Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.4.2008 13:46:02

Uredba o vrstah objektov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uredba o vrstah objektov Racunovodja.com

Vlada je na seji 10. aprila 2008 sprejela Uredbo o vrstah objektov. Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o graditvi objektov je uvedel novo kategorijo vrst objektov glede na zahtevnost in sicer nezahtevne objekte, ki bodo konstrukcijsko nezahtevni, vendar bo zanje treba pridobiti gradbeno dovoljenje, s tem da bo postopek pridobivanja tega dovoljena skrajno poenostavljen. To dovoljenje se bo namreč izdajalo v skrajšanem postopku, v katerem bo stranka samo investitor, odločba pa se bo izdala na obrazcu, ki ga bo kot vlogo oddal investitor. Uporabno dovoljenje za pričetek uporabe nezahtevnih objektov ne bo potrebno. Ker se bodo dosedanji enostavni objekti glede na spremembo zakona razdelili v kategorijo enostavnih objektov in v kategorijo nezahtevnih objektov, je bil to glavni razlog za spremembo oziroma sprejem nove uredbe. Po drugi strani pa je bilo treba zaradi novo določenih kriterijev za zahtevne objekte na novo razvrstiti tudi zahtevne objekte.

Ker je bilo v veljavnem zakonu že preveč podrobno zapisano, katere vrste objektov in pod kakšnimi pogoji sodijo v posamezno kategorijo vrst objektov glede na zahtevnost (zahtevni, manj zahtevni, po novem tudi nezahtevni in enostavni), je zakon tudi določil, da bo vrste objektov glede na njihovo zahtevnost določila uredba vlade. S tem je predpis, s katerim se določijo vrste objektov glede na zahtevnost (do sedaj pravilnik), dvignjen na višji nivo, na podlagi uvedbe nove kategorije nezahtevnih objektov pa je omogočeno, da bo uredba vlade v to kategorijo pod določenimi pogoji lahko uvrstila tudi katerega izmed sedanjih manj zahtevnih objektov in s tem za te objekte omogočila enostavnejši postopek.

Zaradi navedenega je treba sprejeti to uredbo in v njej na novo opredeliti kategorije objektov po ZGO-1 glede na njihovo zahtevnost, glede na kriterije, ki so določeni v zakonu. Prav ti kriteriji so bili temeljno izhodišče pri pripravi uredbe. Izhodišče in kriteriji za razvrščanje objektov, zapisani v zakonu, so pri enostavnih objektih, da gre za objekte, ki so konstrukcijsko nezahtevni, ki ne potrebujejo posebnega statičnega in gradbeno tehničnega preverjanja in ki niso objekti z vplivi na okolje. Za nezahtevne objekte je določen kriterij za razvrstitev, da je objekt konstrukcijsko manj zahteven. Za zahtevne objekte zakon določa v zvezi z razvrstitvijo več kriterijev in sicer, da gre za objekt, v katerem se zadržuje večje število oseb, ali objekt, ki ima večje dimenzije, ali objekt, za katerega je vedno obvezna presoja vplivov na okolje po zakonu, ki ureja varstvo okolja ali drug objekt, če je tako določeno s posebnimi predpisi. Uvrstitev med zahtevne objekte je ključen kriterij za to, da je treba za takšen objekt izvesti revizijo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja. Vsi objekti, ki se ne uvrščajo v nobeno od navedenih kategorij, so manj zahtevni objekti.

Vir: UVI

Ključne besede:
uredba o vrstah objektov
vrste objektov

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

13.8.2020 13:07:11:
Naslednje izplačilo za začasno čakanje na delo konec avgusta

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT