Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.6.2008 13:36:04

1. del: Faze načrtovanja investicijskih projektov

Izdelava investicijskega elaborata

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

1. del: Faze načrtovanja investicijskih projektov

Načrtovanje investicijskih projektov lahko razdelimo na 4 faze:

a. Oblikovanje idej za investicijske projekte

b. Ocenjevanje teh idej in izbor zaželenih projektov

c. Odobritev, izvedba in nadzor

d. Preverjanje izvedenih projektov

Ad a. Ideje za investicijske projekte lahko dajejo praktično vsi zaposleni v organizaciji ne glede na nivo zaposlitve. Delavci v proizvodnji lahko ugotavljajo, da bi tehnična sprememba, ki zahteva naložbo, povečala učinkovitost dela. Delavci v trgovini lahko ugotavljajo, da je izrabljena oprema vzrok za manjšo prodajo. Vodstveni delavci bodo praviloma imeli ideje o večjih investicijah, npr. postavitvah celotnih tovarn ali zamenjavi produkcijske opreme ipd. Za organizacijo je pomembno, da oblikovanje idej za investicijske projekte zajema čimvečje število zaposlenih, ker se na tak način izkorišča intelektualni potencial organizacije, kar vodi k večji učinkovitosti organizacije.

Ad b. Ko so ideje zbrane, je potrebno zbrati podatke, ki so potrebni za ocenjevanje teh idej. Pri tem je pomemben sistematičen pristop, ki omogoča primerjavo različnih investicijskih projektov. Oblikovati je potrebno obrazce in procedure, ki so jim podvrženi predlogi investicijskih projektov. Predlogi morajo torej vsebovati opis ideje, oceno investicijskih izdatkov ter vpliv na poslovanje organizacije, izražen s prihodki in stroški, ki je opredeljen tudi časovno, ter vrednost naložbe po zaključku.

Na osnovi teh podatkov se izdela ekonomsko ovrednotenje predlaganih investicijskih projektov. Pregled ekonomsko ovrednotenih projektov pa je osnova za izbor, ki ga opravi praviloma vodstvo organizacije ob upoštevanju potrebnih dejavnikov.

Ad c. Ko je izvršen končni izbor projektov, je potrebno določiti vire financiranja. V tej fazi lahko pride tudi do sprememb v obsegu in številu investicijskih projektov, če se ugotovi, da organizacija nima in ne more pridobiti dovolj virov financiranja za vse izbrane projekte ali pa se odobreni projekti časovno razporedijo na daljše obdobje.

Nadzor nad investicijskimi projekti se nanaša tako na računovodski nadzor, ki zagotavlja, da je obseg investicijskih izdatkov v okviru načrtovanih, kot na finančni nadzor, tako da so investicijski izdatki usklajeni z gotovinskim tokom v organizaciji in s pridobivanjem novih načrtovanih virov.

Ad d. Ko je investicijski projekt izvršen in že nekaj časa deluje, je potrebno preveriti, če je delovanje investicijskega projekta v skladu z načrti. To se nanaša tako na investicijske izdatke kot na prihodke in odhodke oziroma še bolje na prilive in odlive, ki so posledica investicijskega projekta. Če je celovit pregled časovno in s tem finančno preveč zahteven, je možno ocenjevati funkcioniranje projekta s pomočjo vzorcev.

Računalniški program INVESTICIJSKI ELABORAT

Ključne besede:
investicijski elaborat
razpis
prijava na razpis
investicijski projekti

Zadnji članki iz rubrike:

17.6.2019 15:16:52:
Sprememba načina elektronskega podpisovanja dokumentov v sistemu eDavki

30.5.2019 16:29:42:
Vpis v register dejanskih lastnikov - poziv FURS

5.5.2019 15:05:32:
Obvestilo lastnikom odjavljenih vozil - s 1. 4. 2019 dajatve za odjavljeno vozilo

3.5.2019 14:16:23:
Prejemanje e-novičk

29.4.2019 14:58:05:
Doplačilna znamka v Tednu Rdečega križa med 8. in 15. majem

Najnovejši članki:

18.6.2019 15:39:26:
Oddajate stanovanje preko Airbnb in Bookinga? Kaj pa davki?

18.6.2019 15:31:28:
Obvezna socialna zavarovanja davčnih rezidentov RS, ki na Hrvaškem oddajajo nepremičnine v najem za turistične namene

18.6.2019 14:37:26:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2L)

17.6.2019 16:16:41:
Pravilnik o prepovedanih nerevizijskih storitvah revizijskih družb

17.6.2019 15:59:21:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za maj 2019

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT