Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.5.2008 10:29:40

Evidenca o vplačanih prispevkih za PIZ

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Evidenca o vplačanih prispevkih za PIZ

V zvezi z vprašanjem poslanke, kdaj bo Vlada Republike Slovenije v sodelovanju s pristojnimi resorji pristopila k uvedbi ustrezne evidence o vplačanih nadomestilih oziroma prispevkih za pokojninsko in invalidsko zavarovanje posameznikov in s tem zaščitila posameznike pred zlorabo ob neplačevanju prispevkov, ki zagotavljajo socialno varnost starejšim osebam ob upokojitvi, vlada poudarja, da je bila z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je začel veljati 1. januarja 2000, uzakonjena določba, da se v zavarovalno dobo štejejo obdobja zavarovanja, za katera so bili plačani prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pri čemer je dodano, da v pokojninsko dobo štejejo tudi obdobja, v katerih je, glede na podatke nosilca obveznega zavarovanja, delodajalec obračunal prispevke za obvezno zavarovanje od zavarovančeve plače, vendar jih ni vplačal v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ne glede na uspeh ukrepov za izterjavo plačila prispevkov.

To torej pomeni, da se v pokojninsko dobo ne štejejo le tista obdobja zavarovanja, za katere delodajalec ni obračunal prispevkov zavarovanca.

Skladno z načelom solidarnosti, ZPIZ izrecno določa, da se, če je obstoj zavarovanja ali obstoj podatkov, ki se nanašajo na zavarovalno obdobje, na podlagi evidenc nosilca obveznega zavarovanja mogoče ugotoviti, ne glede na možnost ugotovitve plačila prispevkov, ali če tega ni mogoče dokazati zaradi stečaja ali druge oblike prenehanja delodajalca, pri katerem je bil zavarovanec v delovnem razmerju, šteje, da so bili prispevki za obvezno zavarovanje plačani.

Ob tem Vlada RS ponovno opozarja, da so delodajalci dolžni Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije enkrat letno posredovati potrdilo o obračunanih in vplačanih prispevkih zavarovancev in upravičencev, ki jih ta vodi v matični evidenci. Delodajalec je po dolžan posredovati kopijo tega potrdila tudi zavarovancem, za katere plačuje prispevek delodajalca. Delodajalec, ki zavodu ali zavarovancu ne posreduje potrdila o obračunanih in vplačanih prispevkih, se z denarno kaznijo kaznuje za prekršek.
Če delavec ugotovi, da delodajalec zanj ne plačuje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, se lahko obrne na Inšpektorat Republike Slovenije za delo, ki lahko, če pristojni inšpektor ugotovi, da delodajalec za delavca res ne plačuje predpisanih prispevkov, z odločbo prepove delodajalcu opravljanje delovnega procesa oziroma uporabo sredstev za delo do odprave nepravilnosti.

Vir: UVI

Ključne besede:
PIZ
pokojninsko in invalidsko zavarovanje
nadomestila
prispevki
zavarovanje
ZPIZ

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

19.2.2020 14:08:06:
Napoved za odmero dohodnine od drugih obresti

19.2.2020 14:02:33:
Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

19.2.2020 13:57:12:
Napoved dohodnine od dividend

19.2.2020 13:48:10:
Obdavčitev obresti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT