Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.3.2008 14:32:21

Mnenje k predlogu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Mnenje k predlogu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju Racunovodja.com

Vlada je na seji 28. februarja 2008 sprejela mnenje k predlogu Zakona o spremembi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
Skupina poslancev (prvopodpisani Miran Potrč) je Državnemu zboru RS predložila Zakon o spremembi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. S predloženo spremembo se posega v četrti odstavek 123. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, po katerem se vdovi oziroma vdovcu, ki ima pravico do lastne (starostne ali invalidske) pokojnine in pravico do vdovske pokojnine, v primeru, da uživa lastno pokojnino, poleg te pokojnine izplačuje tudi del vdovske pokojnine v višini 15% zneska vdovske pokojnine, ki bi vdovi oz. vdovcu pripadal po pokojnem zavarovancu ali uživalcu pravic po ZPIZ, vendar največ do zneska v višini 15% povprečne mesečne pokojnine, izplačane v državi v predhodnem koledarskem letu.

Vlada RS v zvezi s predlagano spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju meni, da je sprememba ZPIZ-1 s pravno sistemskega vidika neustrezna. Glede predlagane spremembe ugotavljamo, da bi bila pravilna umestitev spremembe možna le v Zakon o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja bivših vojaških zavarovancev, saj se pravica do vdovske pokojnine po vdovcu oziroma vdovi po vojaškem zavarovancu priznava po tem zakonu. Smiselna uvrstitev v primeren zakonski okvir izhaja iz opredelitve kroga upravičencev ter določitve pravic, ki jih posamezni pravni predpis priznava določenim kategorijam oseb.

Pravico do dela vdovske pokojnine po splošnih predpisih lahko pridobi le vdova, ki hkrati izpolni pogoje za priznanje pravice do lastne (starostne ali invalidske) pokojnine po splošnih predpisih in pogoje za priznanje vdovske pokojnine po splošnih predpisih, ki je izvedena pravica iz zavarovanja umrlega po splošnih predpisih (iz vidika plačila prispevkov, je bilo plačano dvojno zavarovanje). Ker skladno z načeli pokojninske zakonodaje oseba ne more sočasno uživati dveh ali več pokojnin, ZPIZ-1 v 123. členu priznava tistim vdovam, ki se odločijo za uživanje lastne pokojnine tudi del vdovske pokojnine kot dodatek iz naslova zavarovanja za dve pravici, ki se zagotavljata iz istega sistema obveznega zavarovanja.

Nova ureditev, kot jo predlaga skupina poslancev, bi bila glede na navedeno primerna le z dopolnitvijo zakona o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja bivših vojaških zavarovancev in sicer z določitvijo te pravice kot nove pravice iz posebnega sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki pripada vdovi ali vdovcu, upravičencu do lastne pokojnine po predpisih o obveznem pokojninskem zavarovanju in vdovske pokojnine po posebnih predpisih.

V zvezi s predlagano spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju Vlada Republike Slovenije meni, da predlagana sprememba pravno sistemsko ni ustrezna in predlaga Državnemu zboru Republike Slovenije, da predlaganega zakona ne sprejme.


Vir: uvi

Ključne besede:
Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

7.8.2020 16:05:26:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

7.8.2020 15:00:42:
Poročilo o gibanju plač za maj 2020

7.8.2020 13:27:59:
Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT