Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.1.2008 19:27:38

Vlada določila besedilo Kazenskega zakonika

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo Kazenskega zakonika Racunovodja.com

Vlada določila besedilo Kazenskega zakonika ga posreduje v obravnavo Državnemu zboru Republike Slovenije

Vlada RS je na današnji seji določila besedilo Kazenskega zakonika, ki ga bo posredovala v obravnavo Državnemu zboru RS.

S predlaganim Kazenskim zakonikom se nadaljuje graditev slovenske samostojne kazenske zakonodaje kot pomembnega stebra pravnega sistema države, upoštevajoč mednarodne akte, ki zavezujejo Republiko Slovenijo ter mnenja pravne stroke. Kazenski zakonik je v skladu s pravno teorijo razdeljen na splošni in posebni del.

Kot novosti so v splošnem delu predloga novega Kazenskega zakonika predvidene spremembe na področju izrekanja kazenskih sankcij (večja prilagodljivost, uvedba dosmrtnega zapora kot izjemne možnosti za najhujša kazniva dejanja), spremembe na področju ureditve zastaranja ter ureditve dajanja podatkov iz kazenskih evidenc (npr. na področju kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb). Urejeno je tudi varstveno nadzorstvo pogojno odpuščenega. S KZ-1 bo podana večja možnost prilagajanja sankcij storilcem kaznivih dejanj in bo tako podan tudi ugodnejši položaj za obsojence (izrekanje kazni v razponu od petnajstih do tridesetih let, prestajanje kazni z delom za humanitarne organizacije oz. lokalno skupnost).

Predlog novega Kazenskega zakonika splošnemu pojmu kaznivega dejanja dodaja še splošno opredelitev storilstva. Tako pozna le še dva splošna primera izključitve kaznivega dejanja in sicer silobran, pri katerem se protipravnost spremeni v dovoljenost, in prisiljenost, pri kateri se zaradi delovanja absolutne sile, ki odvzema človekovemu dejanju avtoregulativno naravo, le-te pravno ne vrednoti več kot storilčevo dejanje.

Po novem pojem krivde ni več izenačen s pojmom kazenske odgovornosti. Pojem kazenske odgovornosti bo v bodoče treba razlagati kot skupnost vseh pravnih pogojev, ki morajo biti izpolnjeni, da se posameznik lahko kaznuje.

Predlog Kazenskega zakonika še naprej določa kot ekskulpacijske razloge neprištevnost, dejansko zmoto in pravno zmoto, vendar jih navaja v nekoliko drugačnem besedilu kot obstoječi Kazenski zakonik.

Kot novosti v posebnem delu predloga novega Kazenskega zakonika je treba omeniti popolno uskladitev kaznivih dejanj zoper človečnost z ratificiranim Rimskim statutom Mednarodnega kazenskega sodišča.

Na področju kaznivih dejanj zoper življenje in telo se v skladu z nemškim pravnim redom uvaja razlikovanje med kaznivim dejanjem uboja ter umora kot kvalificirane oblike.

Veliko pozornost posveča predlog novega Kazenskega zakonika kaznivim dejanjem zoper delovno razmerje ter kaznivim dejanjem zoper gospodarstvo. Pri prvih je posebej poudarjeno varstvo pravic delavcev, uvaja pa tudi nekatera nova kazniva dejanja s tega področja (npr. preprečevanje zanositve oz. roditve otroka s strani delodajalca v času sklepanja oz. trajanja delovnega razmerja, kaznivo dejanje šikaniranja na delovnem mestu). S področja gospodarstva so na novo inkriminirani primeri zlorabe monopolnega položaja, goljufij na škodo Evropske unije, tržnih manipulacij, uporabe bančnih, kreditnih in drugih kartic, pridobljenih z napravami za preslikovanje na bančnih avtomatih.

V skladu z mednarodnimi pravnimi akti, predlog novega Kazenskega zakonika ureja tudi kazniva dejanja zoper okolje, prostor in naravne dobrine s posebnim poudarkom na onesnaževanju okolja z ladij, kaznivo dejanje mučenja, financiranja terorizma ter pranja denarja.

Vir: uvi

Ključne besede:
Kazenski zakonik

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT