Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.10.2008 13:40:00

Obravnava presežka DDV po novem obračunu davka na dodano vrednost in izvajanje pobotov

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Obravnava presežka DDV po novem obračunu davka na dodano vrednost in izvajanje pobotov Racunovodja.com

Pojasnilo DURS, št. 4290-73/2008-01, 19. 9. 2008

Bistvena sprememba v zvezi z obravnavo presežka DDV po obračunu DDV, ki se je začel uporabljati s 1. 1. 2008, je, da z ukinitvijo polja št. 61 (Prenos presežka iz preteklega obdobja) davčni zavezanec ne poračuna presežkov DDV v naslednjem obračunu DDV, pač pa v svoji evidenci to izvede davčni organ z internim pobotom.

Zaradi navedene spremembe so obračuni DDV samostojni in se ne verižijo. Presežki iz preteklih obdobij se tako po obračunih ne prenašajo, ampak so evidentirani na kartici davčnega zavezanca kot obveznost davčnega organa do njega.

Če davčni zavezanec zahteva vračilo presežka DDV, ki je izkazan v tekočem obračunu DDV-O, se mu vrne tekoči presežek DDV in celoten znesek presežkov DDV po vseh obračunih za nazaj, v katerih je izkazoval presežek DDV brez zahtevka za vračilo. Valuta za vračilo presežkov DDV po vseh obračunih se določi glede na zadnji predloženi obračun DDV, v katerem davčni zavezanec izkaže zahtevo za vračilo DDV.

Če davčni zavezanec ne zahteva vračila presežka DDV po predloženem tekočem obračunu DDV, se presežek DDV evidentira na kartici zavezanca kot obveznost davčnega organa do davčnega zavezanca.

V praksi so možne različne situacije v zvezi z obveznostmi in presežki DDV po obračunih DDV, ki jih opisujemo v nadaljevanju:

1. Davčni zavezanec po obračunu DDV za tekoče obdobje izkazuje obveznost, na podlagi predloženih obračunov za pretekla davčna obdobja pa ima presežke, ki jih ni zahteval nazaj

1.1 Davčni zavezanec v obračunu za tekoče obdobje označi zahtevek za vračilo DDV

Obveznost po tekočem obračunu se avtomatično pobota s presežkom po obračunih iz preteklih obdobij. Če je obveznost po tekočem obračunu višja od zneska presežka po obračunih za pretekla obdobja, davčni zavezanec plača obveznost v višini razlike. Če je znesek presežka DDV višji od zneska dolgovanega DDV po tekočem obračunu, se davčnemu zavezancu razlika vrne v roku 60 oziroma 30 dni. Davčni organ v roku 15 dni po izvršenem pobotu davčnega zavezanca obvesti o pobotu.

1.2 Davčni zavezanec v obračunu za tekoče obdobje ne označi zahtevka za vračilo DDV

Obveznost po tekočem obračunu se tudi v tem primeru avtomatično pobota s presežkom po obračunih iz preteklih obdobij. Če je obveznost po tekočem obračunu višja od zneska presežka po obračunih za pretekla obdobja, davčni zavezanec plača obveznost v višini razlike. Če je znesek presežka DDV višji od zneska dolgovanega DDV po tekočem obračunu, se presežek DDV evidentira na kartici zavezanca kot obveznost davčnega organa do davčnega zavezanca.

2. Davčni zavezanec po obračunu DDV za tekoče obdobje izkazuje presežek, na podlagi predloženih obračunov za pretekla davčna obdobja pa ima neporavnane zapadle obveznosti

2.1 Pobot presežka DDV z zahtevkom za vračilo DDV

Če ima davčni zavezanec zapadle neporavnane obveznosti iz naslova DDV (na podlagi starejših obračunov DDV ali inšpekcijske odločbe) ali drugih davkov, v obračunu DDV za tekoče obdobje pa izkazuje presežek in ima označeno zahtevo za vračilo DDV, se z zahtevanim presežkom v roku 60 oziroma 30 dni najprej pobota neporavnana zapadla obveznost iz naslova DDV, potem pa še morebitni neporavnani zapadli drugi davki. Če je znesek zahtevanega presežka višji od navedenih obveznosti, se davčnemu zavezancu razlika vrne. Davčni organ v roku 15 dni po izvršenem pobotu davčnega zavezanca obvesti o pobotu.

2.2 Pobot presežka DDV brez zahtevka za vračilo DDV

Če ima davčni zavezanec zapadle neporavnane obveznosti iz naslova DDV (na podlagi starejših obračunov DDV ali inšpekcijske odločbe) ali drugih davkov in ne zahteva vračila DDV, davčni organ izvede t.i. prisilni pobot.

Davčni organ pri obračunih DDV brez zahtevka za vračilo DDV izvaja prisilne pobote predvsem pri tistih davčnih zavezancih, pri katerih je v teku postopek davčne izvršbe. Davčnega zavezanca o pobotu predhodno obvesti po telefonu, telefaksu, e-pošti. Morebitna razlika zneska presežka nad zneskom davčnega dolga se davčnemu zavezancu praviloma vrne v roku 30 dni, saj je treba presežek DDV brez zahtevka za vračilo DDV pobotati pred datumom, ko davčni zavezanec predloži davčni obračun za naslednje davčno obdobje. Davčni organ v roku 15 dni po izvršenem pobotu davčnega zavezanca obvesti o pobotu.

Zamudne obresti

Zamudne obresti, ki bremenijo davčnega zavezanca – dolžnika iz naslova davčnega dolga, ki je predmet pobota, se obračunajo od prvega dne zamude pa vse do dneva, ko je pobot realiziran. V primeru zamude davčnega organa pri realizaciji pobotov pa davčnemu zavezancu pripadajo zamudne obresti od poteka roka za vračilo davka do dneva realizacije pobota.

Pri internem pobotu (poglavje 1), kjer se obveznost po tekočem obračunu avtomatično zapre s presežkom po obračunih iz preteklih davčnih obdobij, zamudnih obresti ni.

V tabeli je prikazan povzetek različnih možnih situacij v zvezi z obveznostmi in presežki DDV po obračunih DDV in posledičen nadaljnji postopek. Tabela je pripravljena ob predpostavki, da davčni zavezanec nima drugih neporavnanih zapadlih davkov.

PRETEKLO/PRETEKLA DAVČNA OBDOBJA

TEKOČE DAVČNO OBDOBJE

ZAHTEVEK ZA VRAČILO

RAZLIKA

POSTOPEK

Presežek

Obveznost

1000

300

da

700

vračilo na TRR davčnega zavezanca

1000

1500

da

500

doplačilo oz. obveznost do države

1000

300

ne

700

evidentirano na kartici kot terjatev do države

1000

1500

ne

500

doplačilo oz. obveznost do države

Obveznost

Presežek

 

1400

2000

da

600

vračilo na TRR davčnega zavezanca

2800

2000

da

800

doplačilo oz. obveznost do države

1400

2000

ne

600

prisilni pobot in vračilo preostanka presežka na TRR davčnega zavezanca

2800

2000

ne

800

prisilni pobot in doplačilo oz. obveznost do države

Opozorilo: če ste v prejšnjih dneh (pred 9.10.2008) iztiskali to pojsanilo iz naše strani, bodite pozorni na tabelo, kjer sta bila pomotoma zamenjana stolpca obveznost in presežek

Povezava do izvirnega pojasnila

Ključne besede:
pojasnilo durs
pojasnila durs
ddv-o
davek na dodano vrednost
presežek ddv
zamudne obresti

Zadnji članki iz rubrike:

11.9.2020 14:50:03:
Sodba Vrhovnega sodišča RS X Ips 19/2019 glede obravnave poslov »prodaje in povratnega najema«

11.8.2020 10:40:25:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

14.5.2020 10:31:32:
Odpis zalog zaradi višje sile (covid - 19)

4.5.2020 8:11:32:
Uveljavljanje pravice do odbitka DDV pri uvozu

Najnovejši članki:

18.9.2020 18:21:47:
Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

17.9.2020 17:42:10:
Novi ukrepi za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic

17.9.2020 16:39:12:
Predlagane spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

17.9.2020 16:06:59:
Pretvornik za pretvorbo eRačunov med standardom eSLOG 1.6 in 2.0

16.9.2020 16:48:33:
Predlog Pravilnika o davčnem obračunu akontacije dohodnine in dohodnine iz dohodka iz dejavnosti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT