Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.4.2008 13:46:02

Uredba o vrstah objektov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uredba o vrstah objektov

Vlada je na seji 10. aprila 2008 sprejela Uredbo o vrstah objektov. Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o graditvi objektov je uvedel novo kategorijo vrst objektov glede na zahtevnost in sicer nezahtevne objekte, ki bodo konstrukcijsko nezahtevni, vendar bo zanje treba pridobiti gradbeno dovoljenje, s tem da bo postopek pridobivanja tega dovoljena skrajno poenostavljen. To dovoljenje se bo namreč izdajalo v skrajšanem postopku, v katerem bo stranka samo investitor, odločba pa se bo izdala na obrazcu, ki ga bo kot vlogo oddal investitor. Uporabno dovoljenje za pričetek uporabe nezahtevnih objektov ne bo potrebno. Ker se bodo dosedanji enostavni objekti glede na spremembo zakona razdelili v kategorijo enostavnih objektov in v kategorijo nezahtevnih objektov, je bil to glavni razlog za spremembo oziroma sprejem nove uredbe. Po drugi strani pa je bilo treba zaradi novo določenih kriterijev za zahtevne objekte na novo razvrstiti tudi zahtevne objekte.

Ker je bilo v veljavnem zakonu že preveč podrobno zapisano, katere vrste objektov in pod kakšnimi pogoji sodijo v posamezno kategorijo vrst objektov glede na zahtevnost (zahtevni, manj zahtevni, po novem tudi nezahtevni in enostavni), je zakon tudi določil, da bo vrste objektov glede na njihovo zahtevnost določila uredba vlade. S tem je predpis, s katerim se določijo vrste objektov glede na zahtevnost (do sedaj pravilnik), dvignjen na višji nivo, na podlagi uvedbe nove kategorije nezahtevnih objektov pa je omogočeno, da bo uredba vlade v to kategorijo pod določenimi pogoji lahko uvrstila tudi katerega izmed sedanjih manj zahtevnih objektov in s tem za te objekte omogočila enostavnejši postopek.

Zaradi navedenega je treba sprejeti to uredbo in v njej na novo opredeliti kategorije objektov po ZGO-1 glede na njihovo zahtevnost, glede na kriterije, ki so določeni v zakonu. Prav ti kriteriji so bili temeljno izhodišče pri pripravi uredbe. Izhodišče in kriteriji za razvrščanje objektov, zapisani v zakonu, so pri enostavnih objektih, da gre za objekte, ki so konstrukcijsko nezahtevni, ki ne potrebujejo posebnega statičnega in gradbeno tehničnega preverjanja in ki niso objekti z vplivi na okolje. Za nezahtevne objekte je določen kriterij za razvrstitev, da je objekt konstrukcijsko manj zahteven. Za zahtevne objekte zakon določa v zvezi z razvrstitvijo več kriterijev in sicer, da gre za objekt, v katerem se zadržuje večje število oseb, ali objekt, ki ima večje dimenzije, ali objekt, za katerega je vedno obvezna presoja vplivov na okolje po zakonu, ki ureja varstvo okolja ali drug objekt, če je tako določeno s posebnimi predpisi. Uvrstitev med zahtevne objekte je ključen kriterij za to, da je treba za takšen objekt izvesti revizijo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja. Vsi objekti, ki se ne uvrščajo v nobeno od navedenih kategorij, so manj zahtevni objekti.

Vir: UVI

Ključne besede:
uredba o vrstah objektov
vrste objektov

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

24.2.2020 19:56:19:
Kako je urejeno delo na domu?

24.2.2020 18:51:44:
Obračun davka od dohodka ter priprava letnega poročila za leto 2019 za gospodarske družbe (e-gradivo)

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

19.2.2020 14:08:06:
Napoved za odmero dohodnine od drugih obresti

19.2.2020 14:02:33:
Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT