Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.2.2008 12:39:26

Predlog uredbe o potrebnem znanju slovenščine za posamezne poklice

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog uredbe o potrebnem znanju slovenščine za posamezne poklice Racunovodja.com

Uredba o potrebnem znanju slovenščine za posamezne poklice oziroma delovna mesta v državnih organih in organih samoupravnih lokalnih skupnosti ter pri izvajalcih javnih služb in nosilcih javnih pooblastil

Vlada je na seji 21. februarja 2007 sprejela Uredbo o potrebnem znanju slovenščine za posamezne poklice oziroma delovna mesta v državnih organih in organih samoupravnih lokalnih skupnosti ter pri izvajalcih javnih služb in nosilcih javnih pooblastil.

V 7. členu Zakona o javni rabi slovenščine je namreč Vladi RS naloženo, da sprejme izvršilni predpis (uredbo), s katerim določi potrebno znanje slovenščine za posamezne poklice oziroma delovna mesta v državnih organih in organih samoupravnih lokalnih skupnosti ter pri izvajalcih javnih služb in nosilcih javnih pooblastil; po določbah istega člena so predstojniki organov, služb in nosilcev javnih pooblastil odgovorni, da na delovnih mestih, na katerih prihaja do govornega ali pisnega poslovanja s strankami, delajo samo ljudje z ustreznim znanjem slovenščine.

Ker je slovenščina po ustavi in zakonih (npr. ZDU, ZUP, ZJRS) uradni jezik Republike Slovenije, je za vsa delovna mesta v javni upravi potrebno aktivno znanje tega jezika, stopnja obvladanja znotraj tega okvira pa je lahko različna, ustrezna zahtevnosti delovnega mesta in načinu dela na njem. Zato se ta uredba pri določanju potrebne ravni znanja (čl. 2) navezuje na lestvico zahtevnosti delovnih mest iz Uredbe o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest in nazivih v organih javne uprave in pravosodnih organih.

Uredba o potrebnem znanju slovenščine določa tristopenjsko lestvico potrebnega znanja slovenščine: aktivno znanje na osnovni ravni, aktivno znanje na srednji ravni in aktivno znanje na visoki ravni. Za vsa položajna in za večino nepoložajnih uradniških delovnih mest je potrebno znanje na visoki ravni, za nekatera nepoložajna uradniška mesta pa znanje na srednji ravni; ravni potrebnega znanja za strokovno-tehnična mesta so določene glede na tarifne razrede.

Pri delovnih mestih, za katera se po predpisih zahteva določena izobrazbena stopnja, se na splošno šteje, da je v okviru te stopnje že zajeta tudi ustrezna raven potrebnega znanja slovenščine, če je oseba izobrazbo dosegla na slovenski šoli, tj. praviloma na šoli s slovenskim učnim jezikom (lahko tudi v zamejstvu ipd.); osnovna raven aktivnega znanja slovenščine je zajeta s končano osnovno šolo, visoka raven s končano gimnazijo oziroma tej ustrezno štiriletno srednjo šolo, srednja raven pa s poklicno ali triletno strokovno šolo. Tako se tudi osebam z univerzitetno ipd. izobrazbo, doseženo v tujini, priznava potrebna raven znanja slovenščine, če so pred odhodom na tujo univerzo končale ustrezno slovensko šolo. Osebe, ki nimajo končanih ustreznih slovenskih šol, pa potrebno znanje slovenščine dokazujejo s posebnim potrdilom uradno pooblaščene izobraževalne ustanove o uspešno opravljenem preizkusu znanja slovenščine po javno veljavnem izobraževalnem programu ustrezne stopnje.

Določbe te uredbe začnejo veljati dan po objavi v Uradnem listu RS in se ne uporabljajo retroaktivno. Prav tako se ne uporabljajo za tista delovna mesta, za katera je potrebno znanje slovenščine že določeno z drugim veljavnim predpisom (npr. za nekatere primere v zdravstvu), oziroma za tiste vojaške osebe, ki so predpisano izobrazbo dosegle na vojaških izobraževalnih ustanovah s sedežem na območju drugih republik nekdanje Jugoslavije pred 25. 6. 1991 (zaradi predpisov o rabi srbohrvaščine kot učnega, delovnega in poveljevalnega jezika v enotah JLA pa do omenjenega datuma niso imele priložnosti, da bi se do ustreznega obvladanja slovenščine dokopale z vsakdanjo prakso na delovnem mestu) in ki so slovensko državljanstvo imele oziroma pridobile do 31. 12. 1991.

Vir: uvi

Zadnji članki iz rubrike:

7.5.2020 14:17:57:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

26.5.2020 10:51:38:
Še slab teden časa za oddajo obračunov DDPO in DohDej za leto 2019

26.5.2020 10:12:23:
Besedilo predloga tretjega interventnega zakona

25.5.2020 20:21:17:
Banke lahko pri izračunavanju kreditne sposobnosti izločijo začasno znižanje dohodkov zaradi epidemije

25.5.2020 13:01:40:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT