Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 7.10.2009 12:33:00

Pravilno naslavljanje pisemskih pošiljk

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Pravilno naslavljanje pisemskih pošiljk

Skoraj vsak uporabnik poštnih storitev se je že kdaj srečal z nevšečnostmi, povezanimi z nepravilnim naslavljanjem poštnih pošiljk. Najpogostejše težave in vprašanja so, kako pravilno zapisati naslov, označiti pošiljko za pošiljanje v tujino, kako zapisati naslov uporabnika poštnega predala ali posebne poštne številke in podobno. Da bi se izognili morebitnim neprijetnim zapletom je Pošta Slovenije pripravila nekaj kratkih napotkov, ki zagotavljajo, da bo vaša pošiljka zagotovo prispela v prave roke.

Za pravilen izpis naslovov boste poskrbeli, če boste naslovnikov naslov napisali v desnem delu naslovne strani pošiljke, vzporedno z njeno daljšo stranico, pošiljateljev naslov pa označili v zgornjem levem delu naslovne strani ali na hrbtni strani pošiljke. Če ima pismo prosojno okence, mora le-to omogočati dobro berljivost, skozenj pa je lahko viden le naslovnikov naslov. Naslov na pošiljki mora biti napisan oziroma natisnjen pravilno, z enotno pisavo (enak tip, velikost in jakost pisave). Naslov je napisan pravilno, kadar so podatki na pošiljki navedeni v naslednjem vrstnem redu:
- naslovnikovo ime in priimek ali naziv podjetja, ustanove itd.,
- ulica oziroma naselje in hišna številka, pri uporabnikih poštnih predalov kratica p. p. s številko poštnega predala,
- pri pošiljkah, naslovljenih na poštno ležeče, oznaka ''Poštno ležeče'' oziroma ''Poste restante'' za pošiljke v mednarodnem prometu,
- uradna kratica naslovne države oziroma – ISO koda (za pošiljke v mednarodnem prometu, lahko pa tudi za pošiljke v notranjem prometu), poštna številka in naziv naslovne pošte,
- pri naslovnikih, ki imajo določeno posebno poštno številko, posebna poštna številka in naziv naslovne pošte,
- ime države pri pošiljkah v mednarodnem, lahko pa tudi v notranjem prometu.

Prav tako je potrebno, da se pošiljke v notranjem prometu naslavljajo v latinici. Pošiljka v mednarodnem prometu je lahko naslovljena tudi s pisavo naslovne države, vendar morata biti v latinici napisani naslovna pošta in naslovna država.

Da se izognemo morebitnim zagatam, poskrbimo, da so knjižene pošiljke vedno naslovljene na enega naslovnika, pri navadnih pošiljkah, naslovljenih na več naslovnikov, pa se prepričamo, da so vsi na istem naslovu.

Dodatna priporočila za pravilno naslavljanje:
Hišne številke v naslovu se navedejo brez vodečih ničel (npr. Vrtna ulica 1 in ne Vrtna ulica 001), med hišno številko in črko pa navedemo presledek (npr. Morska cesta 11 a). V primeru, da na območju posamezne pošte obstaja več ulic z enakim nazivom, pred navedbo ulice in hišne številke vpišemo še naziv naselja, če pa želimo dodati še številko ali nadstropje stanovanja, jo navedemo nad naslovnikovim imenom in priimkom ali nazivom. Pri naslavljanju za uporabnike poštnih predalov upoštevamo, da se poštne številke v večjih krajih v Sloveniji končajo z 1 (npr. 2001 Maribor). Pri naslavljanju pošiljk za uporabnike poštnih predalov v naslovu ne navajamo ulice in hišne številke, ko pa pišemo podjetju ali ustanovi, ki uporablja posebno poštno številko, napišemo samo ime podjetja (ime oddelka) in posebno poštno številko. Za naslavljanje se priporočajo računalniške pisave Arial, Courier, Times New Roman, velikosti od 10 do 12. Za neprimerno pisavo veljajo poševni, poudarjeni in podčrtani tisk, okrasna in neenakomerna pisava, bele črke na temnem ozadju, pisava brez presledkov, osenčena pisava, z roko napisane velike in male pisane in oglate črke.

Priročnik za pravilno naslavljanje poštnih pošiljk

Objavljeno na spletni strani Pošte Slovenije.

Ključne besede:
pošta
poštna pošiljka
naslavljanje
priročnik za pravilno naslavljanje
pošiljka
pisemska pošiljka
pravilno naslavljanje poštnih pošiljk

Zadnji članki iz rubrike:

18.3.2019 12:12:24:
Konkretni primeri embalaže, o kateri je potrebno poročati

14.3.2019 16:00:06:
Registracija pri sporočanju podatkov v zvezi z embalažo

14.3.2019 15:23:48:
Pomembni datumi oddaje poročil o odpadkih

8.3.2019 17:08:30:
Poročanje o odpadni embalaži - do 31. marca 2019

29.1.2019 16:11:56:
Informacija o izstopu Združenega kraljestva iz EU – brexit

Najnovejši članki:

21.3.2019 17:42:51:
Obvestilo za zavezance za oddajo davčnih obračunov DDPO in DohDej za koledarsko leto 2018

21.3.2019 12:19:35:
Nadomestila za predložitev letnih in drugih poročil

18.3.2019 19:51:19:
Predstavljene novosti na področju pokojninske in socialne zakonodaje ter zakonodaje s področja trga dela

18.3.2019 14:52:30:
Vlada določila besedilo predloga novele Zakona o davčnem postopku

15.3.2019 13:14:12:
Vprašanja davčnih zavezancev s področja DDV - pojasnilo FURS

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT