Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 20.5.2008 10:29:40

Evidenca o vplačanih prispevkih za PIZ

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Evidenca o vplačanih prispevkih za PIZ Racunovodja.com

V zvezi z vprašanjem poslanke, kdaj bo Vlada Republike Slovenije v sodelovanju s pristojnimi resorji pristopila k uvedbi ustrezne evidence o vplačanih nadomestilih oziroma prispevkih za pokojninsko in invalidsko zavarovanje posameznikov in s tem zaščitila posameznike pred zlorabo ob neplačevanju prispevkov, ki zagotavljajo socialno varnost starejšim osebam ob upokojitvi, vlada poudarja, da je bila z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je začel veljati 1. januarja 2000, uzakonjena določba, da se v zavarovalno dobo štejejo obdobja zavarovanja, za katera so bili plačani prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pri čemer je dodano, da v pokojninsko dobo štejejo tudi obdobja, v katerih je, glede na podatke nosilca obveznega zavarovanja, delodajalec obračunal prispevke za obvezno zavarovanje od zavarovančeve plače, vendar jih ni vplačal v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ne glede na uspeh ukrepov za izterjavo plačila prispevkov.

To torej pomeni, da se v pokojninsko dobo ne štejejo le tista obdobja zavarovanja, za katere delodajalec ni obračunal prispevkov zavarovanca.

Skladno z načelom solidarnosti, ZPIZ izrecno določa, da se, če je obstoj zavarovanja ali obstoj podatkov, ki se nanašajo na zavarovalno obdobje, na podlagi evidenc nosilca obveznega zavarovanja mogoče ugotoviti, ne glede na možnost ugotovitve plačila prispevkov, ali če tega ni mogoče dokazati zaradi stečaja ali druge oblike prenehanja delodajalca, pri katerem je bil zavarovanec v delovnem razmerju, šteje, da so bili prispevki za obvezno zavarovanje plačani.

Ob tem Vlada RS ponovno opozarja, da so delodajalci dolžni Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije enkrat letno posredovati potrdilo o obračunanih in vplačanih prispevkih zavarovancev in upravičencev, ki jih ta vodi v matični evidenci. Delodajalec je po dolžan posredovati kopijo tega potrdila tudi zavarovancem, za katere plačuje prispevek delodajalca. Delodajalec, ki zavodu ali zavarovancu ne posreduje potrdila o obračunanih in vplačanih prispevkih, se z denarno kaznijo kaznuje za prekršek.
Če delavec ugotovi, da delodajalec zanj ne plačuje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, se lahko obrne na Inšpektorat Republike Slovenije za delo, ki lahko, če pristojni inšpektor ugotovi, da delodajalec za delavca res ne plačuje predpisanih prispevkov, z odločbo prepove delodajalcu opravljanje delovnega procesa oziroma uporabo sredstev za delo do odprave nepravilnosti.

Vir: UVI

Ključne besede:
PIZ
pokojninsko in invalidsko zavarovanje
nadomestila
prispevki
zavarovanje
ZPIZ

Zadnji članki iz rubrike:

6.8.2020 15:34:15:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

14.8.2020 15:22:09:
Zaposlitveni oglas: Poslovodni računovodja (m/ž), Zemanta, Ljubljana

14.8.2020 14:59:14:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za julij 2020

13.8.2020 13:07:11:
Naslednje izplačilo za začasno čakanje na delo konec avgusta

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT