim načelom enakosti izrecno določa, da morajo biti pod enakimi pogoji v udeležbi pri dobičku vključeni vsi delavci. Za vse udeležence in organe, ki podajo pobudo oz. sodelujejo pri pripravi in izvajanju udeležbe pri dobičku, predlog zakona določa, da morajo ravnati s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika.

Priprava sistemskega zakona na področju finančne participacije delavcev je vključena v okvir gospodarskih in socialnih reform za povečanje blaginje Slovenije, ki ga je vlada sprejela konec leta 2005.

Tudi v okviru EU je bilo za namen spodbujanja finančne participacije leta 1992 sprejeto neobvezujoče priporočilo, s katerim naj bi države članice spodbudili, da uredijo finančno participacijo v svoji zakonodaji in tudi družbe, da bi se v čim večjem številu odločale za uvedbo finančne participacije.

Ključne besede:
finančna participacija
delavec
udeležba pri dobičku

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT