Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 19.3.2008 15:46:50

Letno poročilo za leto 2007 (Ajpes) - pojasnila za društva

Rubrika: Zaključni račun, letno poročilo, davčni obračunprint Natisni

Letno poročilo za leto 2007 (Ajpes) - pojasnila za društva

Društva morajo po Zakonu o društvih, Zakonu o invalidskih organizacijah in po Zakonu o državni statistiki predložiti pristojni izpostavi AJPES letna poročila za zagotovitev javnosti podatkov in za državno statistiko.

Društva morajo za državno statistiko predložiti podatke iz letnih poročil na poenotenih obrazcih pristojni izpostavi AJPES do konca meseca marca tekočega leta za preteklo koledarsko leto.

Društva, ki niso zavezana k reviziji letnih poročil, morajo za zagotovitev javnosti podatkov predložiti letno poročilo pristojni izpostavi AJPES do konca meseca marca tekočega leta za preteklo koledarsko leto. Pri tem lahko uveljavljajo poenostavitev tako, da hkrati s predložitvijo podatkov iz letnih poročil za državno statistiko predložijo še:

* prilogo s pojasnili k izkazom ter poročilo o poslovanju društva ter
* IZJAVO za uveljavitev poenostavitve, s katero potrdijo, da so ti podatki enaki tudi za namen zagotovitve javnosti podatkov.

Društva, ki so zavezana k reviziji letnih poročil, morajo za zagotovitev javnosti podatkov predložiti letno poročilo skupaj z oceno revizorja pristojni izpostavi AJPES do konca meseca avgusta tekočega leta za preteklo koledarsko leto.

Društva predložijo:

* letna poročila na poenotenih obrazcih za državno statistiko v elektronski obliki (z neposrednim vnosom podatkov prek spletnega programa "LP" ali na elektronskem mediju v obliki XML datoteke, pripravljene s pomočjo Excelove preglednice) ali na papirju (obrazci so na voljo v knjigarnah in papirnicah),
* letna poročila v neenotni obliki za zagotovitev javnosti podatkov v elektronski obliki (PDF datoteka) ali na papirju.

Društva, ki uveljavljajo poenostavitev, predložijo pojasnila k izkazom ter poročilo o poslovanju društva tako, da:

* jih pripravijo v XML datoteki skupaj s podatki na poenotenih obrazcih, ali
* v spletno aplikacijo vnesejo besedilo oziroma ga priložijo v obliki PDF datoteke prek spletnega programa »LP« skupaj s podatki na poenotenih obrazcih, ali
* jih predložijo na papirju (podpisane s strani zastopnika društva), osebno ali po pošti s povratnico.

Letna poročila, predložena prek spletnega portala AJPES, društva potrdijo s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali z Obvestilom za AJPES, izpisanim iz spletne aplikacije.

Pri predložitvi podatkov na elektronskem mediju obvezno priložijo izpis podatkov.
Vse podatke in dokumente, predložene na papirju, mora podpisati zastopnik društva, pristojni izpostavi AJPES pa jih je treba predložiti osebno ali po pošti s povratnico.

V skladu s 358. členom Zakona o davčnem postopku lahko društva predložijo Davčni upravi Republike Slovenije davčni obračun brez priložene bilance stanja in izkaza poslovnega izida (Priloga 3 obrazca za obračun davka od dohodka pravnih oseb), če so te podatki predložila AJPES, morajo pa v davčnem obračunu to izrecno navesti (glej Pogosta vprašanja).

Računalniški programi za vnos, kontrolo in pošiljanje podatkov iz letnih poročil so na voljo na spletni strani v rubriki Program za vnos. Računalniške rešitve vsebujejo tudi navodila za ravnanje s programi, ki jih je priporočljivo prebrati pred pričetkom dela.

Sestavne dele, roke in način predložitve letnih poročil društev podrobneje določa Navodilo o predložitvi letnih poročil društev.

Vir in več informacij: Ajpes

Ključne besede:
letno poročilo
letno poročilo 2007
AJPES
društva

Zadnji članki iz rubrike:

3.9.2019 12:38:54:
Davčne olajšave za zaposlovanje invalidov

6.5.2019 22:38:04:
Ste od Ajpesa prejeli dva računa za javno objavo LP?

22.3.2019 11:11:52:
Možnost oddaje davčnih obračunov do 8. 4. 2019

21.3.2019 12:19:35:
Nadomestila za predložitev letnih in drugih poročil

12.3.2019 13:57:42:
Ne pozabite na oddajo obračuna DohDej

Najnovejši članki:

15.10.2019 15:43:34:
Vlada se je seznanila z Informacijo o poteku priprav Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti

15.10.2019 15:40:17:
Zaostritev ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva

15.10.2019 15:29:48:
Zaposlitveni oglas: Računovodja m/ž, Ljubljana

10.10.2019 16:05:12:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1K)

10.10.2019 15:20:55:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT