Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.9.2009 11:46:02

Diplomiral sem. Kaj pa zdaj?

Rubrika: Za študenteprint Natisni

Diplomiral sem. Kaj pa zdaj? Racunovodja.com

Po uspešno zaključenem študiju in opravljenih vseh študijskih obveznosti, vkjučno z diplomo, študent izgubi svoj študentski status. S tem prenehajo vse pravice, ki jih je v času študija imel. Poskrbeti je treba za zdravstveno zavarovanje, si priskrbeti delovno knjižico in nenazadnje tudi poiskati prvo pravo zaposlitev, saj s pretekom statusa delo prek študenstskega servisa ni več mogoče. Diplomirani je o opravljeni diplomi sam dolžan obvestiti študentski servis.

1. ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE

S prijavo v register brezposelnih oseb postane bivši študent upravičen do uveljavitve pravic iz zavarovanja za primer brezposelnosti, za vključitev v zaposlitveno in poklicno svetovanje ter v programe aktivne politike zaposlovanja. Prijavijo se lahko vsi, ki so dopolnili 15 let, niso v delovnem razmerju, so zmožni za delo in so pripravljeni aktivno iskati in sprejeti delo/zaposlitev.

KJE:
Na območni enoti Zavoda za zaposlovanje v kraju, kjer ima oseba stalno prebivališče.

KDAJ:

 • Za iskalca prve zaposlitve ni nobenih ročnih omejitev, a je prijava predpogoj za uveljavljanje omenjenih pravic, zato jo je priporočljivo opraviti čim prej.
 • Za iskalce ponovne zaposlitve, ki imajo možnost uveljavljanja pravice do denarnega nadomestila*, pa je rok prijave 30 dni.

KAJ PRILOŽITI:
 • osebni dokument,
 • delovno knjižico, ki jo izda pristojna upravna enota, za njeno pridobitev pa je potrebno priložiti:
  • obrazec delovne knjižice oziroma potrdilo o plačilu materialnih stroškov za novo delovno knjižico,
  • original ali overjeno kopijo šolskega spričevala ali potrdilo o diplomiranju, če diploma še ni bila izdana (potrdilo je veljavno le do izdaje diplome),
  • delovno dovoljenje in potno listino za tuje državljane (delovno dovoljenje za državljane tretjih držav, za katere velja omejitev na področju prostega gibanja delavcev),
  • od 1. 1. 2009 dalje upravne enote ne izdajajo več delovnih knjižic, vsi, ki se na zavod prvič prijavljajo po tem datumu, morajo prinesti le osebni dokument in kopijo potrdila o zadnjem zaključenem šolanju.
  Vloga se lahko natisne preko spletne strani http://e-uprava.gov.si/storitve/pridobiVlogo.esju?id=109, vročiti pa jo je treba OSEBNO.

Prav tako se je tudi na Zavod potrebno prijaviti OSEBNO, če pa iz zdravstvenih razlogov to ni mogoče, lahko prijavo opravi pooblaščenec ali se jo pošlje po pošti (http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/Obrazci/BO/BO.htm). Dokazilo o zdravstvenih razlogih je treba predložiti Zavodu najkasneje v 8 dneh po prenehanju le-teh.


Možnost uveljavljanja pravice do denarne socialne pomoči**

Z vpisom v register brezposelnih oseb je pod določenimi pogoji omogočena uveljavitev pravice do denarne socialne pomoči, ki je namenjena vsem osebam, ki se iz kakršnihkoli razlogov (na katere niso mogli vplivati) znajdejo v materialni stiski.

KJE:
Na centru za socialno delo, kjer ima oseba stalno prebivališče.
Vloga je dostopna tudi na spletnem naslovu: http://www.mddsz.gov.si/si/obrazci/#c17012.

KAJ PRILOŽITI:
 • potrdilo o stalnem prebivališču,
 • potrdilo o premoženjskem stanju (izda ga davčna uprava),
 • za poročene osebe: dokazilo o dohodku partnerja v zadnjih treh mesecih (če je zaposlen) oziroma potrdilo Zavoda za zaposlovanje, da je prijavljen kot iskalec zaposlitve,
 • za starše: izjavo o šolanju za otroke, starejše od 15 let, ki vključuje navedbo zavoda, kjer se šola, in vrsto statusa.

V primeru oddaje vloge za izredno denarno pomoč, ki se lahko dodeli v izrednih okoliščinah (npr. ko upravičenec sicer presega "cenzus" za dodelitev denarne socialne pomoči, a se je iz razlogov, na katere ni mogel vplivati, znašel v položaju materialne ogroženosti), mora vlagatelj natančno navesti, za kakšen namen potrebuje pomoč in natančno opredeliti višino sredstev, ki jih potrebuje, upravičenec pa je dolžan prejeto pomoč porabiti za namen, za katerega mu je bila ta dodeljena ter v roku 15 dni po prejetju pomoči predložiti pristojnemu centru za socialno delo dokazila o porabi sredstev.

ZA KOLIKO ČASA:
Denarna socialna pomoč se izplačuje enkrat mesečno, prvič pa se dodeli za največ tri mesece. Po izteku te dobe je potrebno zanjo ponovno zaprositi, če se okoliščine niso spremenile. Ponovno se lahko dodeli največ za šest mesecev.

Obveznosti in pravice, ki jih prinaša prijava na Zavod za zaposlovanje

Obveznosti in pravice so predstavljene v zloženki, ki je dostopna na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje: http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/KnjigeInZlozenke/Zlozenke/zlozenke.htm

Direktna povezava do zloženke o obveznostih in pravicah: http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/KnjigeInZlozenke/Zlozenke/PraviceInObveznostiBO.pdf

Med obveznosti spada tudi izdelava zaposlitvenega načrta, ki ga brezposelna oseba skupaj s svetovalcem najkasneje v dveh mesecih prijavi na Zavodu za zaposlovanje. Več o zaposlitvenem načrtu v zloženki: http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/KnjigeInZlozenke/Zlozenke/ZaposlitveniNacrt.pdf

2. ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

Osnovno zdravstveno zavarovanje

KJE:
Na Zavodu RS za zavarovanje: http://www.ess.gov.si/

KDO in KAKO:

 • Če je brezposelna oseba upravičena do prejemanja denarne pomoči oz. denarnega naromestila, osnovno zravstveno zavarovanje plačuje Zavod.
 • Če brezposelna oseba ni upravičena do denarnega nadomestila oz. pomoči, si mora to urediti sama in sicer to lahko stori na tri načine:
  • kot samostojni zavezanec za prispevek (oseba ima kakršenkoli drug prihodek in si prispevek plača sama),
  • zavarovanje prek občine (oseba nima lastnih prihodkov ali oseb, ki so jo dolžne preživljati),
  • zavarovanje prek zakonca.

KAJ PREDLOŽITI:
Listine, ki jih je potrebno predložiti za prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje, so dosegljive na spletnem naslovu: http://www.zzzs.si/zzzs/internet/zzzs.nsf/o/4FA0C4BC00A8F0D3C1256F55002EEAED

Prostovoljno zdravstveno zavarovanje

Prostovoljno zdravstveno zavarovanje si oseba priskrbi sama pri izbrani zavarovalnici, veljavno pa je samo ob urejenem osnovnem zdravstvenem zavarovanju.

3. ŠTIPENDIJA

Po uspešno končanem študiju preneha tudi pravica do štipendije. V skladu s 47. členom Zakona o štipendiranju (Uradni list RS, št. 59/2007 – veljati je začel 19. 7. 2007, uporablja pa se od 1. 9. 2008), je štipendist, ki prejema državno ali Zoisovo štipendijo, dolžan štipenditorju v roku 8 dni od prenehanja statusa študenta sporočiti, da je končal z izobraževanjem.


*do denarnega nadomestila so upravičene osebe z najmanj enim letom delovnih izkušenj, ki so jih opravile v zadnjih 18-ih mesecih. Več informacij o denarnem nadomestilu se nahaja na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje: http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/KnjigeInZlozenke/Zlozenke/dennad1.htm

**do denarne socialne pomoči so upravičene osebe brez dohodkov ali z dohodkom nižjim od osnovnega zneska minimalnega dohodka (od 1.7.2008 le-ta znaša 221,70eur). Več informacij na strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/sociala/denarna_socialna_pomoc/

pogoji reproduciranja vsebine

Ključne besede:
diploma
kaj po diplomi
izguba študentskega statusa
izguba statusa
prva zaposlitev

Zadnji članki iz rubrike:

21.4.2020 14:49:50:
Enkratni solidarnostni dodatek študentom - vloga

27.12.2019 14:22:06:
Minimalna urna postavka za študentsko delo od 1. 1. 2020 dalje

10.12.2019 12:30:16:
Določanje urne postavke za študentsko delo

14.11.2019 15:49:55:
Informacije v zvezi s pridobitvijo Potrdila o prijavi prebivanja za študente iz EU

2.11.2019 18:46:25:
Veto Državnega sveta na novo višino urne postavke za študentsko delo

Najnovejši članki:

4.6.2020 17:06:25:
Podatki za obračun plač za maj 2020

4.6.2020 8:43:52:
Skrajšani delovni čas - obveščanje v treh delovnih dneh

4.6.2020 16:50:22:
Povračilo nadomestila plače za začasno čakanje in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

4.6.2020 17:01:55:
Tretji paket protikoronskih ukrepov

3.6.2020 11:58:17:
Regres za letni dopust za leto 2020 - negospodarstvo

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT