Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.10.2008 16:26:59

Standard ZBSxml za izmenjavo podatkov v elektronskem plačilnem prometu med komitentom in banko

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Standard ZBSxml za izmenjavo podatkov v elektronskem plačilnem prometu med komitentom in banko

Plačilni procesi v Slovenji so zasnovani na teoretičnih izhodiščih institucij EU in v primerjavi s podobnimi delujočimi procesi v državah EU so dosegli zavidljivo raven učinkovitosti. Uspešnost domačega plačilnega prometa na medbančni ravni je v prvi vrsti rezultat tesnega medinstitucionalnega sodelovanja (BS, ZBS, MF, bank), ki se rezultira v reguliranih medbančnih standardih. Zagotavljanje celovitosti podatkov o plačilnih transakcijah od nalogodajalca do prejemnika plačila, na avtomatski način, predstavlja za udeležence plačilnega prometa željen cilj, dosegljiv s poenotenjem procesov in predvsem standardov, tako na medbančni ravni kot na ravni med komitentom in banko.

Ob prehodu plačilnega prometa pravnih oseb iz APP na banke, so le-te prevzele takratni standard TKDIS in tako zagotovile kontinuiteto izmenjave podatkov o plačilnem prometu s pravnimi subjekti (imetniki transakcijskih računov). Banke so s sodobnimi tehnološko informacijskimi rešitvami dosegle 90% stopnjo deleža elektronskih plačilnih transakcij za pravne osebe, ki temeljijo predvsem na TKDIS standardu in drugih bančnih izpeljankah. Nenehen razvoj plačilnega prometa zahteva prilagajanja vseh udeležencev novim, bodisi zakonskim oz. tržnim zahtevam. Nove okoliščine kot so uvedba standardne številke IBAN, prevzem evro valute in zlasti prehod na enotno evropsko plačilno okolje – SEPA so zahtevale spremembe na področju podatkovnega standarda za izmenjavo podatkov. Zaradi omejenosti in neustreznosti formata standarda TKDIS, so banke v okviru Združenja bank prevzele pobudo Gospodarske zbornice Slovenije, MF in BS za oblikovanje novega medbančno dogovorjenega standarda za elektronski plačilni promet ZBSxml med komitenti in bankami.

1. Kaj je standard ZBSxml?

Je odprt, javno dostopen podatkovni standard za elektronsko izmenjavo podatkov med komitentom in banko s področja plačilnega prometa, sprejet na Združenju bank Slovenije. Definira strukturo in vrsto podatkov, ki se izmenjujejo med pravnimi subjekti - imetniki TRR in izvajalci plačilnega prometa - bankami. Podatkovni standard za elektronski plačilni promet je sestavljen iz:

 • Priročnika podatkovnega standarda ZBSxml 2.0
 • Xml shem, ki določajo sintakso elektronskih dokumentov (sporočil)
 • Xml primerov posameznih sporočil
 • Seznam SEPA držav – oznake držav
 • Navodila za oblikovanje in uporabo modelov za sklicevanje na številko obremenitve in odobritve v plačilnem prometu
 • Foruma: Podatkovni standard ZBSxml
in je objavljen na javnih straneh Združenja bank Slovenije: www.zbs-giz.si.

2. Zakaj uporaba ZBSxml?

Standard ZBSxml je zasnovan na sodoben način; podatkovna sporočila so definirana v xml formatu, ki jih uporabnik izpolnjuje skladno s priročnikom. Primarni razlogi za uporabo standarda ZBSxml so:

 • omejena uporabnost obstoječega TKDIS standarda in drugih različnih bančnih standardov
 • omogoča izmenjavo podatkov za domača, čezmejna in mednarodna plačila ne glede na vrsto valute in državo (nalogi, poizvedbe, stanja, promet)
 • zagotavlja enotnost domačega in čezmejnega plačilnega prometa
 • upošteva EU standarde : IBAN, BIC, SHA…
 • zagotavlja usmeritev v vse obstoječe plačilne poti TARGET2, STEP2, SEPA, Žiro kliring, …
 • upoštevanje domače in EU regulative
 • uporablja se lahko tudi v okviru enotnega zakladnega računa (proračunski uporabniki)
 • skladnost s SEPA UNIFI (ISO 20022) xml zahtevami.
 • 3. Kako lahko uporabljamo ZBSxml standard?

  Podatkovni standard za elektronski plačilni promet se lahko uporablja tako v okviru odvisnih bančnih rešitev za elektronski plačilni promet (B2C), kot tudi za aplikativno neodvisno izmenjavo podatkov med bančnim informacijskim sistemom in informacijskim sistemom komitenta (B2B). Za rešitev B2C je določen minimalni nabor sporočil: Standardni nalog v evrih, Nalog tujina, Nalog menjava, Izpisek in Promet, medtem ko se za rešitev B2B uporablja celoten nabor sporočil definiranih v priročniku – celoten standard.

  Podatkovni standard na ravni B2C se bo uporabljal v obstoječih rešitvah posameznih bank – elektronskih bankah, ki so namenjene tudi drugim bančnim poslovnim področjem. Za uporabo podatkovnega standarda na ravni B2B, pa so potrebne programske rešitve v okviru sistema komitentov in bank v obliki individualnih oz. serijskih programskih modulov za posamezen informacijski sistem.

  4. Vzdrževanje standarda ZBSxml?

  Vzdrževanje standarda ZBSxml je prevzelo Združenje bank Slovenije, ki je v ta namen ustanovilo strokovno skupino in javni forum preko katerega si lahko uporabniki standarda izmenjujejo informacije in pridobivajo strokovne odgovore na zastavljena vprašanja.

  V primeru sprememb standarda zaradi tržnih oz. zakonskih zahtev, bo ZBS pripravila in objavila novo verzijo standarda. Z objavo nove verzije standarda ZBSxml se uporaba predhodne verzije ne bo ukinila, ampak bo v uporabi paralelno do dogovorjenega roka. Zadnja potrjena verzija ZBSXml 2.0 bo v bankah nared do migracije domačega plačilnega prometa v SEPA okolje – oktober 2008.

  5. Postopna opustitev uporabe standarda TKDIS

  Obstoječi standard TKDIS in različne izpeljanke standarda se bodo paralelno uporabljale z ZBSxml do 1.3.2011. Po tem datumu, banke ne bodo več sprejemale podatkov posredovanih v standardu TKDIS.

  Vir: Združenje bank, september 2008

  Ključne besede:
  ZBSxml
  elektronski plačilni promet
  plačilni promet
  izmenjava podatkov
  TKDIS
  Združenje bank Slovenije
  ZBS

  Zadnji članki iz rubrike:

  7.2.2020 17:36:17:
  Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

  7.2.2020 16:40:20:
  Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

  7.2.2020 16:35:33:
  Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

  5.2.2020 18:10:58:
  V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

  3.2.2020 17:22:03:
  Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

  Najnovejši članki:

  19.2.2020 16:08:38:
  Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

  19.2.2020 14:08:06:
  Napoved za odmero dohodnine od drugih obresti

  19.2.2020 14:02:33:
  Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

  19.2.2020 13:57:12:
  Napoved dohodnine od dividend

  19.2.2020 13:48:10:
  Obdavčitev obresti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT