Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.9.2008 9:58:03

Dopolnitev uredbe o delovni uspešnosti za javne uslužbence

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je na seji 4. septembra 2008 sprejela Uredbo o dopolnitvi Uredbe o delovni uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela za javne uslužbence ter Sklep o prerazporeditvi sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij iz postavke MJU na postavko MDDSZ. Vlada je sprejela tudi Sklep o soglasju za sklenitev sporazumov z načelniki upravnih enot o povečanem obsegu dela izven poslovnega časa upravnih enot oziroma ob sobotah, ko gre za sklepanje zakonskih zvez.

  • Uredba o dopolnitvi Uredbe o delovni uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela za javne uslužbence
Zaradi sistemske ureditve plačila delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela je bilo potrebno v Uredbi o delovni uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela za javne uslužbence enotno določiti pogoje, merila in obseg dela plače za delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela tudi za zaposlene v pravosodnih organih, to je na sodiščih, državnem tožilstvu in državnem pravobranilstvu.

Pri določanju plačila delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela za direktorje v državnih organih, upravah pravosodnih organov in v upravah samoupravnih lokalnih skupnosti, je bilo v dopolnitvah uredbe zaradi poenostavitve postopkov določeno, da o tem odloča predstojnik.

Sprememba te uredbe je potrebna, ker Uredba o delovni uspešnosti iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu določa, da so prihodki od prodaje blaga in storitev na trgu prihodki, ki jih je posredni uporabnik proračuna pridobil z dejavnostjo, ki jo je opravljal poleg javne službe in pa tudi prihodki, ki jih je pridobil na podlagi projektov na javnih razpisih iz mednarodnih projektov. Na podlagi tega se sodelujočim v projektih iz sredstev projekta navedenih sredstev lahko izplačuje delovna uspešnost iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu.

Javni uslužbenci, ki že sedaj sodelujejo v projektih oziroma delajo na raziskovalnem delu, prejemajo za to delo poseben dodatek na osnovi Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji in Kolektivne pogodbe za raziskovalno dejavnost. Navedeni dodatek pa ni bil upoštevan v prevedeni plači teh javnih uslužbencev na podlagi določila 49. b člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, Uredba o delovni uspešnosti iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu pa bo začela veljati šele 1. januarja 2009. V tem času javni uslužbenci za projektno oziroma raziskovalno delo ne bi bili nagrajeni z ustreznim dodatkom oziroma z delom plače za delovno uspešnost iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu.

Predlagana dopolnitev te uredbe tako začasno, do uveljavitve novele Uredbe o delovni uspešnosti iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu, to je do 31.12.2008 določa, da se navedenim javnim uslužbencem dodatek za raziskovalno delo oziroma delo na projektu, izplačuje kot povečan obseg dela v višini dodatka, ki ga prejemajo po kolektivni pogodbi. Sredstva za izplačilo delovne uspešnosti se zagotovijo iz virov, iz katerih se je izplačeval dodatek.

  • Sklep o prerazporeditvi sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij iz postavke MJU na postavko MDDSZ
Vlada je ob prehodu na nov plačni sistem dolžna zagotoviti potrebna sredstva za odpravo plačnih nesorazmerij za tisti del proračunskih uporabnikov, ki jim plače oziroma sredstva za plače zagotavlja državni proračun. Pri Ministrstvu za javno upravo je s sprejetim državnim proračunom za leto 2008 Ministrstvo za finance za odpravo nesorazmerij za obdobje maj-december 2008 zagotovilo sredstva v višini 35,10 mio evrov. Za posredne proračunske uporabnike v dejavnosti socialnega varstva, ki bi morali omenjena sredstva zbirati sami, pa tega niso mogli, zaradi resorne politike cen storitev na posameznem področju, je potrebno zagotoviti potrebna sredstva iz državnega proračuna. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je namreč vodilo politiko cen, ki ni omogočilo oblikovanja teh sredstev, zato bi prehod, brez zagotovitve potrebnih sredstev iz državnega proračuna, pomenil občuten dvig cen storitev, ki bi jih plačali oskrbovanci oziroma njihovi svojci. MDDSZ je ocenilo, da je za potrebe omenjenih domov potrebno zagotoviti 1,86 mio evrov do konca leta 2008. Podlaga za prerazporeditev omenjenih sredstev je pogodba s Skupnostjo socialnih zavodov, ki jo za vsako proračunsko leto sklepa MDDSZ. MF bo odprlo posebno postavko za ta namen pri MDDSZ.
  • Sklep o soglasju za sklenitev sporazumov z načelniki upravnih enot o povečanem obsegu dela izven poslovnega časa upravnih enot oziroma ob sobotah, ko gre za sklepanje zakonskih zvez
Sprejeti sklep daje izrecno soglasje ministru za javno upravo za sklepanje sporazumov z načelniki upravnih enot za delo izven poslovnega časa upravnih enot oziroma ob sobotah, ko gre za sklepanje zakonskih zvez.

Pri sklepanju zakonskih zvez izven poslovnega časa ter ob sobotah (torej na dneve, ko upravni organ ne posluje), ki jih opravijo načelniki upravnih enot, gre dejansko za povečan obseg dela, ki je vezano na pričakovanja državljanov, da bo zakonska zveza sklenjena pred načelnikom upravne enote, ne pa pred osebo, ki je od njega pooblaščena. Z navedenim se omogoča, da se načelnike upravnih enot glede plačila dela izven uradnih ur upravnih enot izenači z matičarji, ki so po veljavnem Pravilniku o sklepanju zakonske zveze upravičeni do plačila nadur, ko gre za sklepanje zakonskih zvez ob sobotah oziroma izven uradnih ur upravne enote.

Vlada daje soglasje ministru za javno upravo dr. Gregorju Virantu za sklepanje trimesečnih sporazumov z načelniki upravnih enot o povečanem obsegu dela izven poslovnega časa upravnih enot oziroma ob sobotah, ko gre za sklepanje zakonskih zvez. Minister za javno upravo kot predstojnik načelnikov upravnih enot s sporazumom dogovori posamezno višino plačila načelnikom upravnih enot za povečan obseg dela izven poslovnega časa upravnih enot oziroma ob sobotah, ko gre za sklepanje zakonskih zvez, pri čemer lahko znaša posamezno mesečno plačilo največ 10 odstotkov od osnovne plače posameznega načelnika.

Vir: UVI

Ključne besede:
uredba o delovni uspešnosti
delovna uspešnost
javni uslužbenec
povečan obseg dela
plačno nesorazmerje

Zadnji članki iz rubrike:

11.11.2020 18:53:31:
Vlada sprejela Predlog #PKP6

28.10.2020 14:56:38:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davčnih obveznosti

27.10.2020 16:08:58:
Podaljšana poroštvena shema za posojila

23.10.2020 16:57:02:
Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

16.10.2020 12:13:45:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje o tožbah delavcev zoper delodajalce

Najnovejši članki:

24.11.2020 17:53:06:
Odločba o delni razveljavitvi četrtega in tretjega odstavka 68.a člena Zakona o davčnem postopku

24.11.2020 17:51:26:
Vzpostavitev e-vročanja dokumentov državljanom

24.11.2020 15:56:51:
Interventni ukrepi na področju štipendiranja

23.11.2020 21:11:25:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, september 2020

23.11.2020 21:07:41:
Poročilo o gibanju plač za avgust 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT