Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.4.2008 14:10:25

Osnova za obračun davka od prometa zavarovalnih poslov ter vračilo preveč plačanega davka od prometa zavarovalnih poslov in požarne takse

Rubrika: Davkiprint Natisni

Osnova za obračun davka od prometa zavarovalnih poslov ter vračilo preveč plačanega davka od prometa zavarovalnih poslov in požarne takse Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4230-67/2008-2, 19. 3. 2008

Na vprašanji glede osnove za obračun davka od zavarovalnih poslov in možnosti vračila preveč plačanega davka od zavarovalnih poslov in požarne takse, odgovarjamo:

1. Ali je provizija zavarovalnega posrednika predmet davka od prometa zavarovalnih poslov?

Če provizija zavarovalnega posrednika ni del zavarovalne premije, se od nje ne obračuna davka od prometa zavarovalnih poslov.

Zakon o davku od prometa zavarovalnih poslov – ZDPZP (Uradni list RS, št. 96/05 – UPB1) v 6. členu določa, da je osnova za obračun davka od zavarovalnih poslov premija oziroma prispevek, ki se plačuje na podlagi sklenjene zavarovalne pogodbe. V davčno osnovo iz prejšnjega stavka se všteva tudi udeležba na dobičku, ki se pripiše zavarovalni vsoti.

Zakon o zavarovalništvu – ZZavar (Uradni list RS, št. 109/06 – UPB2, 9/07 in 107/07) v 3. točki prvega odstavka 83. člena določa, da če zavarovanje krije nevarnosti v Republiki Sloveniji, mora zavarovalna pogodba med drugim obsegati tudi določbe o določitvi in plačilu premije.

Kadar je zavarovalec fizična oseba, mora zavarovalnica v skladu s 5. točko prvega odstavka 84. člena ZZavar ob sklenitvi zavarovalne pogodbe iz 83. člena tega zakona s pisnim obvestilom zavarovalca seznaniti s podatki o višini premije, pri čemer mora biti zavarovalna premija razčlenjena na zavarovalno premijo za posamezne nevarnosti, če zavarovalno razmerje krije nevarnosti iz več zavarovalnih vrst, in o višini prispevkov, davkov in drugih stroškov, ki se zaračunavajo poleg premije, in o skupnem znesku plačil.

Zavarovalna premija je vsota, določen denarni znesek, ki ga zavarovalec vplača zavarovalnici ob sklenitvi pogodbe oziroma je plačilo ali eno od rednih periodičnih plačil, ki jih mora nosilec police opraviti v zvezi z zavarovalno polico.

Predmet davka od prometa zavarovalnih poslov je torej premija oziroma znesek, ki ga zavarovalec plačuje zavarovalnici in je razviden iz zavarovalne pogodbe. Če provizija zavarovalnega posrednika ne predstavlja dela zavarovalne premije, ni predmet tega davka.

2. Ali lahko zavarovalnica zahteva vračilo preveč plačanega davka od prometa zavarovalnih storitev in požarne takse, če je bil zavarovalcu del enkratno vplačane premije zaradi predčasnega prenehanja zavarovanja vrnjen in na kakšen način?

Za vračilo davka od prometa zavarovalnih poslov mora zavarovalnica davčnemu organu predložiti vlogo za vračilo davka z ustreznimi obrazložitvami in dokazili. Davčni organ z odločbo odloči o vračilu davka.

Če zavarovalnica zaradi predčasnega prenehanja pogodbenega razmerja ali znižanja zavarovalne premije zavarovalcu povrne delno ali v celoti zavarovalno premijo, se v tekočem obračunskem mesecu za ta znesek zmanjša osnova za obračun požarne takse.

Davek od prometa zavarovalnih poslov

ZDPZP ne vsebuje posebnih določb v zvezi s to situacijo, zato pa v 12. členu določa, da se za vsa vprašanja postopka in pristojnosti davčnega organa, ki niso določeni s tem zakonom, uporablja zakon, ki ureja davčni postopek in zakon, ki ureja davčno službo.

Zakon o davčnem postopku – ZDavP-2 (Uradni list RS, št. 117/06) ureja vračilo davka v 97. členu. Davčni zavezanec pri davčnemu organu vloži vlogo za vračilo davka z ustreznimi obrazložitvami in dokazili, davčni organ pa na podlagi ugotovitev v postopku za vračilo davka odloči z odločbo.

Davčni organ v skladu s prvim odstavkom 97. člena ZDavP-2 ugotovljeno preplačilo davka, ki presega 10 eurov, vrne po uradni dolžnosti v 30 dneh od dneva vročitve odločbe. ZDavP-2 v četrtem odstavku tega člena še določa, da se preveč plačani znesek davka, ki ne presega 10 eurov, vrne na zahtevo zavezanca za davek v roku 30 dni od vložitve zahteve, če z zakonom ni drugače določeno. Če zahteva ni podana, se preveč plačani davek šteje v naslednja plačila ali v plačila druge vrste davkov.

Davčni zavezanec mora torej v konkretnem primeru pri davčnem organu vložiti vlogo za vračilo davka z ustreznimi obrazložitvami in dokazili, davčni organ pa na podlagi ugotovitev v postopku za vračilo davka odloči z odločbo.

Požarna taksa

Požarna taksa se v skladu z Uredbo o požarni taksi – uredba (Uradni list RS, št. 31/06) plačuje od zavarovalne premije, ki jo zavarovalec plača zavarovalnici na podlagi zavarovalne pogodbe za zavarovanje požarnih nevarnosti (požarna premija).

Uredba v 6. členu določa, da se v primeru, če zavarovalnica zaradi predčasnega prenehanja pogodbenega razmerja ali znižanja zavarovalne premije povrne zavarovalcu delno ali v celoti zavarovalno premijo, se v tekočem obračunskem mesecu za ta znesek zmanjša osnova za obračun požarne takse.

Ključne besede:
pojasnilo DURS
davek od prometa zavarovalnih poslov
ZDPZP
zavarovalni posli
zavarovalništvo
požarna taksa

Zadnji članki iz rubrike:

7.7.2020 13:10:47:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davkov po 20. 6. 2020

2.7.2020 19:13:15:
Predvidena odložitev rokov za poročanje o čezmejnih aranžmajih

19.6.2020 11:52:13:
Izpolnjevanje davčnih obveznosti po prenehanju interventnih ukrepov

11.5.2020 15:49:30:
Poenostavitev eDavkov za zakonite zastopnike podjetij

22.4.2020 12:50:19:
eDavki - Razlog za pozitivna stanja na eKartici

Najnovejši članki:

10.7.2020 15:13:06:
PKP4: Podaljšanje ukrepa čakanja na delo in karantena

10.7.2020 14:13:23:
Konec julija zadnje izplačilo povračila nadomestila plače za začasno čakanje in višjo silo po ZIUZEOP in ZIUZEOP-A

8.7.2020 13:46:39:
Poračun regresa za javni sektor za leto 2020

7.7.2020 13:30:34:
Poročilo o gibanju plač za april 2020

7.7.2020 13:27:34:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, maj 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT