Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.4.2008 13:46:48

Uredba o območju za določitev strank v postopku izdaje gradbenega dovoljenja

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uredba o območju za določitev strank v postopku izdaje gradbenega dovoljenja Racunovodja.com

Vlada je na seji 10. aprila 2008 sprejela Uredbo o območju za določitev strank v postopku izdaje gradbenega dovoljenja. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o graditvi objektov je odpravil nejasnosti pri določanju strank v postopku, ki so se doslej določale na podlagi vplivnega območja.

Ker se je določanje vplivnega območja pokazalo kot nedorečeno in je v praksi prinašalo precej dvomov, predlog te novele glede določanja strank v postopku namesto dosedanjega vplivnega območja uvaja "območje za določitev strank". To območje se določi v projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja tako, da se na geodetskem načrtu okoli zaključenega poligona, ki nastane s tlorisno projekcijo najbolj izpostavljenih nadzemnih in podzemnih delov objekta na zemljišče, vključujoč nadstreške, balkone in podobne gradbene elemente, vriše pas za določitev strank. Kriteriji se bodo razlikovali glede na to, ali gre za stavbe, za gradbeno inženirske objekte, za stolpe, antene, nadzemne vode in podobne visoke gradbene inženirske objekte ali za podzemne gradbene inženirske objekte. S takšnim modelom se zagotovi matematično in precizno določanje strank v postopku, ki ni odvisno od subjektivne ocene posameznega projektanta.

Merila in pogoji za izračun pasu za določitev strank so predvidena v tej uredbi, pri čemer se predvideva, da bodo kriteriji za določitev tega pasu izhajali iz predpostavke, da je območje potencialnih vplivov v pretežni meri odvisno od kapacitete objekta, kar najlažje ponazorimo s prostornino objekta. Ker je glede na različne kapacitete pričakovati različno moč vplivov, se meje tega območja določajo okoli poligona, ki ga dobimo s projekcijo objekta na zemljišče. Poligon se določi glede na skrajne točke objekta ne glede na to kje se te skrajne točke nahajajo, gre torej za maksimalno projekcijo, ki vključuje tudi nadstreške, balkone, podzemne garaže in podobno. Okoli tako dobljenega poligona se nato vriše pas in sicer tako, da se na vsako daljico pravokotno doda širina pasu, ki oblikuje sklenjeno območje okoli poligona. Pas se praviloma definira glede na prostornino objekta, saj druge metode, na primer višina, ne zagotavljajo zadostnega varstva interesov na sosednjih zemljiščih. Industrijski ali trgovski objekt praviloma nima velike višine, sama kapaciteta objekta pa nedvomno ustvarja večji vpliv na okolico kot bi ga ustvarila enako visoka stanovanjska hiša, tako da je potrebno zagotoviti udeležbo v postopku tudi osebam, ki imajo nepremičnine v pasu okoli objekta, ki je določen glede na kapaciteto objekta.

Območje za določitev strank je uvedeno v zakon z namenom poenostavitve določanja strank in pridobitvi objektivnega merila za določitev strank. V luči racionalizacije postopkov se tako ukinja sedanja praksa prikazovanja vplivov. Območje za določitev strank se določi enako kot pri novogradnji tudi pri rekonstrukciji in spremembi namembnosti.

Vir: UVI

Ključne besede:
gradbeno dovoljenje

Zadnji članki iz rubrike:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

Najnovejši članki:

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

16.9.2020 12:09:31:
Obračun plače v primeru skrajšanega delovnega časa ter dopusta

15.9.2020 15:28:43:
Mikroposojila za MSP (MSP mikro)

15.9.2020 15:23:06:
Obvestilo za koncesionarje zdravstvene dejavnosti glede uveljavljanja pravic po 76. členu ZIUOOPE

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT