Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.1.2008 19:30:05

Vlada sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških Racunovodja.com

Vlada RS je na današnji seji sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških in ga bo po nujnem postopku poslala v obravnavo v Državni zbor RS.

Predlog zakona prinaša naslednje spremembe in dopolnitve oziroma sledi naslednjim ciljem. Zaradi zaznanega trenda zviševanja glob za prekrške na določenih področjih urejanja pravil, kar izhaja tudi iz spremenjenih razmer v družbi od vstopa RS v Evropsko unijo leta 2004 do danes, se predlaga zvišanje zgornje meje za predpisovanje glob za prekrške ter tudi nekateri novi načini predpisovanja glob za prekrške in sicer v določenem odstotku od letnega prometa podjetja v predhodnem poslovnem letu za prekrške s področja varstva konkurence.

Zaradi določenih posebnosti pri obravnavanju prekrškov s področja varstva konkurence, v smislu razsežnosti prepovedane posledice in težavnosti odkrivanja kršitev, se določa daljši rok za zastaranje pregona glede te vrste prekrškov ter izključna krajevna pristojnost sodišča za odločanje o zahtevi za sodno varstvo zoper odločbe o prekršku, ki jih izda pristojni prekrškovni organ.

Zaradi dvomov v praksi, katera pravna sredstva zoper različne vrste odločitev je mogoče uporabiti, se dopolnjuje ureditev po ZP-1 tako, da se tudi za druge odločitve organov, pristojnih za odločanje o prekrških, dovoljuje uporaba tistih pravnih sredstev, ki so določena z ZP-1;

S predlogom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških v postopku z zahtevo za sodno varstvo je predlagana uvedba v obveznega preizkusa odločbe o prekršku, ki jo je izdal prekrškovni organ in odločanje v korist kršitelja, ki ni vložil zahteve za sodno varstvo.

Predlagana je jasnejša ureditev odločanja sodišča o zahtevi za sodno varstvo ter s tem povezana izrecna ureditev pristojnosti za vročanje posameznih vrst odločitev sodišča ter pristojnost za predlaganje njihove izvršitve, posledično pa tudi drugačna ureditev pritožbe zoper sodbo o zahtevi za sodno varstvo, kjer je predlagana tudi uvedba pravice prekrškovnega organa do pritožbe zoper tako odločitev sodišča;

S predlogom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških je predlagana drugačna procesna ureditev vročanja v rednem sodnem postopku in sicer tako, da se za vročanje pisanj smiselno uporablja zakon, ki ureja splošni upravni postopek. Poleg tega je predlagana tudi poenostavitev postopanja sodišča v primeru, ko sodišče ni ustno razglasilo odločbe ali če ob ustni razglasitvi niso bili navzoči vsi upravičenci do pritožbe (osebe iz prvega odstavka 140. člena ZP-1), in sicer v smislu uveljavitve domneve, da je upravičencem do pritožbe z dnem vročitve prepisa izreka sodbe ali sklepa vročena ta sodba ali sklep. Namen predlagane dopolnitve je razbremenitev sodišča ponovnega vročanja sodbe oziroma sklepa z izrekom in pravnim poukom o pravici do pritožbe, a brez obrazložitve.

Zaradi omejenosti višjega sodišča glede vračanja zadev na prvo stopnjo v novo odločanje oziroma zaradi omogočanja praviloma meritornega odločanja višjih sodišč se predlaga dopolnitev ZP-1 glede pravil za odločanje višjega sodišča na podlagi ustne obravnave.

S predlogom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških je predlagana poenostavitev postopka za določitev uklonilnega zapora in nadomestitev globe z nalogami v splošno korist ali korist samoupravne lokalne skupnosti. Tako naj bi po novem sodišče lahko samo opravilo potrebne poizvedbe in tudi zahtevalo poročilo pristojnega centra za socialno delo o okolju in razmerah, v katerih storilec živi. Poleg tega lahko sodišče v določenih primerih tudi odloči, da se uklonilni zapor ne izvrši. Gre za primere, v katerih pri storilcu obstajajo takšne osebne okoliščine, ki kažejo na to, da izvršitev uklonilnega zapora ne bi bila v skladu z njegovim namenom (okoliščine osebne narave, ki so na strani storilca, so predvsem njegova zmožnost plačila globe, pridobitna sposobnost, starost, psihofizično stanje in podobno). Tedaj se globa prisilno izterja.

Vir: uvi

Tekst predloga

Ključne besede:
prekršek
Zakon o prekrških

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT